piątek, 25 stycznia 2013

Sękacz z ziemniaków

Dodatek. Do każdego dania. Elegancki i nietuzinkowy. Niby zwykły ziemniak ale podany w szlachetny sposób i smakujący niecodziennie. Przygotowanie potrzebuje nieco czasu ale chyba warto... Oceńcie sami....


Składniki:
1 kg ziemniaków
3/4 szklanki mleka
2 jajka
70 g masła
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Włącz górną grzałkę. Ugotuj ziemniaki. Odcedź. Podgrzej mleko. Roztrzep jajka. Mleko dodaj do ziemniaków, wraz z masłem i rozgnieć dokładnie. Do puszystej masy ziemniaczanej dodaj jajka i szybko rozmieszaj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i rozłóż dość cienką warstwę na dnie naczynia. Wstaw do piekarnika tuz poniżej górnej grzałki. Piecz ok 10-15 min, aż do uzyskania spieczonej skorupki. Wyjmij i nałóż kolejna warstwę. Zrób ich tyle ile czas ci pozwoli. Im więcej tym lepiej.
Podawaj krojąc jak tort lub wycinając krążek, kwadrat lub jakikolwiek kształt.







23 komentarze:

  1. fajny pomysł:) lubię takie ziemniaczane dania!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, faktycznie. Z ziemniaków można zrobić coś eleganckiego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, że można z nich zrobić przeróżne rzeczy. Chyba to najbardziej twórcze warzywo:)

      Usuń
  3. ciekawe, nigdy się z takim sposobem podawania ziemniaków nie spotkałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie się cieszę, że Cię zaskoczyłam:)

      Usuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł, tylko ten czas pieczenia ;) Madziu, a te warstwy pod spodem nie palą się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie Patysko, nic się z nimi nie dzieje. Ważne aby włożyć ruszt i naczynie tuż pod grzałką.
      Czas pieczenia to faktycznie jedyna przeszkoda w całkowitej radości:)

      Usuń
  5. Bardzo ciekawy sposób podania ziemniaków,
    które uwielbiam chyba w każdej formie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Warto wykorzystać resztki ziemniaków pozostałych po obiedzie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jestem totalnym ziemniakożercą, super pomysł, który teraz będę musiała wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  8. coś podobnego widziałam właśnie pod nazwą "zapiekane puree" :) ziemniaki z mlekiem i masłem mmm!

    dziękuję za wsparcie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. oj coś dla mnie, ziemniaczki uwielbiam, a gałką muszą byc pycha i takie przypieczone, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Magda,
    to musi być wspaniałe!
    Zapożyczę Twój pomysł i wkrótce przygotuję ten ziemniaczany sękacz.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale numer , Magda aleś to jakaś perełka jest , kurcze muszę zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo pomysłowe danie i smaczne :) W sam raz na leniwy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  13. tak , wiem ... mogę sobie tylko pomarzyć :):):)
    ale przepis zapisuję do wykonania ... jakoś sobie znajdę okazję wyjątkową i usprawiedliwienie dobre by go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pomysłowa potrawa, jak cudnie wygląda!
    Miłego wieczoru :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny pomysł , cudownie urozmaicenie obiadu ;) Pierwszy raz widze ziemniaka w takiej formie ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo oryginalny pomysł na podanie ziemniaków :) na pewno wypróbuję! :) dzięki za udział w akcji Gotuj sezonowo! Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo ciekawy przepis, zaskakujesz:)Takich ziemniaków nigdy nie jadłam (ba, nawet nie słyszalam)więc tym bardziej jest to dobra zachęta by spróbować coś nowego:)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)