sobota, 9 lutego 2013

Tarta ferrero roche

Niewielkie czekoladowe kuleczki z orzechem laskowym w środku, od lat są moimi ulubionymi łakociami. Marzyło mi się ciasto z ich użyciem. Bez pieczenia, by czekoladki się nie roztopiły. Lekkie i delikatne. Kilka prób i w końcu jest. Spód ciasteczkowy z dodatkiem sucharków i kilku czekoladek jest obłędnie chrupiący. Masa śmietanowa - delikatnie słodka i puszysta. Czekoladowa warstwa natomiast uzupełnia delikatność charakterystyczną słodkością. Najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu.




 Składniki:
spód:
140 g ciastek Digestve
100 g sucharków
100 g roztopionego masła
4 czekoladki ferrero roche

Biała warstwa:
250 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
1/4 szklanki cukru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
6 czekoladek ferrero roche

Warstwa czekoladowa:
70 g czekolady mlecznej
30 g czekolady gorzkiej
250 ml śmietany kremówki

Ciastka i sucharki zmiel w blenderze wraz z czekoladkami ferrero roche. Masło roztop i połącz z ciastkami. Formę do tarty wyłóż dokładnie ciast masą maślano-ciasteczkową, podnosząc brzegi.
Schłodź w lodówce.
Sporządź masę: ubij śmietanę.  Cukier, ser i ekstrakt wymieszaj razem i dokładaj śmietanę, mieszając do połączenia wszystkich składników. 3/4 masy wyłóż na masę ciasteczkową. CZekoladki ferrero przekrój na pół i ułóż na brzegach ciasta. Wciśnij delikatnie. Resztę masy rozsmaruj na powierzchni ciasta i wyrównaj. Zawiń w folię spożywcza i odstaw do lodówki na kilka godzin lub na noc (co najmniej).
Czekolady połam na kawałki. 100 ml śmietany podgrzej i doprowadź do wrzenia. Zalej czekoladę i dokładnie mieszaj aby rozpuścić czekoladę. Schłodzić nieco a resztę śmietany ubić. Kiedy jest ubita dodaj rozpuszczoną czekoladę i ubijaj dalej. Rozsmaruj na powierzchni. Możesz też zostawić tę masę w lodówce i zaczekać aż nieco stężeje. Wtedy możesz zrobić dekoracyjne wzorki przy pomocy rękawa cukierniczego (tak jak na moim zdjęciu). Ja na tę warstwę nałożyłam jeszcze jedną biała (śmietankową) a na górze zrobiłam siatkę z czekolady. Co ciekawe, ciasto jest z dnia na dzień lepsze, ponieważ czekoladki zaczynają się rozpuszczać i przenikać do warstwy śmietanowej.








Inspiracja stąd

65 komentarzy:

  1. nie wiem czy słowa "poemat smaków" są właściwe ?! :) Cudna tarta i kocham kulki ferrero roche :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. CZy właściwe? To cudowne określenie!

      Usuń
  2. Fanom tych czekoladek na pewno będzie się podobać taki wypiek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może przełamia się nawet Ci co fanami nie są?:)

      Usuń
  3. świetnie wygląda i na pewno jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Delikatne, chrupiąca i subtelna...

      Usuń
  4. niezwykła! :) kusi, i to bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma takie właśnie zadanie... Kusić!

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Przyznaję, że i ja tak myślę:)

      Usuń
  6. wow...rafaello znam...a to na pewno też musi być pyszne:) cudnie wygląda....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. DZiękuję. Cieszę się, że w końcu udało mi się zrobić ja taką jaka chciałam!

      Usuń
  7. Ale ladnie wyglada. Smaki swietnie polaczone :). Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Równiez pozdrawiam i dziękuje za opinię:)

      Usuń
  8. mmmmm bosko wygląda!!! a i ja te czekoladki baaardzo lubię więc kto wie może wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pralinki i tarta w jednym! Takie rzeczy muszą smakować jak niebo na ziemi:) Czuje że kawałek Twojej propozycji pomógł by mi zwalczyć nie jedną zimową handre.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest bomba kaloryczna, więc chandra pojawia się po 3 kawałku....:)))

      Usuń
  10. Wygląda super, chociaż za ferrero nie przepadam..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli nie chcesz, nie musisz wkładać połówek do masy. Wystarczą w warstwie ciasteczkowej.

      Usuń
  11. Co ja bym dała, żeby zjeść takie cudo! Musi smakować obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nawet nie wiesz jak chciałabym częstować i słuchac opinii....

      Usuń
  12. Odpowiedzi
    1. Jak miło... CZtery razy ja robiłam. RAz płynęła, drugi raz była jak ciało stałe a czułam że muszę znaleźć rozwiązanie! Warto było...

      Usuń
  13. ...jak smakowicie wygląda ;D

    OdpowiedzUsuń
  14. Rewelacja:-), chcę spróbować i to już:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miła reakcja Olimpio:)Dziękuję;)

      Usuń
  15. Uwielbiam te czekoladki więc pomysł na tę tarte mnie zachwycił :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że także zasmakuje ..

      Usuń
  16. Odpowiedzi
    1. Ja też ale tak szybko się je zjada. Tu sycą na dłużej:)

      Usuń
  17. Stanowczo za daleko mieszkamy!!!!! Zanim dojedziemy to domownicy będą mieli już pusty talerz!Dramat!Wygląda BOSKO i nawet nie myślę jak smakuje.Całuski

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tusiu, zdecydowanie za daleko mieszkacie. Odczuwam to bardzo często... Nie tylko w przypadku kulinarnych eksperymentów;)

      Usuń
  18. Hmmm... bardzo interesujące. Nigdy nie daję się skusić na ferrero dla zabicia samego głodu słodkiego, ale dla wyższego celu: tortu, może i się skuszę? :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Odpowiedzi
    1. Faktycznie, uczucie jest takie jakbyś jadła chmurkę...

      Usuń
  20. o nie.. dlaczego ją zrobiłaś? Teraz muszę zrobić podobną!
    No chyba, że mnie zaprosisz na kawałek;D

    OdpowiedzUsuń
  21. uwielbiam ferrero :) Twoja tartę też, absolutnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Absolutnie mówisz? To super Aniu!!!Miałam podrzucić Ci kawałek ale zniknął....
      Buziaki!

      Usuń
  22. Wygląda super! Ale że tak się spytam, co tosą ciastka Digestive?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko, to są kruche ciasteczka ale dość miękkie. Słodko-słone. Z mąki pełnoziarnistej. Występują w dwóch formach: z polewą czekoladową i bez.
      Do kupienia w marketach.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  23. Ale apetycznie wygląda! Musi być wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalio, jest...Grunt to nie przesadzić z ilością bo kalorii tu sporo...

      Usuń
  24. Wygląda przeobłędnie! Uwielbiam te czekoladki, na pewno zasmakowałoby mi to ciasto. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  25. to takie cudne, że z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, ja tez jestem Magda K:)
      Mam nadzieję, że Ci zasmakuje!

      Usuń
  26. Po zobaczeniu zdjęcia - tak ze trzy razy zbierałam się , żeby "przeczytać więcej" :):)
    Dobrze , że Twoja tarta leży gdzieś po drugiej stronie monitora , a nie na stole pomiędzy nami , bo łakomstwo byłoby silniejsze od rozsądku i byłoby po diecie :):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, musisz wytrwać! Ja niedługo też zacznę dietkę:)
      Ciasto poczeka!

      Usuń
  27. O mój Boże, prawie sprawiłaś, że polizałam monitor. Przepis ląduje w zakładkach!

    OdpowiedzUsuń
  28. Ale się uśmiałam Diano!!!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Wspaniała. A te ozdoby czekoladowe cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  30. ja tez kocham ferrero
    wygląda nieziemsko !!!

    OdpowiedzUsuń
  31. Moja wyobraźnia zaczęła działać na wysokich obrotach jak popatrzyłam na Twoje dzieło, oj to musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Hey,
    czy ciasteczka: 140 g ciastek Digestve można czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)