Składniki:
spód:
140 g ciastek Digestve
100 g sucharków
100 g roztopionego masła
4 czekoladki ferrero roche
Biała warstwa:
250 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
1/4 szklanki cukru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
6 czekoladek ferrero roche
Warstwa czekoladowa:
70 g czekolady mlecznej
30 g czekolady gorzkiej
250 ml śmietany kremówki
Ciastka i sucharki zmiel w blenderze wraz z czekoladkami ferrero roche. Masło roztop i połącz z ciastkami. Formę do tarty wyłóż dokładnie ciast masą maślano-ciasteczkową, podnosząc brzegi.
Schłodź w lodówce.
Sporządź masę: ubij śmietanę. Cukier, ser i ekstrakt wymieszaj razem i dokładaj śmietanę, mieszając do połączenia wszystkich składników. 3/4 masy wyłóż na masę ciasteczkową. CZekoladki ferrero przekrój na pół i ułóż na brzegach ciasta. Wciśnij delikatnie. Resztę masy rozsmaruj na powierzchni ciasta i wyrównaj. Zawiń w folię spożywcza i odstaw do lodówki na kilka godzin lub na noc (co najmniej).
Czekolady połam na kawałki. 100 ml śmietany podgrzej i doprowadź do wrzenia. Zalej czekoladę i dokładnie mieszaj aby rozpuścić czekoladę. Schłodzić nieco a resztę śmietany ubić. Kiedy jest ubita dodaj rozpuszczoną czekoladę i ubijaj dalej. Rozsmaruj na powierzchni. Możesz też zostawić tę masę w lodówce i zaczekać aż nieco stężeje. Wtedy możesz zrobić dekoracyjne wzorki przy pomocy rękawa cukierniczego (tak jak na moim zdjęciu). Ja na tę warstwę nałożyłam jeszcze jedną biała (śmietankową) a na górze zrobiłam siatkę z czekolady. Co ciekawe, ciasto jest z dnia na dzień lepsze, ponieważ czekoladki zaczynają się rozpuszczać i przenikać do warstwy śmietanowej.
Inspiracja stąd
nie wiem czy słowa "poemat smaków" są właściwe ?! :) Cudna tarta i kocham kulki ferrero roche :)
OdpowiedzUsuńCZy właściwe? To cudowne określenie!
UsuńFanom tych czekoladek na pewno będzie się podobać taki wypiek :D
OdpowiedzUsuńMoże przełamia się nawet Ci co fanami nie są?:)
Usuńświetnie wygląda i na pewno jest pyszna:)
OdpowiedzUsuńDelikatne, chrupiąca i subtelna...
UsuńAbsolutne cudo!
OdpowiedzUsuńDZiękuję Kamilo!!
UsuńŚwietny pomysł!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńniezwykła! :) kusi, i to bardzo :)
OdpowiedzUsuńMa takie właśnie zadanie... Kusić!
UsuńPyyszności!
OdpowiedzUsuńPrzyznaję, że i ja tak myślę:)
Usuńwow...rafaello znam...a to na pewno też musi być pyszne:) cudnie wygląda....
OdpowiedzUsuńDZiękuję. Cieszę się, że w końcu udało mi się zrobić ja taką jaka chciałam!
UsuńAle ladnie wyglada. Smaki swietnie polaczone :). Pozdrowienia :)
OdpowiedzUsuńRówniez pozdrawiam i dziękuje za opinię:)
Usuńmmmmm bosko wygląda!!! a i ja te czekoladki baaardzo lubię więc kto wie może wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńZachęcam! I czekam na opinie;)
UsuńBoska... ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBuziaki Patysko!
pralinki i tarta w jednym! Takie rzeczy muszą smakować jak niebo na ziemi:) Czuje że kawałek Twojej propozycji pomógł by mi zwalczyć nie jedną zimową handre.
OdpowiedzUsuńTo jest bomba kaloryczna, więc chandra pojawia się po 3 kawałku....:)))
UsuńWygląda super, chociaż za ferrero nie przepadam..
OdpowiedzUsuńjeśli nie chcesz, nie musisz wkładać połówek do masy. Wystarczą w warstwie ciasteczkowej.
UsuńCo ja bym dała, żeby zjeść takie cudo! Musi smakować obłędnie!
OdpowiedzUsuńnawet nie wiesz jak chciałabym częstować i słuchac opinii....
Usuńprawdziwa rewelacja;)
OdpowiedzUsuńJak miło... CZtery razy ja robiłam. RAz płynęła, drugi raz była jak ciało stałe a czułam że muszę znaleźć rozwiązanie! Warto było...
Usuń...jak smakowicie wygląda ;D
OdpowiedzUsuńDario, jeszcze lepsza w smaku!
UsuńRewelacja:-), chcę spróbować i to już:-)
OdpowiedzUsuńMiła reakcja Olimpio:)Dziękuję;)
UsuńUwielbiam te czekoladki więc pomysł na tę tarte mnie zachwycił :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że także zasmakuje ..
UsuńUwielbiam ferrero!
OdpowiedzUsuńJa też ale tak szybko się je zjada. Tu sycą na dłużej:)
UsuńStanowczo za daleko mieszkamy!!!!! Zanim dojedziemy to domownicy będą mieli już pusty talerz!Dramat!Wygląda BOSKO i nawet nie myślę jak smakuje.Całuski
OdpowiedzUsuńTusiu, zdecydowanie za daleko mieszkacie. Odczuwam to bardzo często... Nie tylko w przypadku kulinarnych eksperymentów;)
UsuńHmmm... bardzo interesujące. Nigdy nie daję się skusić na ferrero dla zabicia samego głodu słodkiego, ale dla wyższego celu: tortu, może i się skuszę? :)
OdpowiedzUsuńZachęcam.. Skuś się , a co!
UsuńNiebo w gębie!
OdpowiedzUsuńFaktycznie, uczucie jest takie jakbyś jadła chmurkę...
Usuńo nie.. dlaczego ją zrobiłaś? Teraz muszę zrobić podobną!
OdpowiedzUsuńNo chyba, że mnie zaprosisz na kawałek;D
Wpadaj:)))
UsuńZapraszam...
uwielbiam ferrero :) Twoja tartę też, absolutnie :)
OdpowiedzUsuńAbsolutnie mówisz? To super Aniu!!!Miałam podrzucić Ci kawałek ale zniknął....
UsuńBuziaki!
Wygląda super! Ale że tak się spytam, co tosą ciastka Digestive?
OdpowiedzUsuńJustynko, to są kruche ciasteczka ale dość miękkie. Słodko-słone. Z mąki pełnoziarnistej. Występują w dwóch formach: z polewą czekoladową i bez.
UsuńDo kupienia w marketach.
Pozdrawiam!
Ale apetycznie wygląda! Musi być wspaniała!
OdpowiedzUsuńNatalio, jest...Grunt to nie przesadzić z ilością bo kalorii tu sporo...
UsuńWygląda przeobłędnie! Uwielbiam te czekoladki, na pewno zasmakowałoby mi to ciasto. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńto takie cudne, że z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńO, ja tez jestem Magda K:)
UsuńMam nadzieję, że Ci zasmakuje!
Po zobaczeniu zdjęcia - tak ze trzy razy zbierałam się , żeby "przeczytać więcej" :):)
OdpowiedzUsuńDobrze , że Twoja tarta leży gdzieś po drugiej stronie monitora , a nie na stole pomiędzy nami , bo łakomstwo byłoby silniejsze od rozsądku i byłoby po diecie :):):)
Aniu, musisz wytrwać! Ja niedługo też zacznę dietkę:)
UsuńCiasto poczeka!
O mój Boże, prawie sprawiłaś, że polizałam monitor. Przepis ląduje w zakładkach!
OdpowiedzUsuńAle się uśmiałam Diano!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Madziu błagam o kawałeczek!!
OdpowiedzUsuńWspaniała. A te ozdoby czekoladowe cudowne :)
OdpowiedzUsuńja tez kocham ferrero
OdpowiedzUsuńwygląda nieziemsko !!!
totalnie obłędna!!!!
OdpowiedzUsuńMoja wyobraźnia zaczęła działać na wysokich obrotach jak popatrzyłam na Twoje dzieło, oj to musi smakować :)
OdpowiedzUsuńHey,
OdpowiedzUsuńczy ciasteczka: 140 g ciastek Digestve można czymś zastąpić?