piątek, 3 maja 2013

Tort bezowy z owocami leśnymi

Torcik leciutki jak powietrze. Do zjedzenia natychmiast po przygotowaniu. Dla Dużego, bo to Jego ulubiony:)






Składniki:
6 białek
1 1/2 szklanki cukru pudru 
3 łyżeczki mąki kukurydzianej + trochę do podsypania
500 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
300 g mrożonych owoców leśnych
kilka truskawek do dekoracji

Rozgrzej piekarnik do 120 ° C. Na papierze do pieczenia narysuj 2 koła o średnicy ok 20 cm. Posyp odrobiną mąki kukurydzianej. Ubij 3 białka na sztywno, dołóż 3/4 szklanki cukru i ubijaj aż białka staną się gęste i błyszczące. Wymieszaj z 1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej. Podziel mieszankę na dwie części i rozłóż na dwóch wyrysowanych kołach. Piecz przez ok 1 godzinę. Powtórz ten proces z kolejnymi 3 białkami
Śmietanę ubij, dodaj aromatu waniliowego i owoce leśne (nie wlewaj soku).Wymieszaj dokładnie aby śmietana zabarwiła się na fioletowo. Ułóż jeden podkład na talerzu. Na nim połóż część śmietany. Na nią koleją bezę i znów śmietanę. Na ostatnim blacie bezowym rozłóż odrobinę śmietany a na niej ułóż truskawki przekrojone na pół, wraz z ogonkami.



20 komentarzy:

  1. Nie tylko Duży wielbi takie torty, bo ja teeeż!!!:-)Pyszne cudo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Magda! Chcę do Ciebie! Kocham bezy, kocham!!!
    W takim wydaniu wyglądają królewsko!
    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham bezy a nigdy mi nie wychodza w żadnej postaci :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny ten torcik. I te truskaweczki...

    OdpowiedzUsuń
  5. Madziu moje smaki, uwielbiam bezowe torty:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubie bezy pod wszelka postacia...
    Serdecznosci
    Judith

    OdpowiedzUsuń
  7. Bezy, a ja łakoma na nie jestem, pozostaje mi tylko wprosić do Ciebie, jak coś zostało... Kacha

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ szaleństwo! Też taki chcę!

    OdpowiedzUsuń
  9. i ja uwielbiam takie torciki :) zazdroszczę Dużemu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O mamuniu! Temu Dużemu to dobrze! Też chcę taki torcik!

    OdpowiedzUsuń
  11. piękny :) to także mój ulubiony!!

    OdpowiedzUsuń
  12. wspaniały Madziu, jeszcze nigdy nie robiłam, a powoli zbliżają się moje urodzinki, więc może w końcu się zmobilizuję ! ale Duży ma z Tobą dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Rozkoszna piramida słodyczy ... skubnęłabym teraz truskawę z wierzchu :):)

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda wspaniale. sama z chęcią bym schrupała chociaż nie lubię bez. Bardzo ładny jest Twój blog

    OdpowiedzUsuń
  15. Beza to taka bomba cukrowa. Smacznego jeśli ktoś ma niedobór

    OdpowiedzUsuń
  16. Trafiony przepis, uwielbiam takie torty. Wykorzystałem mrożoną mieszankę jagód i jeżyn, oraz maliny (mrożonki Pińczów) , nadając tym samym niepowtarzalny, letni smak. Polecam każdemu, kto chce spróbować świetnego, wybornego tortu, nie polecam osobom na diecie, niestety :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)