Składniki:
1 kg ziemniaków
3/4 szklanki mleka
2 jajka
70 g masła
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Włącz górną grzałkę. Ugotuj ziemniaki. Odcedź. Podgrzej mleko. Roztrzep jajka. Mleko dodaj do ziemniaków, wraz z masłem i rozgnieć dokładnie. Do puszystej masy ziemniaczanej dodaj jajka i szybko rozmieszaj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i rozłóż dość cienką warstwę na dnie naczynia. Wstaw do piekarnika tuz poniżej górnej grzałki. Piecz ok 10-15 min, aż do uzyskania spieczonej skorupki. Wyjmij i nałóż kolejna warstwę. Zrób ich tyle ile czas ci pozwoli. Im więcej tym lepiej.
Podawaj krojąc jak tort lub wycinając krążek, kwadrat lub jakikolwiek kształt.
fajny pomysł:) lubię takie ziemniaczane dania!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPozdrawiam Karmel!
Świetny pomysł, faktycznie. Z ziemniaków można zrobić coś eleganckiego :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, że można z nich zrobić przeróżne rzeczy. Chyba to najbardziej twórcze warzywo:)
Usuńciekawe, nigdy się z takim sposobem podawania ziemniaków nie spotkałam :)
OdpowiedzUsuńOgromnie się cieszę, że Cię zaskoczyłam:)
UsuńBardzo ciekawy pomysł, tylko ten czas pieczenia ;) Madziu, a te warstwy pod spodem nie palą się?
OdpowiedzUsuńNie Patysko, nic się z nimi nie dzieje. Ważne aby włożyć ruszt i naczynie tuż pod grzałką.
UsuńCzas pieczenia to faktycznie jedyna przeszkoda w całkowitej radości:)
Bardzo ciekawy sposób podania ziemniaków,
OdpowiedzUsuńktóre uwielbiam chyba w każdej formie:)
Warto wykorzystać resztki ziemniaków pozostałych po obiedzie :)
OdpowiedzUsuńjestem totalnym ziemniakożercą, super pomysł, który teraz będę musiała wykorzystać :)
OdpowiedzUsuńcoś podobnego widziałam właśnie pod nazwą "zapiekane puree" :) ziemniaki z mlekiem i masłem mmm!
OdpowiedzUsuńdziękuję za wsparcie ;)
dla mnie rewelacja!
OdpowiedzUsuńoj coś dla mnie, ziemniaczki uwielbiam, a gałką muszą byc pycha i takie przypieczone, mniam :)
OdpowiedzUsuńMagda,
OdpowiedzUsuńto musi być wspaniałe!
Zapożyczę Twój pomysł i wkrótce przygotuję ten ziemniaczany sękacz.
Pozdrowienia!
Ale numer , Magda aleś to jakaś perełka jest , kurcze muszę zrobić :D
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe danie i smaczne :) W sam raz na leniwy obiad :)
OdpowiedzUsuńtak , wiem ... mogę sobie tylko pomarzyć :):):)
OdpowiedzUsuńale przepis zapisuję do wykonania ... jakoś sobie znajdę okazję wyjątkową i usprawiedliwienie dobre by go wypróbować :)
Pomysłowa potrawa, jak cudnie wygląda!
OdpowiedzUsuńMiłego wieczoru :)
Świetny pomysł , cudownie urozmaicenie obiadu ;) Pierwszy raz widze ziemniaka w takiej formie ;)
OdpowiedzUsuńbardzo oryginalny pomysł na podanie ziemniaków :) na pewno wypróbuję! :) dzięki za udział w akcji Gotuj sezonowo! Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, zaskakujesz:)Takich ziemniaków nigdy nie jadłam (ba, nawet nie słyszalam)więc tym bardziej jest to dobra zachęta by spróbować coś nowego:)
OdpowiedzUsuń