czwartek, 13 września 2012

Łosoś w chlebowej posypce

Nie jesteśmy wielkimi fanami ryb. Od czasu do czasu staram się jednak zrobić coś ciekawego. Najczęściej jest to łosoś. Czasem pstrąg albo mintaj. Dziś przygotowałam łososia z chlebowo-czosnkową posypką.





Składniki:
łosoś - 500 g
2 kromki razowego chleba (u mnie razowy tostowy)
2 ząbki czosnku
parmezan tarty 
sól, pieprz
opcjonalnie chili
olej


Łososia solę i pieprzę. Kładę na blaszce polanej oliwą. W misce kruszę chleb na bardzo drobne kawałeczki (możesz to zrobić oczywiście mechanicznie) i dodaję przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, trochę oliwy i starty parmezan. Mieszam dokładnie i układam na łososiu. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 30 min (obserwuj dokładnie i zmniejsz gaz jeśli zbyt mocno zbrązowieje.



3 komentarze:

  1. super pomysł! z pewnością takiego łososia wypróbuję.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ja uwielbiam łososia, dlatego kolejny pomysł na jego przygotowanie z pewnością się przyda, bardzo fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To Kasiu ciekawe urozmaicenie. Polecam.

      Usuń

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)