środa, 12 września 2012

Kulki bananowo-kokosowe

 Przemycam zdrowe produkty. Dokładam je to tu, to tam. Ciasteczka, które zwykle robiłam z mąki pszennej, tym razem przyrządziłam z maki orkiszowej. Są nieco inne w smaku ale mogę je zajadać z większą odwagą i mniejszym poczuciem winy.





Składniki:
20 dkg maki ( u mnie orkiszowa)
10 dkg płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 dojrzały banan
1 łyżeczka soku z cytryny
75 g miękkiego masła
75 g brązowego cukru
60 g tłustego twarogu
1 jajko
aromat waniliowy lub rumowy
10 dkg wiórków kokosowych

banana obierz i rozgnieć widelcem. Polej sokiem z cytryny aby nie sczerniał. Mąkę wymieszaj w misce z płatkami, proszkiem i solą. Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Masło lub margarynę utrzyj na z cukrem na jednolitą masę i dodaj mus bananowy, twaróg, jajko i aromat.
Mąkę wymieszana z dodatkami dodawaj stopniowo do masy, mieszając mikserem. Niech mieszadła pracują na średnich lub wolnych obrotach. Łyżeczką nabieraj porcje ciasta i formuj z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki obtaczaj w wiórkach kokosowych i układaj w odstępach na natłuszczonej  lub wyłożonej papierem blasze. Piecz ok 15 min aż kulki się zarumienią.








3 komentarze:

  1. Madziu, przepis jest super, ale to ciasteczka, nie kulki i dlatego odrzuciłam :( Przynajmniej tak wyglądają na zdjęciu...

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz racje Patysko. Mąka orkiszowa spłaszczyła je nieco:) Wszystko jasne, dziękuję za wyjaśnienie..

    OdpowiedzUsuń

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)