Ja znalazłam. Tym razem w przepisie "Pomysł na....Tajską zupę z kurczakiem" Winiary. Szybko i zachwycająco. Orientalnie ale bez wydziwiania. Pysznie ale nie jednoznacznie.Bez narzucania. Do wyboru... Na ostro lub nie. Wolność.
Składniki:
- filet z kurczaka - 1 duży
- ciecierzyca z puszki (pół puszki)
- cebula dymka
- kiełki fasoli mung ( albo inne jakie masz pod ręką)
- pędy bambusa (pół puszki lub świeże)
- opcjonalnie:papryczka chili (wersja do wyboru)
- pasta curry lub/i:
1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 1/2 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 1/2 łyżeczki curry
pół łyżeczki kurkumy
- 4 ząbki czosnku
- pomysł na.... "Tajską zupę z kurczakiem"
- mleko kokosowe (pół puszki)
- sól i pieprz
- dowolny makaron chiński (sojowy, jajeczny, ryżowy)
-opcjonalnie: cytryna
Mięso pokrój w cienkie paski. W garnku rozgrzej olej i wrzuć białą część dymki oraz czosnek. Po chwili dodaj pastę curry lub zestaw przypraw. Dorzuć mięso i chwilę podsmażaj. Makaron ugotuj i odcedź. Do mięsa wlej 750 ml wody i gotuj na niewielkim ogniu. Dodaj zawartość większej saszetki, rozpuszczonej w 250 ml zimnej wody. Gotuj ok 15 min. Dorzuć mleko kokosow,e kiełki, ciecierzycę i pędy bambusa. Gotuj kolejne 10 min. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wrzuć kilka plasterków chili (jeśli chcesz by była bardzo ostra, dodaj ją na etapie przysmażania przypraw) i zieloną cześć dymki. Jeśli lubisz, dopraw też sokiem z cytryny (odrobiną). Dodaj zawartość małej saszetki.
Dorzuć makaron, przemieszaj i nalewaj do miseczek. Koniecznie jedz pałeczkami...
Pyszna,piękna!
OdpowiedzUsuńAzjatyckie zupy mają tyle smaków i charakteru.
Uwielbiam.
Rewelacyjna! Jutro będę się nią ogrzewać!
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!
Wygłodzona po szpitalu, zjadłabym, choćby zaraz... ;)
OdpowiedzUsuńOjacie, chcę miseczkę takiej zupy, chcę bardzo!
OdpowiedzUsuńwybieram wersję ostrą :)
OdpowiedzUsuńDla mnie bardziej jang na zimę!! Pięknie kolorowa!
OdpowiedzUsuń