poniedziałek, 21 stycznia 2013

Krem z białych warzyw

Wszędzie biało...Drzewa, drogi, niestety chodniki też....
Trzymam się zatem tej koncepcji i wpasowuję w klimat pyszną zupą z moich ulubionych warzyw....






Składniki:

2 korzenie pietruszki 
1 seler 
4-5 ząbków czosnku
liście laurowe
ziele angielskie
skórka od twardego sera (parmezan, inny długodojrzewający)
cebula
bulion warzywny (ok. 1 litra)
opcjonalnie: płatki chilli, zakwas buraczany, grzanki, suszone pomidory)


Obierz warzywa, pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na oleju w garnku, w którym będziesz gotować zupę. Zrób to na oliwie lub maśle. Po chwili dodaj czosnek w plasterkach i pokrojone w kostkę pietruszki i seler. Zalej bulionem, dodaj skórkę sera w całości, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotuj do miękkości warzyw. 
Po ugotowaniu, wyjmij liście laurowe i skórkę sera a resztę zupy dokładnie zmiel w blenderze. Jeśli trzeba dodaj wody lub jeśli chcesz złagodzić smak, odrobinę mleka.
Udekoruj jak chcesz. Mogą to być pokrojone suszone pomidory albo zielona pietruszka. Ja lubię na środku zrobić kleks z zakwasu buraczanego i wykałaczką odprowadzić od niego ramiona.

inspiracja:tutaj



20 komentarzy:

  1. Magdo, poproszę miseczkę, bo dzisiaj tak zimnooo i śnieg ciągle pada :) uwielbiam zupy z dodatkiem parmezanu, mam zamrożone kilka skórek, więc może sobie ugotuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały kremik :) uwielbiam takie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiej zupy teraz mi potrzeba! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna ta zupa! Najbardziej podoba mi się z kleksem :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł i zupka też na pewno znakomita :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny ten krem :)
    Szczególnie w taką pogodę.

    OdpowiedzUsuń
  7. Apetyczny ten krem. Lubię takie zupy.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ach misecza dla mnie, poproszę:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wersja z buraczanym kleksem wygląda świetnie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo apetyczna zimowa kolorystyka:)

    OdpowiedzUsuń
  11. to jeden z moich ulubionych kremów ...
    kleks z zakwasu świetny !

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniała zupa!
    Obie wersje z przyjemnością bym skosztowała.

    OdpowiedzUsuń
  13. O zrobieniu taiej zupy myslalam juz od dawna, moze dzieki Twojemu przepisowi w koncu sie zdecyduje ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj przydałaby się miseczka takiej zupki:-) Jesteśmy w górach, dzisiaj tak zimno,brr... Rozgrzałaby nas zapewne;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bardzo, bardzo wyrafinowanie :) Fajne te pomysły na dekorację!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ten KLEKS - genialny :):)
    podziwiam Twoje poczucie smaku i estetyki ...

    OdpowiedzUsuń

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)