sobota, 12 stycznia 2013

Absolutnie rewelacyjna zupa z żółtej soczewicy i pesto z kolendry


Nie należę do wielkich fanów soczewicy. Nie często ją przyrządzam. Moje poszukiwanie wiosennych barw, nie skończyło się na groszku jednak i podczas ostatnich zakupów wypatrzyłam piękny kolor żółtej soczewicy.
 O tej porze roku cenię sobie zupy. Szczególnie kiedy są rozgrzewające. Ta zupa spełnia wszelkie moje oczekiwania i smakuje nadzwyczajnie. Bogactwo aromatów,  lekka kwaskowość i piękny kolor powodują, że marzę o niej już w momencie wkładania do ust ostatniej łyżki. Jest moim numerem 1! 
Doskonała z pesto z kolendry.


Składniki:
żółta soczewica - 200 g
cebula - pokrojona w kostkę
4 ząbki czosnku
1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 1/2 łyżeczki mielonego kminku
łyżeczka mielonej kolendry
1 1/2 łyżeczki curry
pół łyżeczki kurkumy
sól i pieprz
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
sok z limonki i cytryny (ilość dostosuj do upodobań)
1,5 l wywaru warzywnego
1 łyżka brązowego cukru

Rozgrzej olej i przysmaż na nim cebulę i wyciśnięty czosnek. Dodaj kminek, kolendrę, imbir, curry, kurkumę, sól i pieprz oraz soczewicę. Duś przez kilka chwil, Dodaj mleko kokosowe, sok z limonki i/lub cytryny. Dosyp cukru i dolej wywar. Duś pod przykryciem przez 35 min. Jeśli zupa jest za gęsta, dodaj wody. Możesz zostawić w takiej postaci lub zmiksować. Jak wolisz.
Dodaj łyżeczkę pesto z kolendry.






http://www.foodnetwork.ca/recipes/Herbs/recipe.html?dishid=4691





21 komentarzy:

  1. Choć też nie jestem fanką soczewicy, na tak pięknie słoneczną zupę na peno bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale ma kolor ta zupka piękny, super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja uwielbiam soczewicę , nawet mi się wydaje ,że soczewicą , jaglanką i duszona cebulka dałabym się radę żywić miesiącami :D
    Piękny kolor i smakowity skład zupy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu, żywienie wymienionymi przez Ciebie produktami to samo zdrowie!
      A skład faktycznie bogaty niezmiernie:)
      Ściskam!

      Usuń
  4. Magdo, ja też jestem wielką zwolenniczką zup o tej porze roku :) Za soczewicą bardzo przepadam, jak również za innymi strączkowymi warzywami i myślę, że świetnie nadają się na zupy i kremy :)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MOniu, wierzę Ci na słowo i zaczynam wielką przygodę ze strączkowymi:)

      Usuń
  5. idealna by się rozgrzać w mroźny dzień - przydałaby mi sie dziś ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że spełniłaby Twoje oczekiwania w 100%...

      Usuń
  6. Absolutnie doskonała!
    Pesto jest w niej jak kawałek nieba...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, Amber kochana, potrafisz tak pięknie dobierać słowa... Pesto uzupełnia tę zupę niesamowicie...

      Usuń
  7. Wspaniała propozycja! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się Kamilo, że tak odbierasz ten przepis. Czuję się zaszczycona!

      Usuń
  8. świetna zupa, normalnie Ci ją podkradam bo uwielbiam soczewicę w zupach :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, następnym razem podwiązę Ci ją w "szkiełku":))

      Usuń
  9. Zupka wyśmienita, uwielbiam soczewicę:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. na liscie do zrobienia w tym tygodniu.

    OdpowiedzUsuń

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)