niedziela, 13 stycznia 2013

Danie, którym zachwycisz gości....

Łopatka z kuskus i ciecierzycą


Po raz pierwszy to danie jadłam u przyjaciół. Byłam w siódmy niebie!!! Artur jest mistrzem kuchni i wraz z Anią tworzą niezwykły dom i niezwykła kuchnię...
To danie jest urocze ze względu na to, że szykujesz je na długo przed przyjściem gości. Na godzinę przed ich wizytą, masz wszystko zrobione i nie musisz dwoić się i troić. Wszędzie panuje ład i porządek a w domu unosi się wspaniały zapach ziół. Idziesz się wykąpać, ubrać a kiedy goście zasiądą przy stole, wyjmiesz danie z piekarnika, kroisz mięso i robisz na gościach wielkie wrażenie! Serwujesz mięciutkie, pachnące mięso i dokładasz zdrową kaszę kuskus wraz z owocami i ciecierzycą. Do tego tylko sałatka, np. z cebuli i granata albo klasyka w postaci zielonej sałaty i efekt powalający....
Na karnawałowe spotkania jak znalazł.

Składniki:
mięso:
łopatka wieprzowa z kością - ok 5-6 kg
kminek mielony
nasiona kolendry suszonej
nasiona kopru włoskiego
pieprz
papryczka chili (opcjonalnie)
świeży rozmaryn (opcjonalnie)
sól

Łopatkę umyć i wysuszyć. Natrzeć mocno solą i zostawić na noc w lodówce.
Następnego dnia rozgnieść nasiona kolendry i kopru w moździerzu lub wsypać do młynka do pieprzu. Zmielony połączyć z kminkiem i opcjonalnie z chili i rozmarynem. Natrzeć mięso mieszanką przypraw z obu stron i znów zostawić w lodówce na noc.
Następnego dnia włożyć mięso do dużej brytfanny i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Chwilę podpiekać w jednej a potem, drugiej strony. Kiedy się podsmaży, zalać wodą (ok 2 szklanek). Nadal piec. Zaglądać od czasu do czasu i podlewać wodą. Dolewać jeśli wyparuje i polewać mięso. Po 2 godzinach wyłączyć piekarnik i zostawić mięso. Kiedy wystygnie, nastawić znów piekarnik.Tym razem na 150 stopni.  Porządnie polać mięso sosem, będącym w brytfannie. Piec ok 2 godzin, często podlewając mięso.
Następnego dnia piec przez kolejne 2 godziny w 150 stopniach, znów często podlewając. Powtórz czynność z wyłączeniem piekarnika. Daj odpocząć mięsu. Potem, piecz aż do czasu kiedy uznasz, że mięso jest miękkie.

Przygotuj kuskus z ciecierzycą.

Składniki:
ciecierzyca w puszce- 2 szt
czerwona cebula - 4 szt
pęczek majeranku (najlepiej świeżego)
sól, pieprz
50 ml octu balsamicznego
laska cynamonu
1 l. bulionu warzywnego
25 dkg suszonych owoców żurawiny, rodzynek, daktyli lub fig
70 dkg kaszy kuskus
2-3 cytryny
jogurt naturalny

Na oliwie podsmażyć cebulkę pokrojona w kosteczkę, cynamon, majeranek, sól i pieprz.Dusić ok 15 min. Dodać ciecierzycę oraz szklankę wody. Du-sićś przez chwilę.

Bulion zagotować. Dodać owoce, cynamon  i sól. Gotować o 10-15 min.
Dodaj oliwę (max 2 łyżki) oraz kaszę kuskus. Zdejmij z ognia.i przykryj. Niech wciągnie całą wodę. Mocno wymieszać aby owoce połączyły się  z kaszą.
Na dużym naczyniu/blasze rozłożyć kaszę. Nie niej położyć ciecierzycę a na ciecierzycy mięso. Połówki cytryn rozłożyć dookoła. Przykryć i dusić w piekarniku  (150-180 stopni) pod przykryciem z folii prze godzinę.
Kiedy goście przyjdą, wyjmij blachę prosto na stół. Szczypcami chwyć połówki upieczonych cytryn i dodaj je do jogurty naturalnego.
Nakładaj trochę kaszy z ciecierzycą i kawałki miękkiego, aromatycznego mięsa. Polej odrobiną kwaśnego jogurtu.








40 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Uwielbiam zapach, który towarzyszy przyrządzaniu tego dania.
      Pozdrawiam Kamilo:)

      Usuń
  2. wygląda cudownie! piękny kawałek mięsa, nie dziwię się , że goście się zachwycają:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznaję, że robi wrażenie a nie wykańcza gospodyni!

      Usuń
  3. Pyszny kawał mięsa!
    Wspaniały widok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Amber droga!
      Smakuje lepiej niż wygląda!!

      Usuń
  4. Uwielbiam blogi, na których widoczne jest zdjęcie wszystkich produktów potrzebnych do przyrządzenia danej potrawy :) Na swój sposób bardzo mi się to podoba.

    A samo danie - no przyznam, że ja byłabym naprawdę zachwycona.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jako, że robienie zdjęć to moja pięta achillesowa, znalazłam sposób by mieć jakąś cechę charakterystyczną. Cieszę się zę przypadła Ci do gustu:)

      Usuń
  5. Bardzo ciekawe zestawienie. Wygląda pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konkretne mięso i bogaty dodatek. Nie trzeba nic więcej!
      Dziękuję:)

      Usuń
  6. Wygląda bardzo wykwintnie! Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To oprócz smaku powód dla którego lubię je serwować.

      Usuń
  7. Świetnie wygląda:) Tak na bogato:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rozmarzyłaś mnie tym bogactwem smaków i aromatów :) wyobraźnie mi pobudziłaś :):) i zainspirowałaś ciecierzycą ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, przy Waszej diecie pozostaje Ci się tylko rozmarzyć:) Ciecierzyca i kuskus jak znalazł!!!

      Usuń
    2. ciecierzycę zaczęłam do diety wprowadzać / choć akurat w mało dietetycznej formie :):) ale popracuję nad tym :) /

      Usuń
  9. Popisowe danie, jestem pod wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fajnie Patysko, bo ja podobnie zareagowałam u Ciebie gdy zobaczyłam czekoladowe ludziki!

      Usuń
  10. Hej kochana Magdo mieliśmy okazje skosztować tej pyszności polecamy wszystkim wspaniały i niezapomniany smak. Pozdrowienia. Kasia i kuzyn Michał

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochani! Dziękuję za odwiedziny!!!I w domu i na blogu:)))

      Usuń
  11. Soczysty, smakowity kawałek mięsa :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zimowy wieczór jak znalazł.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  12. Wow ale poważny kawał mięsa, wygląda bardzo soczyście i robi ogromne wrażenie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze ponad 5 kg! Uwielbiam zabawę z przyrządzaniem takiego mięsa!

      Usuń
  13. Odpowiedzi
    1. Mój maż uwielbia kiedy biorę się za gotowanie konkretów:)

      Usuń
  14. Odpowiedzi
    1. O, tak! Konkret wzmocniony bogatym smakiem kus kus.

      Usuń
  15. wygląda wspaniale! aż chciałoby się być Twoim gościem :)

    OdpowiedzUsuń
  16. warte wypróbowania, bo wygląda bardzo smakowicie.
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wow, wow, wow - super blog, piękne zdjęcia i przepisy działające na wyobraźnię :)

    OdpowiedzUsuń
  18. przepyszności po prostu, uwielbiam taką mieszankę ziół do mięsa, zapach musi być powalający :)

    OdpowiedzUsuń
  19. wygląda obłędnie. do ulubionych!

    OdpowiedzUsuń
  20. mięso wygląda przepięknie!
    Trochę trzeba się naczekać, żeby móc je później ze smakiem zajadać, ale tak apetycznie wygląda, że na pewno się skuszę się na to danie.
    ps. Musi Pani spróbować ciecierzycy z ryżem, nie ma innej opcji; D

    OdpowiedzUsuń

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)