sobota, 8 grudnia 2012

Witrażowe pierniczki



Od paru lat na kilka tygodni przed Świętami pieczemy witrażowe pierniczki. Są piękną dekoracją. Co roku nad stołem, pomiędzy lampami umieszczam gałąź, na której wieszam  dekoracje, min pierniczki. Landrynkowe szybki pięknie lśnią w świetle i za każdym razem cieszą oczy. Najważniejsze przy ich przyrządzaniu jest, by ciasto nie rosło podczas pieczenia. Nie powinien znaleźć się w nim proszek do pieczenia a sody jedynie  troszeczkę. Cukierki mogą być większe lub całkiem  sproszkowane. 
Warto poświecić chwilę na ich przygotowanie, bo to wspaniałe zajęcie przybliżające nas do Świąt.



Składniki:

50 dag mąki
50 dag miodu
75 dag miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
1/2 łyżeczka sody
przyprawa do pierników- ok 2 łyżki
1 łyżeczka kakao 

Wszystkie składniki wymieszaj i zagnieć ciasto. Rozwałkuj część, delikatnie podsypując mąką,  wycinaj pierniczki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
Landrynki podziel na kolory i pokrusz (w woreczku i ściereczce przy pomocy młotka, wałka, klopera).

W pierniczku ułożonym już na blaszce, wycinaj otworek w kształcie pasującym do wielkości pierniczka i wsyp do otworka cukierki. Przy pomocy słomki lub wykałaczki wytnij  otworek na wstążkę.

Piecz około 10/15  minut w temperaturze 150ºC. Uważaj, żeby landrynki się nie spieniły  i nie wypłynęły poza otwór. Po upieczeniu odczekaj aż stwardnieją, potem bez problemu odchodzą od papieru.









30 komentarzy:

  1. Madziu , ale prawdziwe cudeńka , śliczne kolorowe z ,,szybkami" wow

    Magda buziaki ślę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu, ciesze się że Ci się podobaja i że zajrzałaś do mnie, mimo natłoku spraw. Trzymaj się!!

      Usuń
  2. Prześliczne! Chyba się w końcu odważę i też zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patysko, no pewnie. Zrób choc kilka przy okazji pieczenia zwykłych pierników albo ciasteczek!

      Usuń
  3. Jeszcze nigdy nie robiłam ciasteczek z witrażykami.
    Cudne!
    Wspaniale muszą dekorować Twój dom.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedy zawisną nad stołem, robi sie świątecznie. Niech ten czas trwa jak najdłużej....

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. tez je lubię...Pozdrawiam biegaczkę!!

      Usuń
  5. Zachęciłaś mnie, chyba zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyjemności w przygotowywaniu! POzdrawiam ciepło.

      Usuń
  6. wow rewelacyjne !!! koniecznie muszę zrobić z moimi szkrabami, boski pomysł, przepięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też je lubię. Przypominają mi dziecięce lata. Kolorowe szkiełka i do tego pyszna ramka. Ale z Ciebie jest prawdziwa tęczowa czarodziejka, skąd Ty masz tyle tych kolorowych cukierków? Fioletowe są niesamowite.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozglądam się w sklepach, marketach i dyskontach. Są w papierkach wiec nie widać niestety. Najbardziej lubie zwykłe, staromodne w małych woreczkach. Ciesze się że Ci się podobaja:)

      Usuń
  8. mam nadzieję, że będą smakowały:)
    oj takie ograniczenie to i mnie by się przydało, bo jak znam życie to makowcem i innymi pysznościami tak się objem, że bede miała dość do następnych świąt

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tyle kuszących potraw w Święta...Jak sobie ich odmówić?

      Usuń
  9. takie ładne, że aż szkoda zjadać! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Synek podjada ale ja wolę kiedy wiszą i pachną:)

      Usuń
  10. que bonito!!! me encanta con ese cristal dulce, te han quedado divinas! un beso

    OdpowiedzUsuń
  11. El tiempo de Navidad es un tiempo magico en Polonia. Ya hemos empezado preparaciones para la Navidad. Se ve la nieve que cubre los arboles y todo el mundo alrededor. La vista es preciosa.

    OdpowiedzUsuń
  12. Odpowiedzi
    1. Komplement dotyczący zdjęć uradował mnie szczególnie bo to moja pięta Achillesowa. Dziękuję:)

      Usuń
  13. pięknie wyglądają, ja sobie zostawiam na przyszły rok do wykonania:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I w tym roku dostaniesz ode mnie Aniu:)

      Usuń
  14. Odpowiedzi
    1. Pomysłodawca tych pierników był geniuszem!

      Usuń
  15. Przepiękne! Moje z kukułkami w środku wypłynęły :)))

    OdpowiedzUsuń
  16. Z Twojego przepisu dziś u mnie:) zapraszam

    OdpowiedzUsuń

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)