Od paru lat na kilka tygodni przed Świętami
pieczemy witrażowe pierniczki. Są piękną dekoracją. Co roku
nad stołem, pomiędzy lampami umieszczam gałąź, na której wieszam
dekoracje, min pierniczki. Landrynkowe szybki pięknie lśnią w
świetle i za każdym razem cieszą oczy. Najważniejsze przy ich
przyrządzaniu jest, by ciasto nie rosło podczas pieczenia. Nie powinien
znaleźć się w nim proszek do pieczenia a sody jedynie
troszeczkę. Cukierki mogą być większe lub
całkiem sproszkowane.
Warto poświecić chwilę
na ich przygotowanie, bo to wspaniałe zajęcie przybliżające nas
do Świąt.
Składniki:
50 dag mąki
50 dag miodu
75 dag miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
1/2 łyżeczka sody
przyprawa do pierników- ok 2 łyżki
1 łyżeczka kakao
50 dag miodu
75 dag miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
1/2 łyżeczka sody
przyprawa do pierników- ok 2 łyżki
1 łyżeczka kakao
Wszystkie składniki wymieszaj i zagnieć ciasto. Rozwałkuj część, delikatnie podsypując mąką, wycinaj pierniczki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Landrynki podziel na kolory i pokrusz (w woreczku i ściereczce przy pomocy młotka, wałka, klopera).
W pierniczku ułożonym już na blaszce, wycinaj otworek w kształcie pasującym do wielkości pierniczka i wsyp do otworka cukierki. Przy pomocy słomki lub wykałaczki wytnij otworek na wstążkę.
Piecz około 10/15 minut w temperaturze 150ºC. Uważaj, żeby landrynki się nie spieniły i nie wypłynęły poza otwór. Po upieczeniu odczekaj aż stwardnieją, potem bez problemu odchodzą od papieru.
W pierniczku ułożonym już na blaszce, wycinaj otworek w kształcie pasującym do wielkości pierniczka i wsyp do otworka cukierki. Przy pomocy słomki lub wykałaczki wytnij otworek na wstążkę.
Piecz około 10/15 minut w temperaturze 150ºC. Uważaj, żeby landrynki się nie spieniły i nie wypłynęły poza otwór. Po upieczeniu odczekaj aż stwardnieją, potem bez problemu odchodzą od papieru.
świetne są!:))
OdpowiedzUsuńTakie proste a tak cieszą...
UsuńMadziu , ale prawdziwe cudeńka , śliczne kolorowe z ,,szybkami" wow
OdpowiedzUsuńMagda buziaki ślę
Alu, ciesze się że Ci się podobaja i że zajrzałaś do mnie, mimo natłoku spraw. Trzymaj się!!
UsuńPrześliczne! Chyba się w końcu odważę i też zrobię :)
OdpowiedzUsuńPatysko, no pewnie. Zrób choc kilka przy okazji pieczenia zwykłych pierników albo ciasteczek!
UsuńJeszcze nigdy nie robiłam ciasteczek z witrażykami.
OdpowiedzUsuńCudne!
Wspaniale muszą dekorować Twój dom.
Kiedy zawisną nad stołem, robi sie świątecznie. Niech ten czas trwa jak najdłużej....
Usuńfajne:)
OdpowiedzUsuńtez je lubię...Pozdrawiam biegaczkę!!
UsuńZachęciłaś mnie, chyba zrobię:)
OdpowiedzUsuńPrzyjemności w przygotowywaniu! POzdrawiam ciepło.
Usuńwow rewelacyjne !!! koniecznie muszę zrobić z moimi szkrabami, boski pomysł, przepięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńzachęcam, sporo radosci Marto!
UsuńTeż je lubię. Przypominają mi dziecięce lata. Kolorowe szkiełka i do tego pyszna ramka. Ale z Ciebie jest prawdziwa tęczowa czarodziejka, skąd Ty masz tyle tych kolorowych cukierków? Fioletowe są niesamowite.
OdpowiedzUsuńRozglądam się w sklepach, marketach i dyskontach. Są w papierkach wiec nie widać niestety. Najbardziej lubie zwykłe, staromodne w małych woreczkach. Ciesze się że Ci się podobaja:)
Usuńmam nadzieję, że będą smakowały:)
OdpowiedzUsuńoj takie ograniczenie to i mnie by się przydało, bo jak znam życie to makowcem i innymi pysznościami tak się objem, że bede miała dość do następnych świąt
Tyle kuszących potraw w Święta...Jak sobie ich odmówić?
Usuńtakie ładne, że aż szkoda zjadać! :)
OdpowiedzUsuńSynek podjada ale ja wolę kiedy wiszą i pachną:)
Usuńque bonito!!! me encanta con ese cristal dulce, te han quedado divinas! un beso
OdpowiedzUsuńEl tiempo de Navidad es un tiempo magico en Polonia. Ya hemos empezado preparaciones para la Navidad. Se ve la nieve que cubre los arboles y todo el mundo alrededor. La vista es preciosa.
OdpowiedzUsuńPrześliczne :)
OdpowiedzUsuńJakie ładne fotki
Komplement dotyczący zdjęć uradował mnie szczególnie bo to moja pięta Achillesowa. Dziękuję:)
Usuńpięknie wyglądają, ja sobie zostawiam na przyszły rok do wykonania:)))
OdpowiedzUsuńI w tym roku dostaniesz ode mnie Aniu:)
UsuńLubię takie pomysły :)
OdpowiedzUsuńPomysłodawca tych pierników był geniuszem!
UsuńPrzepiękne! Moje z kukułkami w środku wypłynęły :)))
OdpowiedzUsuńZ Twojego przepisu dziś u mnie:) zapraszam
OdpowiedzUsuń