niedziela, 9 grudnia 2012

Granatowa sałatka - zachwyciła mnie!


Dawno nic mnie tak nie zachwyciło jak ta sałatka. Jest fantastyczna! Niestandardowa i zaskakująca. Cebula dzięki polaniu sokiem z cytryny jest delikatna i zupełnie nie ostra. Pomysł zaczerpnęłam od Nigelli. Nie pamiętam jednak gdzie go widziałam....
U mnie stanowiła dodatek do obiadu i pieczeni z pyzami ale idealnie nadaje się na święta do kolacji z pieczonymi mięsami i wędlinami. U mnie obok marmolady z cebuli będzie przebojem. Polecam....

Składniki:
2 granaty
3 czerwone cebule
kolendra
cytryna
sól
sok wiśniowy lub malinowy

Cebule pokroić w cieniutkie półksiężyce. Polać sokiem z cytryny i odstawić na pół godziny. Przygotować granaty: przekrój granat na pół a potem każdą z połówek rozerwij znów na pół. Odwróć nasionami do dołu i trzymaj nad miską. Drewnianą łyżką uderzaj od góry w skórkę.
Z cebuli odlej wodę, która się zebrała i połącz z nasionami granatu. Dodaj posiekaną  kolendrę i dodaj dwie łyżki soku. Wymieszaj i posól do smaku.


25 komentarzy:

  1. to naprawdę pysznie wygląda a jeszcze dodatkowo zachwyca:)Super!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawa propozycja, że też ja nigdy na coś takiego nie wpadam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie wpadłam Marto ale wypatrzyłam:)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Idealnie ja oceniłaś. Dokładnie tak!

      Usuń
  4. owoc granatu owocem miłości zwą ... nic więc dziwnego , że i Twoje zmysły i smaki rozbudził ...

    OdpowiedzUsuń
  5. zawsze miałam na nią ochotę, a teraz muszę się odważyć jak ty wypróbowałaś :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. świetnie wygląda ;) bardzo jestem ciekawa jej smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj Kasiu. Warto..

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Od dziecka lubiłam granaty ale zawsze jadłam je saute. W tym połączeniu zyskały klasę!

      Usuń
  8. Wieki nie ajdłam granatu!
    A pamietam jak go wydłubywałam:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez wydłubywałam a potem poznałam bardzo prosty sposób - uderzanie drewnianą łyżką...

      Usuń
  9. wygląda naprawdę pięknie;)

    OdpowiedzUsuń
  10. kolorki super się komponują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaki podobnie Veroniko... Ależ bym ją zjadła...

      Usuń
  11. Świetne to pierwsze zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniko, komplement dotyczący zdjęć jest dla mnie wielką radością, bo to moja pieta Achillesowa.. I popsuty aparat... Dziękuję:)

      Usuń
  12. dodaje komentarz tutaj, bo mam nadzieję, że zerkniesz:) dziękuje za taki wpis u mnie:) mam nadzieję, że na Święta wszystko już się uspokoi! powodzenia! pozdrawiam Dota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:)Pozdrawiam Cię gorąco.

      Usuń
  13. Jadłam kiedyś smaczną sałatke w roli głównej z granatem ,ale nie pamiętam dokładnie wszystkich składników. Ale ta Twoja tez może być pyszna!

    OdpowiedzUsuń

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)