Ciasto pochodzi ze Szwecji. Jest ciekawe ze względu na dwie współgrające smakowo warstwy. Podstawa ciasta jest banalnie prosta. Do wykonania nawet przez osoby, które niewiele pieką. Polewa wymaga nieco więcej uwagi ale świetnie komponuje się z całością, więc warto poświęcić jej chwilkę..Doskonała propozycja na Święta...
Składniki:6 jajek150 ml śmietany kremówki15 dag cukru15 dag cukru pudru20 dag mielonych migdałów ze skórką2 dag płatków migdałowych10 dag masła100 ml śmietany kremówki
Białka ubij z cukrem pudrem. Kiedy jest sztywna i lśniąca dodaj migdały. Jeśli chcesz aby zapach migdałowy był silniejszy, dodaj kilka kropli aromatu. Ciasto wlej do tortownicy wyłożonej pergaminem i piecz ok. 30 w temp. 175°C.
Zagotuj śmietanę z cukrem, zdejmij z ognia. Żółtka rozmieszaj w miseczce i dodaj do śmietany z cukrem, energicznie mieszając trzepaczką. Nie przerywając mieszania, podgrzewaj masę na malutkim ogniu około 5 minut, aż do zgęstnienia. Masa nie może się zagotować ale musi zrobić się gęsta. .Zdejmij z ognia, odłóż do ostygnięcia.
Masło utrzyj mikserem, dodając po łyżce zimny krem żółtkowy. Śmietanę ubij na sztywno i dodaj do kremu. Delikatnie wymieszaj. Ciasto ostudź a kiedy jest całkiem zimne, posmaruj kremem. posyp uprażonymi płatkami migdałowymi i cukrem pudrem. Inspirację znalazłam w dodatku do Gazety Wyborczej "Kulinarny Atlas Świata"
Musi być cudowne.:)
OdpowiedzUsuńCiesze sie że myślisz podobnie do mnie:)
UsuńWspaniałe!
OdpowiedzUsuńDelikatne i przepełnione pięknymi smakami.
Dziękuję Amber droga... jest proste a zarazem bogate smakowo. Pozdrawiam:)
Usuńuwielbiam skandynawskie wypieki, Magdo Twoje ciasto prezentuje się super apetycznie, muszę kiedyś wypróbować ten przepis:))))
OdpowiedzUsuńZachęcam Aniu...Ściskam.
Usuńniebo :)
OdpowiedzUsuńTo prawda Olu, tez tak sądzę..Pozdrawiam.
Usuńuwielbiam ciasta w których mąkę mielone migdały lub orzechy zastąpiły ... to przepis specjalnie dla mnie ... ten krem z opisu wydaje się być idealny w smaku ... MUSZĘ SIĘ O TYM W PRAKTYCE PRZEKONAĆ :)
OdpowiedzUsuńZachęcam Aniu:)POzdrawiam ciepło!
Usuńdziękuję Ci bardzo! Na szczęście zaczyna docierać do mnie fakt, że takie to jest życie..
OdpowiedzUsuńbardzo mi przykro z powodu Twojego synka i naprawdę podbudowałaś mnie swoim komentarzem. Widać, że jesteś silną kobietą!
Dario, trzymaj się w tych trudnych chwilach. A że jestem tak silna, nigdy bym nie pomyślala. Załuje, że musiałam się o tym przekonać..Sciskam!
Usuńuwielbiam migdały, ciasto wygląda przepięknie, pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńdzisiaj upiekłam...pyszne wyszło . Dziękuję za przepis...i zachęcam do podania przepisu na jeszcze może jekies ciasta bez mąki
OdpowiedzUsuńWedle życzenia: wstawię lada dzień przepis na ciasto z fasoli:)
UsuńJestem Pani nową fanką!!!- najpierw upiekłam ciasto migdałowe- pyszne wyszło a dzisiaj skusiłam się na zupe czosnkową z maslanką- mojemu mężowi smakowała ( a jest dosc wybredny) , mi oczywiscie tez. Dodałam tylko wiecej czosnku i zmiksowałam wywar przed zabieleniem. Zupka bardzo lekka a zarazem dosc pikantna ( ja dodałam kminek, sól, pieprz i odrobinę chilli) i bardzo czosnkowa. Pozdrawiam. Claudia
OdpowiedzUsuńClaudio droga, jest mi bardzo miło! Dziękuję!!Czosnek na ten czas grypowy jest zbawienny, prawda?
UsuńPozdrawiam ciepło:)