środa, 21 listopada 2012

Tagiatelle z tuńczykiem

Proste, nieskomplikowane i uwielbiane przez moich najbliższych danie. Jakość tuńczyka i jakość tagliatelle mają bardzo istotny wpływ na efekt końcowy.







Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 3 łodygi selera naciowego
- cebula- 1 większa lub 2 małe
- śmietana 18%- ok. 0,5 l
- sól, pieprz



Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażam na oleju. Dodaję seler naciowy pokrojony w kostkę. Chwilę podsmażam razem z cebulą. Dodaję tuńczyka (odsączonego) i dalej smażę. Zalewam śmietaną i odparowuję, by stał się gęstszy. Solę i pieprzę do smaku.
Zawsze zostawiam trochę wody z gotowania makaronu i jeśli uznam, że sos jest zbyt gęsty, rozrabiam go w odrobiną wody.
Makaron gotuję al dente i mieszam z sosem.



4 komentarze:

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)