czwartek, 22 listopada 2012

Cynamonowy chlebek do odrywania

To była miłość od pierwszego wejrzenia. Chlebek, który tworzą małe kawałeczki, podbił moje serce. Z zachwytem patrzyłam na czosnkowe, pomidorowe, słodkie i wytrawne "kawałeczkowe" wypieki. Zaczęłam jednak od źródła, czyli cynamonowej chałki z bloga joythebaker.com oraz whiteplateIlość cukru do posypania ciasta jest w tych przepisach dla mnie przeogromna i robię mój chlebek z połowy podanej ilości. Dwie najważniejsze sprawy to drożdże i czas pieczenia. Zrobiłam za pierwszym razem z drożdży suchych, których nie aktywowałam i niestety, ciasto nie rosło tak jak powinno. Efekt: i tak był niezły ale kiedy za drugim razem zamieniłam suche drożdże na świeże, różnica była diametralna. Czas pieczenia natomiast to pilnowanie żeby się nie przypiekło. Mi, niestety się to zdarzyło ale przypieczenie było powierzchowne i nie wpłynęło na smak. Chlebek dość szybko przypieka się od góry, więc poeksperymentuj ze swoi piekarnikiem i nakryj ciasto folią jeśli zacznie się robić ciemny.


Składniki:
2 i 3/4 szklanki maki pszennej
2,5 łyżeczki suchych drożdży lub 25 g świeżych
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
50 g masła
1/3 szkl mleka
1/4 szklanki wody
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Warstwa cynamonowa:
1 szklanka cukru (ja podobnie do Liski używałam trzcinowego ale pół szklanki)
2 łyżeczki cynamonu (u mnie 1,5 łyżeczki)
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
50 g masła, stopionego i ostudzonego do temp. pokojowej



Świeże drożdże rozkrusz, dodaj odrobinę cukru, trochę lekko podgrzanego mleka i łyżkę mąki. Zostaw na chwilę i pozwól im się obudzić". W przypadku drożdży suchych też jestem za aktywacją. W tym celu wymieszaj je z 3 łyżkami ciepłej wody i dodaj szczyptę cukru. Jeśli zaczną się pienić można zaczynać pracę.
Roztop masło, dodaj mleko. Zdejmij z ognia, dodaj wanilię i wodę. Lekko przestudź. W dużej misce wymieszaj 2 szklanki mąki, cukier i sól. Dolej drożdże.
Mleko z masłem wlej do suchych składników i wymieszaj łyżką. Jajka ubij trzepaczką i dolej do masy i wymieszaj dokładnie..
Dodaj resztę mąki. i zagnieć ciasto. Wyrabiaj je przez chwilę. Jest klejące ale nie martw się, tak ma być.
Ciasto przełóż do lekko naoliwionej miski i odstaw do wyrastania na ok. 30-60 minut. 
Po tym czasie  przełóż je na blat, w razie potrzeby podsypując  mąką. Rozwałkuj na prostokąt o długości keksówki, w której będziesz piec bułeczki (u mnie 35 cm).
Pędzelkiem smaruj powierzchnię ciasta masłem i posyp cukrem z cynamonem.
Pokrój ciasto na 6 płatów.
Delikatnie układaj jeden płat na drugim, następnie pokrój je na 6 równych części i  każdą z części ułóż w keksówce. Koniecznie zobacz instrukcję tutaj.
Przykryj ściereczką i odstaw do wyrastania na 40-50 minut.
Piekarnik nagrzej do 170⁰C . Piecz ok. 40 minut. Jeśli trzeba przykryj od góry folią aluminiową.







29 komentarzy:

  1. zjadłabym, zjadła :) idealny dodatek do kawy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam go z odrobina świeżego masła...

      Usuń
  2. jaki pyszny chlebek, cynamonowego jeszcze nie robiłam, przymierzam się do takiego z pomidorami. a Twoj najchętniej bym porwała bo u mnie pustki do kawy:))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mieszkasz blisko ale pracujesz daleko. Szkoda. Podwiozłabym Ci kawałek...Buziaki!

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. I obłędnie smakuje..Choć przepieczona zbyt mocno:(

      Usuń
  4. Wyróżniłam Cię w programie Liebster Blog! Zapraszam do zabawy, pytania na moim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkie dzięki Ewelinku:) Zapraszam na wpis "Obrazkowa tarta i nominacja". Tam odpisałam. Jeszcze raz dziękuję!

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. I smak i zapach faktycznie są pyszne...Pozdrawiam Marto!

      Usuń
  6. Chętnie oderwałabym teraz parę kawałków;)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm ostatnio wszędzie cynamon! Uwielbiam tego typu wypieki. Jestem wierną fanką skandynawskich bułeczek z cynamonem i kardamonem- Twój chlebek na pewno by mi posmakował :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, muszę wypróbować babeczki skandynawskie. Koniecznie..A chlebek jest genialny!

      Usuń
  8. wygląda genialnie!
    cynamon króluje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tej porze roku cynamon smakuje lepiej niż kiedykolwiek. Jest taki świąteczny...

      Usuń
  9. Cynamon jest moją największą kulinarną miłością :) Koniecznie muszę wypróbować ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  10. Magda,
    czy mogę oderwać choć kawałek?
    Uwielbiam ten wypiek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A proszę, częstuj się wirtualnie...Czujesz ten zapach?...

      Usuń
  11. Nominowałam Cię do Liebster blog,
    samesmaczki.blogspot.com
    Kacha

    OdpowiedzUsuń
  12. Odpowiedzi
    1. Cynamon nieodłącznie kojarzy się z jesienią i zimą..

      Usuń
  13. Patrzę na ten chlebek od kilku dni..ślinka cieknie..no i w końcu musze chyba zrobić..

    OdpowiedzUsuń

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)