Składniki:
2 i 3/4 szklanki maki pszennej
2,5 łyżeczki suchych drożdży lub 25 g świeżych
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
50 g masła
1/3 szkl mleka
1/4 szklanki wody
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Warstwa cynamonowa:
1 szklanka cukru (ja podobnie do Liski używałam trzcinowego ale pół szklanki)
2 łyżeczki cynamonu (u mnie 1,5 łyżeczki)
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
50 g masła, stopionego i ostudzonego do temp. pokojowej
Świeże drożdże rozkrusz, dodaj odrobinę cukru, trochę lekko podgrzanego mleka i łyżkę mąki. Zostaw na chwilę i pozwól im się obudzić". W przypadku drożdży suchych też jestem za aktywacją. W tym celu wymieszaj je z 3 łyżkami ciepłej wody i dodaj szczyptę cukru. Jeśli zaczną się pienić można zaczynać pracę.
Roztop masło, dodaj mleko. Zdejmij z ognia, dodaj wanilię i wodę. Lekko przestudź. W dużej misce wymieszaj 2 szklanki mąki, cukier i sól. Dolej drożdże.
Mleko z masłem wlej do suchych składników i wymieszaj łyżką. Jajka ubij trzepaczką i dolej do masy i wymieszaj dokładnie..
Dodaj resztę mąki. i zagnieć ciasto. Wyrabiaj je przez chwilę. Jest klejące ale nie martw się, tak ma być.
Ciasto przełóż do lekko naoliwionej miski i odstaw do wyrastania na ok. 30-60 minut.
Po tym czasie przełóż je na blat, w razie potrzeby podsypując mąką. Rozwałkuj na prostokąt o długości keksówki, w której będziesz piec bułeczki (u mnie 35 cm).Pędzelkiem smaruj powierzchnię ciasta masłem i posyp cukrem z cynamonem.
Pokrój ciasto na 6 płatów.
Delikatnie układaj jeden płat na drugim, następnie pokrój je na 6 równych części i każdą z części ułóż w keksówce. Koniecznie zobacz instrukcję tutaj.
Przykryj ściereczką i odstaw do wyrastania na 40-50 minut.
Piekarnik nagrzej do 170⁰C . Piecz ok. 40 minut. Jeśli trzeba przykryj od góry folią aluminiową.
zjadłabym, zjadła :) idealny dodatek do kawy
OdpowiedzUsuńUwielbiam go z odrobina świeżego masła...
Usuńjaki pyszny chlebek, cynamonowego jeszcze nie robiłam, przymierzam się do takiego z pomidorami. a Twoj najchętniej bym porwała bo u mnie pustki do kawy:))))
OdpowiedzUsuńMieszkasz blisko ale pracujesz daleko. Szkoda. Podwiozłabym Ci kawałek...Buziaki!
UsuńApetyczny! :)
OdpowiedzUsuńSystem odrywania mnie urzekł!
UsuńWygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńI obłędnie smakuje..Choć przepieczona zbyt mocno:(
Usuńale pysznie...
OdpowiedzUsuńI smak i zapach faktycznie są pyszne...Pozdrawiam Marto!
UsuńChętnie oderwałabym teraz parę kawałków;)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!
Częstuj się Aniu:)
UsuńMmm ostatnio wszędzie cynamon! Uwielbiam tego typu wypieki. Jestem wierną fanką skandynawskich bułeczek z cynamonem i kardamonem- Twój chlebek na pewno by mi posmakował :)
OdpowiedzUsuńOj, muszę wypróbować babeczki skandynawskie. Koniecznie..A chlebek jest genialny!
Usuńwygląda genialnie!
OdpowiedzUsuńcynamon króluje.
O tej porze roku cynamon smakuje lepiej niż kiedykolwiek. Jest taki świąteczny...
UsuńWielkie dzięki Ewelinku:) Zapraszam na wpis "Obrazkowa tarta i nominacja". Tam odpisałam. Jeszcze raz dziękuję!
OdpowiedzUsuńCynamon jest moją największą kulinarną miłością :) Koniecznie muszę wypróbować ten przepis!
OdpowiedzUsuńZachęcam, bo zaiste udany on!!
UsuńMagda,
OdpowiedzUsuńczy mogę oderwać choć kawałek?
Uwielbiam ten wypiek.
A proszę, częstuj się wirtualnie...Czujesz ten zapach?...
UsuńNominowałam Cię do Liebster blog,
OdpowiedzUsuńsamesmaczki.blogspot.com
Kacha
Dziękuję Kasiu!!!
Usuńna te pluchy idealny
OdpowiedzUsuńCynamon nieodłącznie kojarzy się z jesienią i zimą..
UsuńCzęstuje się jednym "oderwaniem" :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się , pewnie!!!
UsuńPatrzę na ten chlebek od kilku dni..ślinka cieknie..no i w końcu musze chyba zrobić..
OdpowiedzUsuń