poniedziałek, 5 listopada 2012

Błyskawiczne tartaletki z brokułami

Technikę przygotowania błyskawicznych foremek z francuskiego ciasta, przejęłam od Jamiego Olivera. Kiedy na początku roku testowałam po kolei  Jego potrawy, pomiędzy przepisami natknęłam się na deserowe tartaletki. Metoda spodobała mi się tak bardzo, że postanowiłam ją wykorzystać. Chciałam jednak zrobić wytrawne babeczki. Takie na kolacje lub przyjęcie. Nie sądziłam, że efekt będzie tak genialny. Na kolację dla gości przygotuję następnym razem kilka rodzajów takich babeczek. Zrobię dodatkowo nadzienie z pora, szynki, serów itd i przyrządzę kilka sosów np. rokpolowy i czosnkowy. Taka kolacja nie jest nudna i pięknie się prezentuje. Dziś pierwsze moje tartaletki-brokułowe.


Składniki:
pół średniego brokuła
2 jajka
120 ml słodkiej śmietany 18%
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Piekarnik nastaw na 180C.Wyjmij z lodówki ciasto francuskie.
Różyczki brokułów ugotuj w wodzie z solą i cukrem.
Ciasto rozłóż na blacie. Podziel na pół. Posyp takimi przyprawami jakimi chcesz. Ja posypałam jedną połowę czosnkiem granulowanym a drugą tymiankiem. Zwiń niezbyt ściśle każdy z płatów. Teraz nożem pokrój na 5 części. Każdą część umieść w foremce do mufinek. Palcami porozkładaj na brzegi. Dopilnuj aby w dnie nie zrobiły się dziury. Podpiecz w piekarniku przez ok 5 min.
w tym czasie odcedź miękkie brokuły. Zostaw po maleńkiej różyczce do każdej tarteletki a resztę porządnie rozgnieć lub zmiel. Jajka rozbełtaj ze śmietaną. Dodaj rozgniecione brokuły i dopraw gałką, solą i pieprzem.
Podczas pieczenia ciasteczka urosną. Łyżką powciskaj ciasto i uformuj wgłębienia.  Do każdej  tartaletki włóż różyczkę brokułów i zalej jajeczną masą. Delikatnie wstaw do piekarnika i piecz ok 10 min w tej samej temperaturze.








19 komentarzy:

  1. bardzo apetyczne te tartaletki:))), ja robiłam ostatnio na cieście kruchym z pieczarkami i boczkiem:))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie często robiłam a to na prawdę fajne rozwiązanie...

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny pomysł ;]
    szybko i ze smakiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W codziennym zabieganiu, uwielbiam rozwiązania szybkie ale smaczne. I to własnie takie jest. Pozdrawiam Karmelitko!

      Usuń
  4. Magda! Przepyszne! Zamieniam się z Tobą na moje, z owocami, może być?
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, propozycja nie do odrzucenia! Fajnie, że do mnie wpadłaś:))

      Usuń
  5. Siadam i piszę list do św. Mikołaja - poproszę o taką foremkę do muffinek :):) / tylko czy ja byłam grzeczna ??? :) /... przepisy na dania efektowne , szybkie w przygotowaniu i jednocześnie SMACZNE - to prawdziwy skarb !

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Miło Zuziu czytać taką ocenę:)

      Usuń
  7. Brokuły, śmietanka... Świetne połączenie. Z chęcią spróbowałabym jednej takiej... a może i dwoch :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Whiness, moja ulubienico-jeszcze sosik czosnkowy! Ale po nim zero całowania...

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Lada dzień zrobię z kolejnym nadzieniem. Juz mam pomysł!Pozdrawiam Grażynko:)

      Usuń
  9. Magdo, dopiero trafiłam na Twojego bloga. Pięknie prezentujesz składniki na potrawy. I w ogóle podoba mi się u Ciebie. A Jamiego ja też uwielbiam :) Będę często zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam Paulinko. Cieszę się, że mnie odwiedziłaś!

      Usuń
  10. świetny pomysł z tą formą do mufin :)

    OdpowiedzUsuń
  11. szybko, zdrowo i pysznie- lubię:)!

    OdpowiedzUsuń
  12. o i super przepis, taki w sam raz dla mnie, bo ja lubie brokuły, moim domownicy mniej, ale co tam, szybkie, smaczne :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)