czwartek, 8 listopada 2012

Tort mandarynkowo-bezowy

 Piekę ten tort kolejny raz. Zawsze się udaje. Nie jest w swoim wyglądzie zapierający dech w piersiach i wypracowany w jakiś szczególny sposób. Rekompensuje to jego smak. Cienka warstwa klejącego ciasta pod bezą, czyni go innym niż tradycyjne wypieki z bezą. Zamiast mandarynek można użyć malin i przyrządzić malinową bitą śmietanę. My jednak lubimy właśnie w tym zestawieniu. Z mandarynkami z puszki.
Dwie ważne informacje:
pierwsza-koniecznie wybierz dobre mandarynki . Ostatnio kupiłam w Tesco i były strasznie gorzkie. Zawsze sprawdzają się za to Rolnika. 
Po drugie - Ciasto na pergaminie dość ciężko się rozkłada ale z czasem dojdziesz do wprawy. Rób to albo mokrą łyżką albo ręką, tak jak ja.


Składniki:

Spód:
- 150 g mąki
- 5 jaj
- 300 g cukru
- 100 g masła
- 1/2 op. proszku do pieczenia
- 1 op. cukru wanilinowego
- 150 g płatków migdałowych

Masa śmietankowa:

- 1 mała puszka mandarynek
- 500 ml śmietany
- 2 op. zagęstnika do śmietany (np. Śmietan-fix)
- 2 op. cukru wanilinowego


Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.

 Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy ze 100 g cukru, cukrem wanilinowym i żółtkami na puszystą masę. Cały czas mieszając, stopniowo dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. 


Gotowe ciasto przekładamy do 2 tortownic o średnicy 26 cm., wyłożonych pergaminem. Rozkładamy cienką warstwę na dnie.

Białka ubijamy z 200 g cukru na sztywną pianę, którą następnie rozkładamy na obu plackach. Wierzch posypujemy płatkami migdałów.

Ciasta pieczemy ok. 30 min. Studzimy w zamkniętym piekarniku.
Mandarynki dokładnie osączamy z soku. Śmietanę ubijamy z zagęstnikiem i cukrem wanilinowym na sztywno. Ostrożnie dodajemy mandarynki. Całość rozsmarowujemy na spodzie ciasta i delikatnie przykrywamy drugim plackiem. 









Przepis zaczerpnięty stąd

19 komentarzy:

  1. szukam teraz pomysłu na mój tort urodzinowy, więc sobie ten przepis zapamiętam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem przekonana Dominiko, że nie będziesz żałowała:) Wszystkiego najlepszego!!!

      Usuń
  2. jak nie jest zapierajacy dech w piersiach???? jest mega apetyczny, będę się musiała kiedyś na niego do Ciebie wprosić:))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poczerwieniałam....Dziękuję Aniu i musimy faktycznie kiedyś się zobaczyć. Ale nie tylko tam gdzie zawsze:))

      Usuń
    2. mi też dech w piersiach zaparło, ależ on musi być pyszny

      Usuń
  3. Madzia ,aleś perełkę wyszukała, ten tort zapiera dech w piersi , jest boski

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Margot kochana, jak miło mi się zrobiło..Buziaki!

      Usuń
  4. wspaniale się prezentuje, niezwykle kusząco

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jako, że zdjęcia robię...wykałaczką, cieszę się że tak odbierasz prezentacje tego tortu. Od Ciebie do podwójny komplement.

      Usuń
  5. mój mąż uwielbia bezę...to idealny tort na jego urodziny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o, to tak jak mój. To On namawia mnie do pieczenia tego tortu. Mam nadzieję, że będzie smakował mężowi!

      Usuń
  6. Wygląda wspaniale :) Beza i mandarynka to ciekawe połączenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, że nietypowe. Ale sprawdza się!

      Usuń
  7. Dobre połącznie. Na pewno był pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy mnie nie zawiódł. Robiłam go po raz któryś i zawsze zbiera pochwały.

      Usuń
  8. Robię......a ile to jest 1/2 op. proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj opakowanie proszku do pieczenia ma 30 g, zatem 1/2 op to 15 g.

      Usuń
  9. Znów beza mi nie urosła. A masa śmietankowa się zważyla. Antytalent jestem.

    OdpowiedzUsuń

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)