To niezwykły przepis. Znalazłam go w starym zeszycie z przepisami mojej Mamy. Pomiędzy zapiskami błąkały się pożółkłe kartki ze starych gazet. Wśród nich był ten a na tyle data: 1977....
Nie udało mi się zapakować dżemu do słoików, ponieważ zjedliśmy go na świeżo...
Składniki:
Jabłka - 1 kg pokrojonych w kostkę
cukier - w zależności od słodkości jabłek od 10 do 25 dkg
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokrajać w kostkę. Przesypać cukrem. Zostawić na 24 godziny. Po tym czasie, jabłka smażymy przez 15 minut przez kolejne 3 dni. Kostki mają się nie rozgotować a faktycznie usmażyć, woda ma odparować, by konsystencja była stała.
Będzie to doskonały dżem do chleba lub na szarlotkę. Jeśli natomiast dodasz majeranku i trochę masła, uzyskasz doskonały dodatek do mięs.
a href="http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/domowa-spizarnia-wrzesien">
Babunia robiła taki sam, całe szczęście, że też 3 dni bo mogłam podjadać dokładnie tak jak Wy ;)MS
OdpowiedzUsuń