Składniki:
400 g twarogu
2 łyżeczki oleju
1 jajko
szczypta soli
400 g mąki
16 moreli
16 kostek cukru
Do polania:
ok. 40 g masła
5-6 łyżek bułki tartej
cukier
Wszystkie składniki ciasta (twaróg, olej, jajko, sól i mąka) dokładnie połączyć i wyrobić na gładką masę. Morele umyć, przekroić z jednej strony i usunąć pestkę. Zamiast niej umieścić w środku kostkę cukru. Ciasto podzielić na 16 równych części. Każdą z moreli dokładnie owinąć ciastem.
Zagotować wodę z dodatkiem soli i kiedy wrze, wkładać do niej knedle.
Roztop masło na patelni i wsyp bułkę tartą. Polewaj nią knedle z morelami i posyp cukrem wedle uznania.
Mniam wygladają pysznie. Ja niedawno odkryłam świat knedli, te twoje mnie kuszą. Dodaje do zakładek :)
OdpowiedzUsuńZawsze przepadałam za ziemniaczanymi ze śliwka ale mi się odmieniło i zdecydowanie bardziej lubię serowe. I te z morelą właśnie i z truskawkami opisywane wcześniej. Zachęcam do wypróbowania!
UsuńWitam dzis je zrobiłam, jednal zamiast moreli dałam do srodka mrozona truskawke i odrobine cukru. Powiem jedno sa cudowne! Bardzo polecam i dziekuje za przepis!
OdpowiedzUsuń