poniedziałek, 10 września 2012

Boskie knedle z morelami

To najlepsze knedle jakie znam. Morele z kostką cukru nasiąkają słodyczą a ciasto na bazie twarogu, rozpuszcza się w buzi...





Składniki:
400 g twarogu
2 łyżeczki oleju
1 jajko
szczypta soli
400 g mąki
16 moreli
16 kostek cukru

Do polania:
ok. 40 g masła
5-6 łyżek bułki tartej
cukier

Wszystkie składniki ciasta (twaróg, olej, jajko, sól i mąka) dokładnie połączyć i wyrobić na gładką masę. Morele umyć, przekroić z jednej strony i usunąć pestkę. Zamiast niej umieścić w środku kostkę cukru. Ciasto podzielić na 16 równych części. Każdą z moreli dokładnie owinąć ciastem.
Zagotować wodę z dodatkiem soli i kiedy wrze, wkładać do niej knedle.
Roztop masło na patelni i wsyp bułkę tartą. Polewaj nią knedle z morelami i posyp cukrem wedle uznania.





3 komentarze:

  1. Mniam wygladają pysznie. Ja niedawno odkryłam świat knedli, te twoje mnie kuszą. Dodaje do zakładek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze przepadałam za ziemniaczanymi ze śliwka ale mi się odmieniło i zdecydowanie bardziej lubię serowe. I te z morelą właśnie i z truskawkami opisywane wcześniej. Zachęcam do wypróbowania!

      Usuń
  2. Witam dzis je zrobiłam, jednal zamiast moreli dałam do srodka mrozona truskawke i odrobine cukru. Powiem jedno sa cudowne! Bardzo polecam i dziekuje za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)