Masło to jest idealne do smażonego mięsa, zarówno z grilla, jak i z patelni.
Składniki:
1 łyżeczka curry
1 łyżka kurkumy
4 lyżki poszatkowanej zielonej
pietruszki
1 szczypta pieprzu cayenne
pieprz
1 łyżeczka mielonej gałki
muszkatołowej
1 łyżeczka mielonych goździków
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy
½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki lubczyku
½ łyżeczki tymianku suszonego
½ łyżeczki suszonego oregano
½ łyżeczki majeranku
½ łyżeczki rozmarynu
½ łyzeczki suszonego koperku
2 łyżeczki słodkiej papryki
sól do smaku
1 żółtko
200 ml czerwonego wina Merlot
sok z ½ cytryny
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
Wino podgrzej z pokrojoną w piórka cebulą, aż
odparuje. Zmiel i ostudź.
Masło ucieraj aż stanie się pulchne, po kolei dodawaj przyprawy nie przerywaj miksowania. Na końcu dodaj żółtko.
Kiedy cebula ostygnie,
dołóż ją do masła.Potem posól, pieprz świeżo zmielonym pieprzem,
dodaj sok z cytryny i przecier pomidorowy .
Jeśłi nie serwujesz od razu to masło rozłóż na folii aluminiowej, zmiń tworząc równy wałeczek i włóż do lodówki. Po wyjęciu pokrój w plasterki.
czuję ,że warto sie potrudzić i zrobic takie pyszne masełko :)
OdpowiedzUsuńPolecam, warto...
OdpowiedzUsuń