niedziela, 17 czerwca 2012

Sałatka arbuzowa - do grilla najlepsza

Moje blogowanie przypomina dzielenie się z przyjacielem najskrytszą tajemnicą. Podaję przepisy na  hity, które zaskakiwały i zadowalały moich gości. Arbuzowa sałatka z fetą i pietruszką wg Nigelli Lawson króluje na kulinarnych blogach i jest coraz lepiej znana. Kiedy pierwszy raz ją zrobiłam, ponad 5 lat temu, zachwyciła wszystkich a w szczególności mnie. Ubóstwiam natkę pietruszki a to zapewne wynika z faktu, że mam niedobór żelaza. Organizm sam domaga się najlepszych dla niego surowców. Na upalne dni, kiedy żar leje sie z nieba, nie ma lepszego dodatku niż ta sałatka. Próbowałam zmieniać, kombinować ale niepotrzebnie. Ta wersja jest najlepsza i jej fanką pozostanę.

Składniki:
pół dojrzałego arbuza
pęczek natki pietruszki
150 g fety
czarne oliwki
pieprz,
oliwa z oliwek


Arbuza pokrój w kosteczkę 1.5x1,5 cm i na ile to możliwe, wydrąż pestki. Fetą także pokrój w kosteczkę, jeśli masz ją w całości. Oliwki przekrój na pół a pietruszkę podziel an samodzielne listki. Do arbuza wrzuć listki pietruszki, wymieszaj. Dodaj oliwki, wymieszaj. Dolej oliwy w oliwek, wymieszaj. Dorzuć fetę i bardzo delikatnie połącz wszystkie składniki. Posyp świeżo zmielonym pieprzem.




5 komentarzy:

  1. Hej, dziękuję za dodanie tylu znakomitych przepisów do mojej akcji Grill 2012 - w tej chwili mogłam zaakceptować dwa, pozostałe nie mają banerka lub linku, proszę o uzupełnienie. Pozdrawiam Ania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej, hej, jeszcze tutaj brakuje banerka/linku :) Ze szpalty bocznej możesz usunąć. Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  3. genialna sałatka, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy do sosu dodaje sok z cytryny? bo na fotce jest a w przepisie nie ma

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie czy dodaje się cytryne i cebule czrwoną.proszę o odp.

      Usuń

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)