Sięgam po książkę Hanny Szymanderskiej. Niewiele zdjęć ale ilość przepisów rzuca na kolana. Nie ma Dużego, więc znów zrobimy coś bez mięsa. Truskawki, ser, mąka -dzisiaj będą knedle.
Składniki: na ok 15 knedli
500 g chudego twarogu
200 g masła
4 łyzki cukru
2 żółtka
sok i otarta skórka z poł cytryny
po 8 łyżek mąki i kaszy manny
250 g truskawek
szczypta soli
3 łyżki utartej bułki
Twaróg rozgnieć w misce. Utrzyj 100g masła z 2 łyżkami cukru i surowymi żółtkami. Cały czas ucierając stopniowo dodawaj ser, sok i skórkę z cytryny, mąkę i kaszę. Bardzo dokładnie wyrobić masę ii odstawić na pół godziny, aby odpoczęła. Dodać sól i wymieszać. Nastawić garnek z wodą do gotowania knedli ( ilość wody min na wysokość knedli). Obsypanymi mąką dłońmi, odrywać po kawałku ciasta, rozpłaszczać na dłoni, nadziewać truskawką, dokładnie skleić. Wrzucać knedle na osolony wrzątek, gotować ok. 15 min. Podawać polane stopionym masłem ze zrumienioną tarta bułką, posypane cukrem.
Piękne! Bardziej lekka wersja ziemiaczanych knedli :)
OdpowiedzUsuńUwielbima knedliki, a Twoje są piękne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)Częstujcie się!
OdpowiedzUsuń