niedziela, 17 czerwca 2012

Najprostszy sposób na zielone szparagi

Odkrycie tegoroczne: smażone szparagi. Efekt współpracy z zaprzyjaźnionym kucharzem, który przekonał mnie do takiej formy serwowania szparagów. Dziś pierwsza próba zakończyła się sukcesem. Nie dodałam niczego, bo chciałam zachować smak szparagów. Udało się:)




Składniki:
Pęczek zielonych cienkich szparagów
oliwa z oliwek

Szparagi dokładnie umyj i osusz. Odetnij końcówki (tak dużo by nie zostało nic zdrewniałego). Podgrzej oliwę na patelni i wrzuć szparagi. Smaż kilka minut, od czasu do czasu przewracając na różne strony. Od czasu do czasu także, przykrywaj przykrywką. Nie martw się, że zbrązowieją w niektórych miejscach, wtedy są najlepsze!



14 komentarzy:

  1. Muszę spróbować przy okazji, na razie zawsze gotowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja kroję na mniejsze kawałki (tzn. jeden szparag na 3 części) i również smażę na oliwie.. Lepiej te kawałki z końcówką szparaga dorzucić trochę później, bo najszybciej będą gotowe :) po paru minutach dokładam do smażących się szparagów przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i chwilę smażę razem. Podaję posypane parmezanem.
    Gwarantuje- rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Głodomorku: ja też gotowałam, białe w wodzie z mlekiem a zielone w wodzie. Ale powie Ci, że juz nigdy nie ugotuję zielonych. Smażenie daje im kruchość i taką..szlachetność.
    Anonimowy: Dzięki za pomysł. Wykorzystam na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł,bo ja zawsze gotowałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. o proszę, zastanawiałam się ostatnio co zrobić ze szparagami i rozwiązanie dość szybko się nasunęło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdecydowanie jestem za prostotą w kuchni. Bardzo często się zdarzą że gotując zapominamy o tym jakie smaki chcemy wydobyć z potrawy i finalnie mamy coś. Ja do Twojego dania dodałabym tylko kieliszek białego wina, koniecznie schłodzonego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. na zdjęciach są szparagi białe przerośnięte znam się dobrze na zielonych,jest kilka odmian

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam Tomku, że nie są białe... Po 15 latach pracach w gastronomii też znam się na szparagach:) Pozdrawiam.

      Usuń
  8. Robię w ten sposób od lat. Są przepyszne :-) pozdrawiam, Tomek.

    OdpowiedzUsuń
  9. ja rozgrzewam oliwę, wrzucam kilka ząbków czosnku przekrojonych na pół, po chwili wrzucam szparagi i dodaję dużą łyżkę masła, smażę około 15-20 min. Najbardziej lubię rybę z pieca z takimi właśnie szparagami. Dziś dorada :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniam, dorada ze smażonymi szparagami - pycha!
      Doskonały przepis. Na pewno zrobię wg Twoich wskazówek Madziu:)

      Usuń
  10. swietnie, kupilam szparagi, teraz mam przepis, no to bedzie obiadzik jak ta lala, dzieki Madziu!

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam dzisiaj... genialne!!! dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja smaże na patelni grilowej, dodaję szczyptę soli i sok z cytryny, rewelacja

    OdpowiedzUsuń

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)