Składniki:
Pęczek zielonych cienkich szparagów
oliwa z oliwek
Szparagi dokładnie umyj i osusz. Odetnij końcówki (tak dużo by nie zostało nic zdrewniałego). Podgrzej oliwę na patelni i wrzuć szparagi. Smaż kilka minut, od czasu do czasu przewracając na różne strony. Od czasu do czasu także, przykrywaj przykrywką. Nie martw się, że zbrązowieją w niektórych miejscach, wtedy są najlepsze!
Muszę spróbować przy okazji, na razie zawsze gotowałam :)
OdpowiedzUsuńJa kroję na mniejsze kawałki (tzn. jeden szparag na 3 części) i również smażę na oliwie.. Lepiej te kawałki z końcówką szparaga dorzucić trochę później, bo najszybciej będą gotowe :) po paru minutach dokładam do smażących się szparagów przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i chwilę smażę razem. Podaję posypane parmezanem.
OdpowiedzUsuńGwarantuje- rewelacja!
Głodomorku: ja też gotowałam, białe w wodzie z mlekiem a zielone w wodzie. Ale powie Ci, że juz nigdy nie ugotuję zielonych. Smażenie daje im kruchość i taką..szlachetność.
OdpowiedzUsuńAnonimowy: Dzięki za pomysł. Wykorzystam na pewno!
Fajny pomysł,bo ja zawsze gotowałam :-)
OdpowiedzUsuńo proszę, zastanawiałam się ostatnio co zrobić ze szparagami i rozwiązanie dość szybko się nasunęło :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie jestem za prostotą w kuchni. Bardzo często się zdarzą że gotując zapominamy o tym jakie smaki chcemy wydobyć z potrawy i finalnie mamy coś. Ja do Twojego dania dodałabym tylko kieliszek białego wina, koniecznie schłodzonego :)
OdpowiedzUsuńna zdjęciach są szparagi białe przerośnięte znam się dobrze na zielonych,jest kilka odmian
OdpowiedzUsuńZapewniam Tomku, że nie są białe... Po 15 latach pracach w gastronomii też znam się na szparagach:) Pozdrawiam.
UsuńRobię w ten sposób od lat. Są przepyszne :-) pozdrawiam, Tomek.
OdpowiedzUsuńja rozgrzewam oliwę, wrzucam kilka ząbków czosnku przekrojonych na pół, po chwili wrzucam szparagi i dodaję dużą łyżkę masła, smażę około 15-20 min. Najbardziej lubię rybę z pieca z takimi właśnie szparagami. Dziś dorada :)
OdpowiedzUsuńMniam, dorada ze smażonymi szparagami - pycha!
UsuńDoskonały przepis. Na pewno zrobię wg Twoich wskazówek Madziu:)
swietnie, kupilam szparagi, teraz mam przepis, no to bedzie obiadzik jak ta lala, dzieki Madziu!
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj... genialne!!! dzięki za inspirację :)
OdpowiedzUsuńJa smaże na patelni grilowej, dodaję szczyptę soli i sok z cytryny, rewelacja
OdpowiedzUsuń