środa, 13 czerwca 2012

Fasola po meksykańsku, czyli frijoles charros



Podzielę się dziś przepisem na meksykańską fasolę, która w tym roku towarzyszy spotkaniom grillowym w naszym domu. Jest łatwa w przygotowaniu a świetnie wzbogaca smak grillowanej karkówki czy piersi z kurczaka. 
 Początkowo miałam problem z zaakceptowaniem jej nieco mydlanego smaku ale dziś to jedno z moich ulubionych  ziół. Wiem, że część osób nie lubi kolendry więc można ją sobie tutaj odpuścić (szykowałam ostatniego grilla na szybko i musiałam się obyć bez niej).  Są jednak potrawy, które bardzo tracą na jej braku. Jest to np. guacamole, kolejny fantastyczny dodatek do grilla. Przepis wkrótce:)

Składniki:
§  boczek wędzony pokrojony w paski 0,5 cm na ok 3 cm ok 0,5 kg
§  kiełbasa śląska pokrojona w półksiężyce 400g
§  1x cebula biała pokrojona w drobną kostkę
§  czosnek świeży siekany – 4 ząbki
§  kolendra świeża w doniczce – 1 x
§  pomidory świeże – 3x małe
§  fasola gotowana taka jak do Sopa de Frijol (patrz przepis)


Wykonanie:
Podsmażamy kiełbasę z boczkiem, cebulą i czosnkiem. Lekko przyrumienić. Wrzucić wszystko do ugotowanej czerwonej fasoli. Dodać pokrojoną świeżą kolendrę, świeży pomidor pokrojony w kostkę. Doprawić solą i pieprzem i trzymać na ogniu do zagotowania. 

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy i oryginalny dodatek do grilla. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety to danie nie powinno nazywać się fasolka po meksykańsku lecz fasolka Magdy gdyż fasolka po meksykańsku taka prawdziwa a nie udziwniona jest to tradycyjne danie meksykańskie, spożywane w wielu regionach. Jest ono wykonane z gotowanej fasoli, z cebuli, czosnku, chili, bekonu, kiełbaski i skórki wieprzowej. Inne popularne składniki to pomidory, kolendra, szynka, sos, mięso wieprzowe i chorizo. Podawać powinno się na gorąco i mieć konsystencję zupy.

    OdpowiedzUsuń

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)