Wypadało upiec dziś ciasto... Boże Ciało przecież... Szłam do zaprzyjaźnionych sąsiadów i nie chciałam z pustymi rękoma. Ale miałam ograniczony czas i mocno zawężony kanał twórczy. Co by tu zrobić? I wymyśliłam! Połączyłam kruche ciasto z kruszonką i bezą. Taki ni to skubaniec, ni drożdżowy ale mam wrażenie, że wracać będzie często, bo ciasto jest proste i efektowne.Wydaje mi się, że trafiłam w gusta domowników, bo ....już go nie ma.
składniki:
- 450g mąki
- 1 szklanka cukru
- 150 g masła
- 3 jajka
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Świeże truskawki
Składniki
na kruszonkę:
- ¾ szklanki mąki
- 100g cukru
- 1/2 kostki masła
Przesiej
mąkę do dużej miski, dodaj proszek do pieczenia, masło w małych kawałkach,
żółtka (białka wstaw do lodówki), cukier, śmietanę i szybko zagnieć ciasto.
Schowaj do lodówki na pół godziny.
Piekarnik rozgrzej do 180 st.C Blaszkę (u mnie 25x30cm) wyłóż papierem do pieczenia i zetrzyj ciasto na tarce z dużymi oczkami. Ułóż je dokładnie w narożnikach. Ubij pianę, na końcu ubijania dodaj cukier. Na cieście rozłóż połówki truskawek (pamiętaj aby myć truskawki z ogonkami, kiedy je oderwiesz i dopiero włożysz do wody, nabiorą jej do środka!!) a na nich rozłóż pianę. Zrób kruszonkę: roztop masło i zalej gorącym suche składniki, czyli mąkę i cukier. Wymieszaj dokładnie i rozsyp na pianie. Wstaw do piekarnika na ok. 40-50 min.
Piekarnik rozgrzej do 180 st.C Blaszkę (u mnie 25x30cm) wyłóż papierem do pieczenia i zetrzyj ciasto na tarce z dużymi oczkami. Ułóż je dokładnie w narożnikach. Ubij pianę, na końcu ubijania dodaj cukier. Na cieście rozłóż połówki truskawek (pamiętaj aby myć truskawki z ogonkami, kiedy je oderwiesz i dopiero włożysz do wody, nabiorą jej do środka!!) a na nich rozłóż pianę. Zrób kruszonkę: roztop masło i zalej gorącym suche składniki, czyli mąkę i cukier. Wymieszaj dokładnie i rozsyp na pianie. Wstaw do piekarnika na ok. 40-50 min.
Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńOwocowe ciasta świetnie sprawdzają się latem i wtedy piekę je bardzo często. Na jesienno-zimowe popołudnia uwielbiam do kawy bardziej aromatyczne i intensywne wypieki. Osobiście bardzo często piekę babeczki czekoladowe według przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/
OdpowiedzUsuńJest to świetna propozycja na przekąskę do pracy albo na popołudniową przekąskę do kawki, polecam!