Po świętach
Wielkanocy została mi rzeżucha. Rukiew wodna porównywana jest czasem do rzeżuchy
aczkolwiek to całkiem co innego. Rukiew ma większe liście i jest łagodniejsza w smaku.
W Polsce jest rośliną chronioną, więc gdybym nawet ją znalazła, to i tak nici z
pożarcia jej… Rzeżucha pasowała tu doskonale...
Nie gotowałam
czerwonych ziemniaków, bo trafiłam na młode i uznałam, że będą lepsze. Nie
myliłam się. Jamie podpowiedział na sałatkę jaka jadamy na co dzień w Polsce.
Ziemniaki z koperkiem i masłem, odparowane po ugotowaniu to dla nas
codzienność. Ciekawe wyszły buraczki. Udało mi się kupić ugotowane, starte i
bez żadnych przypraw. Po dodaniu tymianku, Bazyli, oliwy i serka nabrały głębi
i południowego smaku. Dzieci z przyjemnością je jadły. Jeśli nie masz czasu to
nie rób masła. Kup jakieś dobre i tyle. Delikatny, zdrowy i naprawdę szybki
posiłek. Polecam do testowania!
Ocena: 9/10.
(4 porcje)
PRODUKTY:
Sałatka:
- 500g czerwonych ziemniaków ze skórką – 1,30 zł
- 1 cytryna – 0,80 zł
- 2 gałązki świeżego tymianku – 1 zł
- mały pęczek świeżego koperku - 1,80 zł
- Łosoś:
- 100g umytej rukwii wodnej - brak
- 400g wędzonego łososia dobrej jakości – u mnie było 300g - 21 zł
- 1 cytryna –0,80 zł
- 3 czubate łyżeczki chrzanu kremowego
- 1 pojemniczek rzeżuchy - z własnej uprawy
- Masło:
- 300ml śmietany 36% - 5 zł
- Buraki:
- 250g pakowanych próżniowo ugotowanych buraków (u mnie już starte na grubej tarce) - 3,70 zł
- ocet balsamiczny –
- mały pęczek świeżej bazylii – 4 zł
- 1 pojemniczek (250g) serka wiejskiego – 1,85 zł
- kilka gałązek świeżego tymianku- 2 zł
- 1 cytryna –0,80 zł
- Przyprawy:
- oliwa
- oliwa extra vergina
- sól i pieprz
Dodatkowe
przyprawy, tłuszcz – 5 zł
RAZEM: obiad dla 4 osób - 47,70 zł , 1 os - 11,92 zł
PRZYGOTOWANIE:
na początku: Przygotuj wszystkie składniki i akcesoria. Zagotuj wodę w czajniku. Postaw garnek z pokrywką na średnim ogniu. Połóż chleb na desce i połóż ją na stole razem z nożem. Załóż do malaksera mieszadło do ubijania.
na początku: Przygotuj wszystkie składniki i akcesoria. Zagotuj wodę w czajniku. Postaw garnek z pokrywką na średnim ogniu. Połóż chleb na desce i połóż ją na stole razem z nożem. Załóż do malaksera mieszadło do ubijania.
Sałatka: Umyj ziemniaki, usuń z nich oczka i
przebarwienia. Pokrój je na ćwiartki a później na kawałki o grubości 3 cm. Wlej
wrzątek do garnka, posól i wrzuć ziemniaki. Dorzuć tymianek i kilka paseczków
skórki cytrynowej, ściętej obieraczką do warzyw. Przykryj i gotuj do miękkości
około 10 minut (sprawdź nakłuwając nożem).
Łosoś: Przełóż rukiew na deskę. Ułóż na niej fantazyjne
plastry łososia. Pokrój cytrynę na ćwiartki. Rozsmaruj 3 czubate łyżeczki
chrzanu kremowego po jednej stronie deski, dopraw solą, pieprzem i sokiem z
dwóch ćwiartek cytryny. Skrop oliwą extra vergine i połóż deskę na stole.
Masło: Wlej śmietanę do malaksera.
Zostaw aby się ubiło – chodzi o to by ubiła się „za bardzo”.
Buraki: Połóż je na desce i pokrój na
nieregularne kawałki. Przełóż na półmisek, dolej trochę dobrego octu
balsamicznego, sporo oliwy extra vergine, posól i popieprz. Zerwij listki
bazylii i większością posyp buraki. Wymieszaj je z dressingiem i dopraw w razie
potrzeby.
Masło: Śmietana powinna już zgęstnieć i
zbijać się w jeden kawałek. Masło będzie gotowe, kiedy stanie się żółte i
zmieni się dźwięk przy jego ubijaniu. Przełóż masło nad sito nad zlewem i
czystymi rękami szybko je ugnieć, żeby pozbyć się maślanki. Połóż masło na
papierze pergaminowym. Nie trzymaj go zbyt długo w rękach, bo się stopi. Posól
i połóż obok chleba.
Buraki: Otwórz serek wiejski i wlej do opakowania
trochę oliwy extra vergine. Posyp porwanymi gałązkami tymianku, solą, pieprzem
i drobno otartą skórką z ½ cytryny. Wymieszaj. Rozłóż serek na burakach, posyp
pieprzem, skrop oliwą extra vergine i posyp resztka listków bazylii. Postaw na
stole.
Sałatka: Odcedź ziemniaki i zostaw na 2 minuty, żeby
odparowały. W tym czasie drobno posiekaj koperek. Przełóż ziemniaki do miski,
posyp koperkiem, dodaj kawałek domowego masła, sporo oliwy extra vergine,
szczyptę soli i pieprzu. Wyciśnij sok z ½ cytryny. Wymieszaj i postaw na stole.
Podawanie: Posyp łososia rzeżuchą.
Podaj ze schłodzonym białym winem lub bitterem i pozostałymi ćwiartkami
cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)