niedziela, 22 kwietnia 2012

WĘDZONY ŁOSOŚ, SAŁATKA ZIEMNIACZANA, BURAKI Z SERKIEM WIEJSKIM, ŻYTNI CHLEB Z DOMOWYM MASŁEM


Po świętach Wielkanocy została mi rzeżucha. Rukiew wodna porównywana jest czasem do rzeżuchy aczkolwiek to całkiem co innego. Rukiew ma większe liście i jest łagodniejsza w smaku. W Polsce jest rośliną chronioną, więc gdybym nawet ją znalazła, to i tak nici z pożarcia jej… Rzeżucha pasowała tu doskonale...
Nie gotowałam czerwonych ziemniaków, bo trafiłam na młode i uznałam, że będą lepsze. Nie myliłam się. Jamie podpowiedział na sałatkę jaka jadamy na co dzień w Polsce. Ziemniaki z koperkiem i masłem, odparowane po ugotowaniu to dla nas codzienność. Ciekawe wyszły buraczki. Udało mi się kupić ugotowane, starte i bez żadnych przypraw. Po dodaniu tymianku, Bazyli, oliwy i serka nabrały głębi i południowego smaku. Dzieci z przyjemnością je jadły. Jeśli nie masz czasu to nie rób masła. Kup jakieś dobre i tyle. Delikatny, zdrowy i naprawdę szybki posiłek. Polecam do testowania!
Ocena: 9/10.


(4 porcje)
PRODUKTY:
Sałatka:
  • 500g czerwonych ziemniaków ze skórką – 1,30 zł
  • 1 cytryna – 0,80 zł
  • 2 gałązki świeżego tymianku – 1 zł
  • mały pęczek świeżego koperku - 1,80 zł
  • Łosoś:
  •  100g umytej rukwii wodnej - brak
  • 400g wędzonego łososia dobrej jakości – u mnie było 300g - 21 zł
  • 1 cytryna –0,80 zł
  • 3 czubate łyżeczki chrzanu kremowego
  • 1 pojemniczek rzeżuchy - z własnej uprawy
  • Masło:
  • 300ml śmietany 36% - 5 zł
  • Buraki:
  • 250g pakowanych próżniowo ugotowanych buraków (u mnie już starte na grubej tarce) - 3,70 zł
  • ocet balsamiczny –
  • mały pęczek świeżej bazylii – 4 zł
  • 1 pojemniczek (250g) serka wiejskiego – 1,85 zł
  • kilka gałązek świeżego tymianku- 2 zł
  • 1 cytryna –0,80 zł
  • Przyprawy:
  • oliwa
  • oliwa extra vergina
  • sól i pieprz

Dodatkowe przyprawy, tłuszcz – 5 zł
RAZEM: obiad dla 4 osób - 47,70 zł , 1 os - 11,92 zł
PRZYGOTOWANIE:
na początku:
Przygotuj wszystkie składniki i akcesoria. Zagotuj wodę w czajniku. Postaw garnek z pokrywką na średnim ogniu. Połóż chleb na desce i połóż ją na stole razem z nożem. Załóż do malaksera mieszadło do ubijania.
Sałatka: Umyj ziemniaki, usuń z nich oczka i przebarwienia. Pokrój je na ćwiartki a później na kawałki o grubości 3 cm. Wlej wrzątek do garnka, posól i wrzuć ziemniaki. Dorzuć tymianek i kilka paseczków skórki cytrynowej, ściętej obieraczką do warzyw. Przykryj i gotuj do miękkości około 10 minut (sprawdź nakłuwając nożem).
Łosoś: Przełóż rukiew na deskę. Ułóż na niej fantazyjne plastry łososia. Pokrój cytrynę na ćwiartki. Rozsmaruj 3 czubate łyżeczki chrzanu kremowego po jednej stronie deski, dopraw solą, pieprzem i sokiem z dwóch ćwiartek cytryny. Skrop oliwą extra vergine i połóż deskę na stole.
Masło: Wlej śmietanę do malaksera. Zostaw aby się ubiło – chodzi o to by ubiła się „za bardzo”.
Buraki: Połóż je na desce i pokrój na nieregularne kawałki. Przełóż na półmisek, dolej trochę dobrego octu balsamicznego, sporo oliwy extra vergine, posól i popieprz. Zerwij listki bazylii i większością posyp buraki. Wymieszaj je z dressingiem i dopraw w razie potrzeby.
Masło: Śmietana powinna już zgęstnieć i zbijać się w jeden kawałek. Masło będzie gotowe, kiedy stanie się żółte i zmieni się dźwięk przy jego ubijaniu. Przełóż masło nad sito nad zlewem i czystymi rękami szybko je ugnieć, żeby pozbyć się maślanki. Połóż masło na papierze pergaminowym. Nie trzymaj go zbyt długo w rękach, bo się stopi. Posól i połóż obok chleba.
Buraki:  Otwórz serek wiejski i wlej do opakowania trochę oliwy extra vergine. Posyp porwanymi gałązkami tymianku, solą, pieprzem i drobno otartą skórką z ½ cytryny. Wymieszaj. Rozłóż serek na burakach, posyp pieprzem, skrop oliwą extra vergine i posyp resztka listków bazylii. Postaw na stole.
Sałatka:  Odcedź ziemniaki i zostaw na 2 minuty, żeby odparowały. W tym czasie drobno posiekaj koperek. Przełóż ziemniaki do miski, posyp koperkiem, dodaj kawałek domowego masła, sporo oliwy extra vergine, szczyptę soli i pieprzu. Wyciśnij sok z ½ cytryny. Wymieszaj i postaw na stole.
Podawanie: Posyp łososia rzeżuchą. Podaj ze schłodzonym białym winem lub bitterem i pozostałymi ćwiartkami cytryny.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)