Moja pomidorowa jest pracochłonna. Jej zrobienie zajmuje ok 3-4 godzin. Najlepiej jeśli ugotuje się rosół jednego dnia (min 2 godziny) a następnego dnia od nowa zagotuje się rosół i dopiero potem zacznie czary mary z pomidorami. Jest gęsta i intensywnie pomidorowa. Zawsze dolewam trochę wody z kukurydzy, bo smak zupy staje się nieco inny niż tradycyjny. Nie wiem czy Ci zasmakuje ale kiedy ją robię dla gości, znika cała....
Produkty:
- 2, 3 udka z kurczaka
- włoszczyzna
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
- listek laurowy
- cebula 1 szt
- pomidory w puszce (najlepiej w kawałkach) 2x250g
- przecier z pomidorów w kartoniku (passata) 250 g
- natka pietruszki
- ryż
- kukurydza w puszce 1x
Udka zlać zimną wodą (ok. 2-3 l) w wysokim garnku
(podstawowa zasada klarownego rosołu). Na dużym ogniu gotować bez przykrycia.
Dodać ok. 2 łyżek soli, 5 nasion ziela angielskiego, 5 nasion pieprzu czarnego
i 3 listki laurowe. Po ok. 0,5 dodać marchewkę, korzeń pietruszki, seler, por.
Zmniejsz ogień, nakryj garnek i gotuj 2, 3 godziny.
Na patelni rozgrzej olej, dorzuć pokrojoną w małą kosteczkę
cebulę. Kiedy się zeszkli dodaj pomidory pelatti i przecier płynny. Smaż chwilę mieszając. Posól, popieprz i dodaj trochę cukru. Zmniejsz ogień i
duś aż zgęstnieje.
Kiedy rosół jest już gotowy, wyjmij na miskę zawartość zupy,
czyli mięso i warzywa. Do wywaru dodaj pomidory. Warzywa i mięso chwilę
ostudź i podziel mięso na drobne włókienka/paseczki. Robimy to ręcznie a
nie nożem! Wkładamy do zupy i gotujemy chwilę (10-15 min). Smakujemy i
doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem. Dorzucamy albo ugotowany ryż albo
surowy (najwyżej garść) i gotujemy pod przykryciem. Ryż ma się rozgotować i
popękać. Dodać kukurydzę z odrobiną zalewy. Dodać zieloną pietruszkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)