niedziela, 22 kwietnia 2012

Moja pomidorowa z kukurydzą



Moja pomidorowa jest pracochłonna. Jej zrobienie zajmuje ok 3-4 godzin. Najlepiej jeśli ugotuje się rosół jednego dnia (min 2 godziny) a następnego dnia od nowa zagotuje się rosół i dopiero potem zacznie czary mary z pomidorami. Jest gęsta i intensywnie pomidorowa. Zawsze dolewam trochę wody z kukurydzy, bo smak zupy staje się nieco inny niż tradycyjny. Nie wiem czy Ci zasmakuje ale kiedy ją robię dla gości, znika cała.... 
Smacznego!
Produkty:
  • 2, 3 udka z  kurczaka
  • włoszczyzna
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • listek laurowy
  • cebula 1 szt
  • pomidory w puszce (najlepiej w kawałkach) 2x250g
  • przecier z pomidorów w kartoniku (passata) 250 g
  • natka pietruszki
  • ryż
  • kukurydza w puszce 1x


Udka zlać zimną wodą (ok. 2-3 l) w wysokim garnku (podstawowa zasada klarownego rosołu). Na dużym ogniu gotować bez przykrycia. Dodać ok. 2 łyżek soli, 5 nasion ziela angielskiego, 5 nasion pieprzu czarnego i 3 listki laurowe. Po ok. 0,5 dodać marchewkę, korzeń pietruszki, seler, por. Zmniejsz ogień, nakryj garnek i gotuj 2, 3 godziny.
Na patelni rozgrzej olej, dorzuć pokrojoną w małą kosteczkę cebulę. Kiedy się zeszkli dodaj pomidory pelatti i przecier płynny. Smaż chwilę mieszając. Posól, popieprz i dodaj trochę cukru. Zmniejsz ogień i duś aż zgęstnieje.
Kiedy rosół jest już gotowy, wyjmij na miskę zawartość zupy, czyli mięso i warzywa. Do wywaru dodaj pomidory. Warzywa i mięso chwilę ostudź i podziel mięso na drobne włókienka/paseczki. Robimy to ręcznie a nie nożem! Wkładamy do zupy i gotujemy chwilę (10-15 min). Smakujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem. Dorzucamy albo ugotowany ryż albo surowy (najwyżej garść) i gotujemy pod przykryciem. Ryż ma się rozgotować i popękać. Dodać kukurydzę z odrobiną zalewy. Dodać zieloną pietruszkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)