Słynne Banoffee Trifle lub Banoffee
pie. Po raz pierwszy jadłam je w Hiszpanii, podczas najpiękniejszej studenckiej
wyprawy z moim narzeczonym a obecnym mężem. Właściciel ośrodka, w
którym pracowaliśmy zabrał nas do portu Puerto Banús w Marbelli i w kawiarni zamówił właśnie to ciasto.
Długo pamiętałam ten smak ale nie wiedziałam, że to właśnie Banoffee. Jest
bardzo słodkie ale warte grzechu...
Składniki
- 1 opakowanie ciasteczek Digestive
- 120 g roztopionego masła
- 1 puszka masy toffi (ja uwielbiam SM Gostyń)
- 4 banany
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- dwie łyżki brązowego cukru
- cynamon i czekolada typu Puchatek
Ciasteczka wkładamy do woreczka, zawijamy w serwetkę bawełnianą i uderzamy by je rozkruszyć. Wsypujemy do miseczki, dodajemy roztopione masło i mieszamy, aż się połączą. Masą wykładamy formę (u mnie forma do tarty ale może być okrągła z wykładanym rantem). Mocno przyciskamy i schładzamy w lodówce.
Po ok. godzinie rozkładamy na spodzie masę toffi a na niej plasterki banana. Dokładnie zakrywamy cały spód.
Ubijamy schłodzoną śmietanę z brązowym cukrem i układamy na bananach. Wyrównujemy powierzchnię i posypujemy cynamonem i czekoladą w proszku. Dekorujemy plasterkami bananów.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Bardzo chciałbym skosztować choć kawałek
OdpowiedzUsuńbrzmi bardzo smakowicie ...
pozdrawiam d i kot
Pretty great post. I simply stumbled upon your blog and wanted
OdpowiedzUsuńto say that I have truly loved surfing around your blog posts.
After all I will be subscribing for your feed and I hope you write again
very soon!
Also visit my web blog; best pecan pie