niedziela, 15 kwietnia 2012

BANOFFEE



Słynne Banoffee Trifle lub Banoffee pie. Po raz pierwszy jadłam je w Hiszpanii, podczas najpiękniejszej studenckiej wyprawy z moim narzeczonym a obecnym mężem. Właściciel ośrodka, w którym pracowaliśmy zabrał nas do portu  Puerto Banús w Marbelli i w kawiarni zamówił właśnie to ciasto. Długo pamiętałam ten smak ale nie wiedziałam, że to właśnie Banoffee. Jest bardzo słodkie ale warte grzechu...


Składniki
  • 1 opakowanie ciasteczek Digestive 
  • 120 g roztopionego  masła 
  • 1 puszka masy toffi  (ja uwielbiam SM Gostyń)
  • 4 banany
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • dwie łyżki brązowego cukru
  • cynamon i czekolada typu Puchatek



Ciasteczka wkładamy  do woreczka, zawijamy w serwetkę bawełnianą i uderzamy by je rozkruszyć. Wsypujemy do miseczki, dodajemy roztopione masło i mieszamy, aż się połączą.  Masą wykładamy formę (u mnie forma do tarty ale może być okrągła z wykładanym rantem). Mocno przyciskamy i schładzamy w lodówce.
Po ok. godzinie rozkładamy na spodzie masę toffi a na niej plasterki banana. Dokładnie zakrywamy cały spód.
Ubijamy schłodzoną śmietanę z brązowym cukrem i układamy na bananach. Wyrównujemy powierzchnię i posypujemy cynamonem i czekoladą w proszku. Dekorujemy plasterkami bananów.

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.


2 komentarze:

  1. Bardzo chciałbym skosztować choć kawałek
    brzmi bardzo smakowicie ...
    pozdrawiam d i kot

    OdpowiedzUsuń
  2. Pretty great post. I simply stumbled upon your blog and wanted
    to say that I have truly loved surfing around your blog posts.
    After all I will be subscribing for your feed and I hope you write again
    very soon!

    Also visit my web blog; best pecan pie

    OdpowiedzUsuń

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)