czwartek, 15 marca 2012

Udziec z indyka pieczony z tymiankiem

Niedziela to dzień tradycyjnej kuchni. Rodzina przyzwyczajona do wspólnej radości ze znanych smaków. Tym razem indyk - udziec z indyka ale równie dobrze może to być udko. Do tego czerwona kapusta smażona w jabłkach i (mój ostatni wymysł) soku jabłkowym oraz puree, kasza lub ryż.



Składniki:
  • udziec z indyka - w zależności od wielkości 2,3 sztuki
  • pieprz, sól
  • świeży tymianek
  • majeranek
Sposób wykonania:
Indyka nacieram solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewam olej. Podsmażam indyka az trochę zbrązowieje. Sypię majerankiem roztartym w dłoniach i posypuję listkami świeżego tymianku. Zalewam wodą i pod przykryciem dusze do miękkości dolewając wody. Co najmniej godzinę. Można też po podsmażeniu przełożyć do brytfanki i upiec w piecu. Trzeba pamiętać jednak o polewaniu indyka sosem aby nie był suchy. Co 15 minut najlepiej. 
Proste ale wykwintne w smaku:-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)