niedziela, 25 marca 2012

Spaghetti aioli z chili

Kiedy brak czasu na szykowanie, sięgam po sprawdzony przepis, czyli makaron nasączony aromatem czosnku i pietruszki, czasem wzbogacony ostrością chili. Zawsze w domu mam makaron spaghetti, czosnek, pietruszkę, parmezan. A zazwyczaj też świeżą papryczkę chili. W 20 minut przygotowuję posiłek, który lubią wszyscy.  W tym przepisie ważna jest jakość składników: dobra oliwa z oliwek, parmezan i aromatyczna pietruszka (kiedy wybierasz pietruszkę, rozgnieć w palcach listek i powąchaj).  Ważne jest także by nie dopuścić do przypalenia czosnku. Nie może zbrązowieć!
Składniki:

  • opakowanie makaronu spaghetti
  • 8 ząbków czosnku
  • pęczek pietruszki
  • opcjonalnie - 1 lub 1/2 papryczki chili

Sposób wykonania:
Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu. Pokrój czosnek w małą kosteczkę. Postaw patelnię na ogniu, nalej oliwę z oliwek (wg uznania ale sporo) i wrzuć czosnek. Gdyby oliwa była gorąca, czosnek szybko by zbrązowiał i zrobił się gorzki. Dlatego właśnie wrzucam go na zimny olej.  Kiedy zacznie skwierczeć, dorzuć chili i chwilkę mieszaj na patelni. Odstaw na bok. Odcedź makaron i zostaw trochę wody w szklance. Postaw patelnię z powrotem na ogniu, dorzuć makaron i przemieszaj (jeśli masz za mała patelnie i niewygodnie mieszać, przerzuć do garnka). Popieprz i jeśli trzeba posól. Dodaj posiekaną pietruszkę i mocno wymieszaj. Oliwa musi otoczyć każdą nitkę makaronu. Jeśli makaron jest za suchy, dodaj trochę wody z gotowania makaronu . Posyp startym parmezanem.
Do tego pasuje sałata masłowa po poznańsku, czyli ze śmietaną z cytryną i cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)