Składniki:
- opakowanie makaronu spaghetti
- 8 ząbków czosnku
- pęczek pietruszki
- opcjonalnie - 1 lub 1/2 papryczki chili
Sposób wykonania:
Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu. Pokrój czosnek w małą kosteczkę. Postaw patelnię na ogniu, nalej oliwę z oliwek (wg uznania ale sporo) i wrzuć czosnek. Gdyby oliwa była gorąca, czosnek szybko by zbrązowiał i zrobił się gorzki. Dlatego właśnie wrzucam go na zimny olej. Kiedy zacznie skwierczeć, dorzuć chili i chwilkę mieszaj na patelni. Odstaw na bok. Odcedź makaron i zostaw trochę wody w szklance. Postaw patelnię z powrotem na ogniu, dorzuć makaron i przemieszaj (jeśli masz za mała patelnie i niewygodnie mieszać, przerzuć do garnka). Popieprz i jeśli trzeba posól. Dodaj posiekaną pietruszkę i mocno wymieszaj. Oliwa musi otoczyć każdą nitkę makaronu. Jeśli makaron jest za suchy, dodaj trochę wody z gotowania makaronu . Posyp startym parmezanem.
Do tego pasuje sałata masłowa po poznańsku, czyli ze śmietaną z cytryną i cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)