Składniki:
·
6 białek
·
szklanka cukru
·
1 łyżeczka białego octu winnego
·
suszone daktyle (ile chcesz, ok. 10 szt)
Nastaw
piekarnik na 200ºC. Białka ubij na sztywną pianę, potem zacznij dodawać po 1 łyżce cukru, przez cały czas miksując. Dodaj
też 1 łyżeczkę octu. Ubijaj tak długo aż masa będzie błyszcząca i mocno
sztywna. Dodaj posiekane drobniutko daktyle i wymieszaj. Na papierze odrysuj
kółka ok. 24 cm – po jednym na papierze i nałóż na nie po pół porcji białek.
Postaraj się nadać im ładny kształt. Zacznij nakładanie od środka i delikatnym ruchem
ręki rozprowadzaj po odrysowanym kole zataczając coraz większe kręgi.
Wstaw
do nagrzanego do 180ºC piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 140ºC. Piecz
ok. półtorej godziny. Wyłączyć piekarnik i zostaw bezę w środku żeby ostygła.
Składniki na krem:
·
250 g mascarpone
·
250 ml śmietany kremówki 30%
·
1 łyżka cukru pudru + wg uznania do posypania
·
150 g masy krówkowej
·
orzechów włoskich, ok. pół szklanki posiekanych drobno
·
daktyle – wg uznania ok. 10-12 szt także drobno posiekanych
·
kakao – 1 łyżka
Masę
krówkową i serek mascarpone wymieszaj razem. Śmietanę ubij. Dodaj cukier puder.
Połącz śmietanę z serkiem, dodaj orzechy i daktyle. Wymieszaj.
Rozprowadź
na jednym podkładzie bezowym, przykryj drugim. Posyp cukrem pudrem zmieszanym z
kakao. Udekoruj orzechami lub daktylami.
Jeszcze nie jadlam ale opis epicki sam w sobie jest majstersztykiem!!!! Magda! Piszesz tak sugestywnie i sensulanie, ze moze da sie byc tu z Toba, nie testowac i nie utyc dzieki temu, a i tak czuc sie jak w niebie siodmym:))))
OdpowiedzUsuń