Zabierałam się do tego ciasta wielokrotnie. Wydawało mi się jednak bardzo pracochłonne. Kiedy w końcu zabrałam się za nie, okazało się, że nie zabiera więcej czasu niż inne, które piekę.I jest fantastyczne! Skorzystałam z przepisu mojego ulubionego blogu "Kwestia Smaku" .
Składniki:
Kruche ciasto:
• 2 pełne szklanki mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 torebka cukru waniliowego
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 20 dag masła
• 4 żółtka
• 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Masa bezowa:
• białka z 4 jaj
• 2 szklanki cukru pudru
• 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Masa budyniowa:
• 1/2 litra mleka
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 torebka cukru waniliowego
• 2 żółtka
• 250 g masła roślinnego lub masła
Sposób wykonania:
• 2 pełne szklanki mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 torebka cukru waniliowego
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 20 dag masła
• 4 żółtka
• 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Masa bezowa:
• białka z 4 jaj
• 2 szklanki cukru pudru
• 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Masa budyniowa:
• 1/2 litra mleka
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 torebka cukru waniliowego
• 2 żółtka
• 250 g masła roślinnego lub masła
Sposób wykonania:
- Mąkę wsypać do dużej, szerokiej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz masło. Posiekać nożem, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, dodać żółtka.
- Zagnieść
ciasto i podzielić je na 2 części, które następnie rozwałkować na
prostokątne placki o wymiarach mniej więcej 23 x 36 cm. Placki rozwałkowałam na papierze do pieczenia i odkrawałam do odpowiedniego rozmiaru.
- Ciasto
wraz z papierem ułożyć na blachach do
pieczenia, posmarować dżemem i piec jednocześnie w piekarniku przez około
15 minut w temperaturze 175 stopni.
Masa bezowa:
- Białka ubić na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypywać cukier puder a na końcu mąkę ziemniaczaną. Masę rozprowadzić na warstwie dżemu na obydwu plackach i posypać posiekanymi orzechami. Piec placki jednocześnie przez około 15 minut w temperaturze 150 stopni (najlepiej z funkcją termoobiegu).
Masa budyniowa:
- Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z kolejnymi składnikami masy budyniowej: mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej. Wymieszać i jeszcze raz zagotować, odstawić z ognia, ostudzić.
- Zmiksować
masło roślinne i dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową. Całą masę
wyłożyć na 1 placku (na warstwie bezy) i przykryć drugim. Ciasto
najlepsze jest po kilku godzinach po przygotowaniu lub następnego dnia.
- Najtrudniejszą kwestią jest nałożenie placka na górę.Rozpada się niemiłosiernie. Najlepiej zrobić to na długich nożach albo plastikowej podkładce stołowej (takiej pod talerze ale gładkiej). Nie martw się jeśli się połamie. I tak jest pyszny!
pyszne, ulubione ciasto mojego męża :-))
OdpowiedzUsuńW jaki sposób te bezy wychodzą Ci takie białe? Mi zawsze wychodzą brązowe... :/ Piekę 15 min w 150st, bez termoobiegu (bo nie mam).
OdpowiedzUsuńJa też nie piekę z termoobiegiem. Masz pewnie mocno grzejąca grzałkę górną. Przełóż blachę niżej i spróbuj piec krócej albo zmniejsz temperaturę do 130 stopni. Wszystko zależy od piekarnika.
UsuńCzy w kremie nie potrzeba cukru, poza tym waniliowym ?
OdpowiedzUsuńNie, nie potrzeba. Słodycz daje dżem z czarnej porzeczki. I beza oczywiście. Krem musi wyhamować tę słodycz trochę:)
Usuń