środa, 7 marca 2012

SANDWICZ ZE STEKIEM, CHRUPIĄCE ZIEMNIACZKI, PIECZARKI Z SEREM, SAŁATKA Z BURAKÓW


SANDWICZ ZE STEKIEM, CHRUPIĄCE ZIEMNIACZKI, PIECZARKI Z SEREM, SAŁATKA Z BURAKÓW
Zapach zaglądający do najbardziej ukrytych zakątków domu to największy atut tego dania. Udało się zapanować nad bałaganem a i doskonale wymierzyć czas serwowania posiłku. Jak zwykle nie było to pół godziny ale w 50 min sporządziłam przyjęcie. Miał być obiad a wyszło przyjęcie. Strasznie dużo jedzenia! Ciabatta i ziemniaki to zupełny zbytek. Nie jestem ascetką ale denerwuję się kiedy patrzę na zbytki. Wyszukałam całkiem ciekawy produkt. Polskie ziemniaczki o nazwie patatki. W małej siateczce uśmiechały się do mnie zgrabniutkie, drobne pyrki. Pewnie nie zauważyłabym ich, gdyby nie lista zakupów a na niej widniejąca pozycja "małe ziemniaczki". Były faktycznie, jak w tytule, chrupiące i lekko czosnkowe. Buraczki ugotowałam dzień wcześniej i starłam na tarce. Kolorystyczne połączenie głębokiego bordo z bielą fety,cieszyło oczy ale smak przysporzył mi dużo radości (feta mnie zawiodła, chciałam zbyt dobrze i kupiłam jakaś nowość, która okazała się kiepską podróbką fety). Mój organizm domaga się buraków w każdej postaci a nie często ulegam jego nawoływaniom, niestety.  Zamiast sięgać po czasem ciężko przyswajalne żelazo w pigułce, wystarczy pic sok ze świeżych buraków lub zajadać się takimi właśnie buraczkami. Lepiej jednak piec je w piekarniku, jako że podczas gotowania szereg wartościowych mikroelementów zostaje w wodzie.
Zapasy żelaza uzupełniłam też najlepszym zielonym dodatkiem jaki znam, czyli natką pietruszki. Uwielbiam jej aromat i siłę z jaką wzbogaca najuboższy smak potrawy. Kuzynka kolendry, którą też cenię ale jeśli mam wybierać to zwycięzcą zawsze będzie pietruszka. Jej zapach kojarzy mi się z niedzielnym obiadem: pyrkoczącym na ogniu rosołem z trzech rodzajów mięs (wołowina, indyk i kurczak), domowym makaronem i aromatem pietruszki własnie.
Pieczarki ciekawie akompaniowały całemu zestawowi i są proste do zrobienia. Nie wiem czy musi być cheddar. Oceń sam ale jeśli już je robić to własnie z cheddarem. 
Zaczęłam od zapachu i na zapachu skończę. Nie jestem fanką mies krótko pieczonych. Nie zajadam się stękami. pod tym względem jesteśmy z Dużym całkiem inni. On mógłby jeść steki na śniadanie, obiad i kolację. Przyznaje jednak, że zapach mięsa smażonego z tymiankiem, połączonego z aromatem ziemniaków czosnkowych, wywołał ślinotok u każdego z nas. Nie przestanie zadziwiać mnie nigdy funcjonawanie ludzkiego mózgu. jaki procent wrażenia końcowego stanowi zapach, efekt wizualny a ile sam smak. W tej potrawie za zapach daje 100 punktów!
Ocena końcowa: 9/10

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
4 - 6 porcji
Produkty:
  • Ziemniaczki:
  • 500g małch młodych ziemniaków – 2,39 zł
  • 6 ząbków czosnku -1,50 zł
  • kilka gałązek rozmarynu – 4 zł
  • ½ cytryny – 0,40 zł
  • Pieczarki:
  • 4 duże pieczarki(ok.250g)- 1,99 zł
  • 2 ząbki czosnku-0,50 zł
  • 1/2 świeżej czerwonej chili – 0,75 zł
  • 2 gałązki świeżej natki pietruszki – 0,50 zł
  • 1/2 cytryny – 0,40 zł
  • 70g dojrzałego cheddara(lub inny ostry ser) – 10,99 zł
  • Sałatka z buraków:
  • 250g pakowanych próżniowo ugotowanych buraków – 0,50 zł
  • ocet balsamiczny
  • 1/2 cytryny – 0,40 zł
  • pęczek świeżej natki pietruszki – 2 zł
  • 50g fety – 3 zł
  • Sandwicz:
  • 2 steki z rumsztyku(2x300g)wysokiej jakości -25 zł
  • 2 gałązki świeżego tymianku-0,80 zł
  • 1 bochenek ciabatty – 2 zł
  • mała garść pieczonej papryki ze słoika – 1,70 zł
  •  kilka gałązek świeżej natki pietruszki – 1 zł
  •  sos chrzanowy
  •  duża garść umytej rukoli -1,50 zł
  • Przyprawy:
  • oliwa
  • oliwa extra vergine
  • sól morska i czarny pieprz

koszty dodatkowe: 2 zł
RAZEM:  63,32 zł   od osoby: 4 osoby –15,83 zł  6 osób – 10,55 zł
PRZYGOTOWANIE:
Na początku:
Przygotuj wszystkie składniki i akcesoria. Postaw patelnie do grillowania na średnim ogniu i dużą patelnię na dużym ogniu. Włącz grill na pełną moc. Zagotuj wodę w czajniku. Załóż do malaksera gruba tarkę.

Ziemniaczki:
Przekrój większe ziamniaki na pół i wszystkie wrzuć na dużą patelnię. Posyp sporą szczyptą soli. Szybko rozgnieć nasadą dłoni 6 nieobranych ząbków czosnku i dorzuć na patelnię. Zalej ziemniaki taką ilością wrzątku, by je pokrył i gotuj do miękkości (12-15 minut).

Pieczarki:
Ułóż pieczarki na desce, nóżkami do góry. Odetnij nóżki  i ułóż grzyby kapeluszami w dół, w odpowiedniej wielkości naczyniu ceramicznym do zapiekania. Na każdą pieczarkę wyciśnij 1/2 nieobranego ząbka czosnku. Drobno posiekaj 1/2 chilli oraz kilka gałązek natki pietruszki i posyp grzyby. Zetrzyj na nie skórkę z 1/2 cytryny, skrop je oliwą, posól i popieprz. Pokrój cheddar  na 4 kawałki i ułóż po jednym na każdej pieczarce.

Sałatka:
Zetrzyj buraki w malakserze. Wyciągnij miskę z malaksera, zdejmij tarkę i wlej do środka trochę octu balsamicznego i oliwy extra vergine. Wyciśnij sok z ½ cytryny. Drobno posiekaj pęczek natki i większość wsyp do buraków. Wymieszaj całość i przełóż do salaterki. Posyp resztą natki i pokruszona fetą. Skrop oliwa extra vergine i postaw na stole.

Pieczarki:
Włóż je pod grill na górna półkę piekarnika i piecz, Az się przyrumienią (9-10 minut).

Sandwicz:
Połóż steki na desce, posyp solą, pieprzem i listkami tymianku. Skrop oliwą. Wetrzyj przyprawy w mięso. Przewróć steki i dopraw je w ten sam sposób. Rozpłaszcz trochę mięso, uderzając je kilka razy pięścią. Przełóż na bardzo mocno rozgrzaną patelnię do grillowania. Smaż 1-2 minut po każdej stronie by uzyskać mięso średnio krwiste lub dłużej, jeśli wolisz. Oczywiście czas smażenia zależy również od grubości steków, więc polegaj na swoim wyczuciu, by osiągnąć taki stopień wysmażenia, jaki ci odpowiada. Umyj ręce.

Ziemniaczki:
Jeśli są już ugotowane, odcedź je. Postaw patelnię z powrotem na dużym ogniu i wlej na nią kilka łyżek oliwy. Przełóż na nią ziemniaki i czosnek. Za pomocą ubijaka do ziemniaków lekko je przyciśnij, żeby popękała skórka (ale ich nie rozgniataj). Dorzuć kilka gałązek rozmarynu i szczyptę soli. Smaż, aż ziemniaki będą złote i chrupiące, mieszając co kilka minut.

Sandwicz:
Włóż ciabattę na dno piekarnika. Drobno posiekaj paprykę na dużej desce. Przełóż na deskę steki i skrop je oliwą extra vergine. Drobno posiekaj kilka listków natki pietruszki, wymieszaj je z papryką i sokami ze steków. Pokrój steki w ukośne plastry.

Pieczarki:
Wyjmij pieczarki z piekarnika i postaw na stole. Wyłącz piekarnik.

Sandwicz:
Wyjmij ciabattę z piekarnika i przekrój ją wzdłuż na pół. Skrop z wysokości oliwą extra vergine. Posmaruj dolną cześć taką ilością sosu chrzanowego jaka ci odpowiada i ułóż na niej rukolę. Na wierz połóż plasterki steków a na nich mieszankę paprykową. Przykryj górną częścią ciabatty i połóż na stole.

Ziemniaczki:
Przełóż ziemniaczki na półmisek i podaj do stołu. Obok połóż ½ cytryny.




1 komentarz:

  1. witam dostałem wiadomość przez formularz na weblove.pl, ale przy próbie odpisania zwróciło mi pocztę, zapewne mail został źle podany, proszę napisać z innego jeszcze raz :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)