Uważajcie na garnek! Jeśli będziecie trzymać się przepisu, to spalicie go na pewno:-) Ale to drobiazg. Najważniejsze, że obiad jest szybki, prosty i pyszny. Pomimo łatwości wykonania jest urozmaicony smakowo i pełnowartościowy. Pół godziny wystarczy na 100%.
4 porcje (moim zdaniem spokojnie na 5/6 osób)
Produkty:
Cassoulet:
- 4 plasterki wędzonego boczku – 2 zł
- 1 ½ czerwonej cebuli
- kilka gałązek świeżego rozmarynu – 2 zł
- ½ małego pęczka świeżej szałwii – 2,25 zł
- 3 świeże listki laurowe
- 2 pory – 2,50 zł
- 400g cieniutkich surowych kiełbasek dobrej jakości – 8,56 zł
- 3-4 grube kromki chleba
- 2 ząbki czosnku – 0,50 zł
- 1 słoik (680g) passaty –3,79 zł
- 1 puszka (390g) fasoli półksiężycowatej – 3,59 zł
- 1 puszka (390g) fasoli białej – 3,20 zł
- Sałatka:
- 400g brokułów odmiany tenderstem – 2,99 zł
- ¼ małej czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku -0,25 zł
- 2 dojrzałe podłużne pomidory – 1,78 zł
- 1 cytryna -0,80 zł
- Przyprawy:
- Oliwa
- Oliwa extra vergine
- Sól morska i czarny pieprz
- Bezy:
- 150 g malin lub truskawek – 2,50 zł
- 1 łyżka płynnego miodu
- 4 łyżki jogurtu greckiego – 1,50 zł
- 4 płaskie bezy – ….
- 4 łyżeczki kremu cytrynowego dobrej jakości –
- kilka małych listków świeżej mięty -
Dodatkowe przyprawy: 3 zł
RAZEM: 41,21 zł od osoby: 4
osoby – 10,30 zł , 6 osób: 6,86 zł
Przygotowanie:
Na początku:
Przygotuj wszystkie składniki i akcesoria. Włącz grill na pełną moc zagotuj
wodę w czajniku. Załóż do malaksera zwykły nóż.
Cassoulet: Pokrój plasterki boczku w paski o grubości 1
cm i wrzuć je do brytfanki. Dolej trochę oliwy i postaw brytfankę. Dolej trochę
oliwy i postaw brytfankę na dużym ogniu. Przekrój na pół czerwone cebule.,
obierz 3 połówki i pokrój w plasterki . Zerwij listki rozmarynu i większość
listków szałwii (kilka zachowaj na później). Dorzuć je do brytfanki razem z
listkami laurowymi. Przytnij pory i odrzuć zewnętrzne liście. Przekrój pory
wzdłuż na pół, dokładnie wypłucz i pokrój w cienkie plasterki. Wrzuć pory i
cebulę do brytfanki, dolej trochę wrzątku i wymieszaj. Zostaw na ogniu, żeby
warzywa zmiękły. Włóż kiełbaski do innej brytfanki, skrop je oliwą i wetrzyj ją
w nie. Włóż kiełbaski pod grill na 8 minut. Przemieszaj warzywa.
Sałatka: Postaw mały garnek na dużym ogniu. Odetnij i
wyrzuć końcówki brokułów.
Bezy: Włóż do miski połowę owoców, dodaj 1 łyżkę
miodu i rozgnieć owoce. Dodaj jogurt grecki i delikatnie przemieszaj esy
–floresy. Włóż do lodówki. Ułóż bezy na desce i do każdej nałóż po łyżeczce
kremu cytrynowego. Kiedy nadejdzie pora deseru, przełóż na wierzch każdej bezy po
łyżce mieszanki jogurtowo-owocowej i posyp ja kilkoma malinami lub truskawkami
oraz listkami mięty i skrop miodem.
Cassoulet: Porwij
kromki chleba na duże kawałki i włóż je do malaksera. Dodaj szczyptę soli i
pieprzu. ½ zachowanych listków szałwii, 2 ząbki czosnku i trochę oliwy. Miksuj
pulsacyjnie, aż do otrzymania grubych okruchów mniej więcej równej wielkości.
Dodaj do brytfanki z warzywami passatę i oba rodzaje fasoli wraz z zalewą.
Wymieszaj.
Sałatka: Obierz ¼
czerwonej cebuli i zetrzyj ją na grubej tarce wprost do salaterki. Wyciśnij 1
ząbek czosnku. Przekrój 2 pomidory. Usuń z nich nasiona. Ostrożnie zetrzyj
pomidory na grubej tarce do salaterki, zaczynając od rozciętej strony. Wyrzuć
skórki. Wlej do salaterki trochę oliwy extra vergine, posól, popieprz, wyciśnij
sok z 1 cytryny i wymieszaj całość.
Cassoulet: Wyciągnij
kiełbaski z piekarnika. Posyp warzywa w brytfance ½ okruchów chleba. Ułóż
kiełbaski na warzywach, przypieczoną strona w dół i posyp resztą okruchów.
Zerwij pozostałe listki szałwii, skrop je oliwą i rozsyp na wierzchu. Włóż
brytfankę na środkową półkę piekarnika. Zapiekaj przez ok. 4 minuty, aż okruchy
się przyrumienią.
Sałatka: Wlej
wrzątek do garnka, włóż do niego brokuły łodyżkami w dół i przykryj. Gotuj do
miękkości przez kilka minut.
Podawanie: Kiedy
brokuły zmiękną, odcedź je i przełóż na półmisek. Dodaj do nich dressing z
pomidorów. Wymieszaj sałatkę i postaw na stole. Wyciągnij cassoulet z
piekarnika i postaw na stole.
Opinie: Uwaga!!! Nie
spal garnka! W przepisie pojawia się wskazówka, żeby postawić mały garnek na
ogniu. W nim będą gotowały się brokuły. Ale co najmniej 10-15 stałby pusty na
ogniu. Nalej więc od razu wrzątek.
Świetne, proste danie. Jednogłośnie uznaliśmy, to rewelacyjny
obiad. Ze spokojem zmieściłam się w 30 minutach. Największe wrażenie zrobiło na
mnie niezwykle proste połączenie brokułów z pomidorami. Nie znałam takiego
sposobu robienia dressingu ale zapamiętam i będę stosować. Przez to połączenie
brokuły nabierają nieco innego smaku, mniej oklepanego.
Cieszę się , że znów sięgnęliśmy do fasoli. To najbogatsze
źródło żelaza. A do tego jest doskonałym źródłem białka roślinnego, może wpływać na obniżenie LDL-u (złego cholesterolu) a także zapobiegać niektórym wadom wrodzonym i nowotworom. Zastosowałam grubego Jasia. Dzień wcześniej namoczyłam i potem
ugotowałam z listkami laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. A następnego
dnia w Almie udało mi się kupić fasolę
Jaś w puszce. Zalewa była kiepska ale fasolka idealna.Zachęcam do gotowania fasoli dzień wcześniej. Ta w puszkach zawiera dużo sodu a poza tym jeśli namoczymy fasolę i odlejemy wodę, w której się moczyła, prawdopodobnie tendencja do wzdęć będzie mniejsza (moczenie pozbawia fasolę części oligosacharydów, cząsteczek węglowodanów, które są odpowiedzialne za wzdęcia). Poza tym badania dowodzą, że osoby jadające fasolę, sprawniej myślą. Przyczyną jest zawarty w fasoli kwas foliowy i magnez. Nasuwa się pytanie co z meksykaninami ?Nie prowadzą w rankingu zdobywców Nobla. Ba, jak na 14 co do wielkości państwo i 11 ze względu na ilość mieszkańców, prezentują się dość skromniutko. Najbardziej znany to Octavio Paz, Gabriel Garcia Marques (Literacka Nagroda Nobla) i Alfonso Garcia Robles (Pokojowa Nagroda Nobla) i Mario Molina (chemia). W naturalny sposób wypięła mi się pierś do przodu, kiedy pomyślałam o naszych noblistach (6 osób, 7 nagród) i szkoda trochę, że nie ma wśród nich Herberta..Ale wróćmy do kulinariów :-)
Żałuję, że nie mogę kupić świeżych listków laurowych. Jestem ciekawa ich smaku… Dodałam suszone i wyjęłam przed podaniem. Ale to nie to samo, bo powinny się pogotować żeby wydostał się z nich aromat. Myślę, że nic się nie stanie jeśli z oszczędności czasu, posypiesz potrawę bułką tartą.
Żałuję, że nie mogę kupić świeżych listków laurowych. Jestem ciekawa ich smaku… Dodałam suszone i wyjęłam przed podaniem. Ale to nie to samo, bo powinny się pogotować żeby wydostał się z nich aromat. Myślę, że nic się nie stanie jeśli z oszczędności czasu, posypiesz potrawę bułką tartą.
Nie wiem jaką odmianę brokułów zastosowałam, bo w
sklepie jest zawsze jeden gatunek i na
dodatek nieopisany. Szkoda, bo chętnie pobawiłabym się smakiem różnych odmian.
Deseru nie zrobiłam, bo nie udało mi się kupić gotowych
bezów. Powrócę do deseru wkrótce, choć zastanawiam się co zrobić z „kremem
cytrynowym dobrej jakości”. Nie widziałam gotowego, więc pewnie okaże się, że
zrobię go sama.
Podsumowanie: Nie raz zrobię ten obiad. Szybki i pożywny. A
najważniejsze – bardzo dobry co przyznali wszyscy w domu!
Przecie to przepis Jamiego o czym nie byłaś łaskawa wspomnieć
OdpowiedzUsuń