Opinie:
Z przykrością stwierdzam, że dzisiejszego obiadu nie polecam. Załączyłam przepis bo może ktoś zechce spróbować ale to niewypał. Pizza faktycznie bardzo szybka ale możesz sobie wyobrazić co z niej wychodzi jeśli to ciasto na pierogi, czyli zarazem na podpłomyki czyli indyjskie placki chapatti. W każdej innej postaci sprawdza się doskonale ale w roli pseudo-pizzy, fatalnie. Jeśli nie masz czasu na szykowanie obiadu, to wykorzystaj trzy składniki sosu, czyli pomidory i czosnek i parmezan. Ugotuj makaron spaghetti , połącz z pomidorami z czosnkiem i posyp parmezanem.
Nie godze się na to, by szybkie gotowanie było rodzajem profanacji. Muszę czym prędzej zrobić zwykłą pizze, by Mały nie zapamiętał, że pizza to kalosz z zakalcem w środku. Lepiej zamówić gotową pizzę, upieczoną w węglowym piecu i zrobić sałatki.
Sałatka z rukoli to nader proste rozwiązanie a zważając na odżywcze wartości rukoli, warto do niej sięgać kiedy tylko jest okazja. Rukola zawiera wapń (osiem razy więcej wapnia od sałaty lodowej), witaminę A (pięć razy więcej), witaminę C i witaminę K i żelazo(cztery razy więcej od sałaty lodowej) . Jedząc ją zatem zapobiegamy anemii i osłabieniu…
Sałatka z mozzarelli, to także proste rozwiązanie warte naśladowania. Nie udało mi się kupić bawolej, prawdziwej mozzarelli,c hoć szukałam w sklepach uznanych za najlepsze. Żałuję bardzo,bowiem prawdziwa bawola- Bufala Campana – wyrabiana jest z mleka czarnych bawołów Arni hodowanych szczególnie licznie na żyznych terenach nad rzeką Volturno, co czyni ją produktem niepowtarzalnym - zarówno pod względem smaku, aromatu, jak i konsystencji. Mleko bawole, w porównaniu z mlekiem krowim, ma wyższą zawartość tłuszczu mlecznego i białka, co wpływa bezpośrednio na lepszy smak i bardziej miękką konsystencję sera oraz wyższe wartości odżywcze. Niemniej połączenie krowiej mozzarelli z pesto bazyliowym było nowatorskie i ciekawe.
Sałatka z pomidorów zniknęła jako pierwsza, pomimo tego, że to nie czas na pomidory. To nie ten sam aromat, którym możemy się zachwycać w sierpniu i wrześniu. Wybrałam jednak pyszne truskawkowe, które swoja słodyczą zaraziły zwykłe, nieszczególnie bogate smakowo pomidory sałatkowe. Latem niemal codziennie robię sałatkę z dodatkiem cebuli, bazylii (najlepsza jest ta podrzucana mi przez sąsiada zza lasu, z jego własnej uprawy) i świeżo tłoczonej oliwy z oliwek. Wcześniej wspomniany znajomy dostarcza mi czasem oliwę, która dwa dni wcześniej była wyprodukowana w Hiszpanii. Co za smak! Lekki posmak trawy cytrynowej, powoduje, że jest niezwykle orzeźwiająca i delikatna – pycha! Zimą, kiedy sięgamy do pomidorów, przyrządzając z niej sałatkę, faktycznie bardzo dobrze jest zgnieść je nieco, by zmiękły i puściły sok, który łącząc się z octem balsamicznym tworzy świetny sos.
Dobrosia zwykle czeka na desery i stwierdziła wczoraj, że desery nie są mocna stroną Jamiego. Nie do końca się z tym zgadzam, bo chodzi przecież o oszczędność czasu. Wyszukany i bogaty w smak deser potrzebuje więcej czasu. Do dzisiejszego deseru użyłam mrożonych wiśni. Rozmroziłam je ale na tyle, że pozostały dość zimne. Uwielbiam wiśnie, więc w połączeniu z delikatnym kremem, było to całkiem niezłe zakończenie obiadu.
Podsumowanie: ciężko będzie mi ocenić tę propozycję Jamiego. Pizza zasługuje na 1 ( ok za pomysł na 2 punkty), sałatki na 9 a deser na 6. Oceńcie sami….
Przepis
4 PORCJE
PRODUKTY:
Pizza:
- 1 ½ kubka mąki i więcej do posypania
- ½ kubka letniej wody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Dodatki:
- 1 puszka (400g) krojonych pomidorów – 3,49 zł
- kilka gałązek świeżej bazylii – 3 zł
- ½ ząbka czosnku
- czerwony ocet winny
- ½ kilki bawolej mozzarelli (½ x 125g) – 2 zł
- parmezan – 4 zł
- 8 plasterków salami – 2 zł
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- ½ świeżej papryczki chili -0,85 zł
- Sałatka z rukoli:
- 100g umytej dzikiej rukoli – 5,99 zł
- ½ cytryny -0,40 zł
- Sałatka z pomidorów:
- 500g mieszanki ciekawych pomidorów (np. koktajlowych, podłużnych, sałatkowych) – 1,70 zł, 6,99 zł
- ½ świeżej papryczki chili – 0,85 zł
- kilka gałązek świeżej bazylii – 2 zł
- 1 łyżka octu balsamicznego
- ½ ząbka czosnku
- Sałatka z mozzarelli:
- 1 ½ kulki bawolej mozzarelli – 6 zł
- ¼ słoiczka (¼ x 190g) zielonego pesto – 4,20 zł
- kilka gałązek bazylii – 2 zł
- 1 cytryna – 0,80 zł
- Przyprawy:
- oliwa
- oliwa extra vergine
- sól morska i czarny pieprz
- Czereśnie z kremem:
- 3 duże garści lodu
- 300g czereśni lub innych owoców sezonowych – 7,59 zł
- 125g serka mascarpone – 3,40 zł
- 50 ml mleka
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- 1 klementynka
- 1 łyżeczka pasty lub ekstraktu z wanilii
- kilka palmierów lub innych ładnych ciastek
Dodatkowe przyprawy: 4 zł
RAZEM:
52,57 zł od osoby: 4 os – 13,14 zł
Przygotowanie:
Na
początku: Przygotuj wszystkie składniki i akcesoria. Włącz piekarnik na pełną
moc. Postaw dużą patelnie do zapiekania na małym ogniu. Załóż do malaksera zwykły nóż.
Sałatka z
pomidorów: Rozgnieć rękami pomidorki koktajlowe w misce. Dołóż grubo
pokrojone większe pomidory. Dodaj chili pokrojone w cienkie plasterki i porwane
większe listki bazylii. Dolej 3 łyżki oliwy extra vergine, 1-2 łyżki octu
winnego i dopraw do smaku. Na sałatkę zetrzyj drobno ½ obranego ząbku czosnku.
Wymieszaj, posyp drobnymi listkami bazylii i postaw na stole.
Pizza: Zwiększ
ogień pod patelnia do dużego. Posyp czysty blat mąką. Wsyp 1 ½ kubka do
malaksera, napełnij ten sam kubek do połowy letnią wodą i wlej ja do malaksera.
Dodaj płaska łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli i trochę oliwy.
Zmiksuj na gładko i przełóż na blat. Oprósz mąką wierzch ciasta i wałek (nie
żałuj mąki, bo ciasto będzie dość lepkie). Rozwałkuj ciasto w koło o grubości 1
cm. Skrop patelnię oliwą, ponownie oprósz ciasto mąką i delikatnie złóż je na
pół, i jeszcze raz na pół, tworząc „trójkąt”.
Przełóż ciasto na patelnię i delikatnie rozłóż, przyciskając brzegi do ścianek
patelni. Jeśli nie masz na tyle dużej patelni, podziel ciasto na pół i zrób
dwie pizze.
Dodatki: Włóż 1/3
pomidorów z puszki do blendera, dodaj kilka gałazek bazylii, ½ obranego ząbka
czosnku oraz szczyptę soli. Dolej trochę czerwonego octu winnego i oliwy extra
vergine. Zmiksuj Nan gładko, nałóż na pizzę i rozprowadź. Porwij ½ kulki
mozzarelli na małe kawałki i ułóż na pizzy. Na wierzch drobno zetrzyj parmezan
i połóż plasterki salami. Można rozgnieść nasiona kopru włoskiego w moździerzu, drobno posiekać chili i posypać
nimi pizzę. Włóż na patelnię pod rozgrzany grill na 4-5 minut. Piec, aż pizza się
przyrumieni.
Sałatka z
mozzarelli: Porwij 1 ½ kulki mozzarelli na kawałki i połóż je na półmisku.
Posmaruj każdy kawałek Pesto. Posyp pieprzem, listkami bazylii i drobno otarta
skórką cytryny. Krop oliwą extra vergine
i postaw na stole.
Sałatka z
rukoli: Otwórz torebkę z rukolą, wlej do środka trochę oliwy i sok z ½ cytryny,
posól i popieprz. Wymieszaj rękami sałatkę w torebce, przesyp ją do miski i postaw
na stole.
Pizza: Wyciągnij
ją spod grilla, przełóż na drewniana deskę i posyp drobnymi listkami Bazyli.
Skrop oliwą z oliwek i postaw na stole.
Czereśnie: Do dużej
miski wlej trochę zimnej wody. Dodaj lód i czereśnie. Do innej miski nałóż
mascarpone, dodaj mleko i cukier puder. Wymieszaj. Dodaj drobno otartą skórkę z
klementynki i pastę lub ekstrakt z wanilii. Dobrze wymieszaj krem i nałóż do
salaterek, na wierzch połóż rozgniecione zimne czereśnie i podaj razem z
ciasteczkami do zamaczania.
sałatka z mozzarelli |
Pizza czy podpłomyk (?) |
Korzystałam
z www.seromaniacy.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)