Ciekawy, mało wydziwiany i nienadmuchany przepis. Nieco uszlachetnione, zwyczajne polskie danie. Kiełbasa nie dała zwinąć mi się tak uroczo, jak ta w przepisie ale oprócz efektu wizualnego, nie miało to znaczenia. O smaku trudno się rozpisywać, jako że wszystko zależy od rodzaju kiełbasy jaką kupisz. Myślę, że najlepsza jest polska surowa lub frankfurterki. Kiełbasa z ziemniakami kojarzy mi się z moim rodzinnym domem . Mama kroiła kiełbaski na pół, nacinała w kratkę i smażyła z obydwu stron. Na osobnej patelni dusiła sporą ilość cebuli. Ziemniaki musiały występować wówczas w postaci puree. A puree należało zalać ciepłym mlekiem i dodać sporo masła. W moim domu zawsze były obiady dwudaniowe. Każdego dnia Mama potrafiła wyczarować niezwykłe zupy z produktów jakie akurat miała pod ręką. Żadna nie do powtórzenia… Uwielbiałam pomidorową, ogórkową, krupnik, kapuśniak, ziemniaczaną (tę szczególnie wyjątkową robiła Mama, może dlatego ze była to ulubiona zupa Tatki)…
W tym przepisie pochwalić muszę świetny sos z pora ale nie martw się jeśli nie masz cydru. Możesz użyć soku jabłkowego. Dodanie chrzanu do ziemniaków to prosty sposób na „pokolorowanie” ich smaku. Nie sugeruj się jednak przepisem i dodaj tyle ile uważasz. Pomimo tego, że miałam bardzo ostry chrzan, Duży i gościnnie występująca moja Mama, orzekli, że nie czują chrzanu wcale! Smakuj więc i dodawaj według swoich potrzeb, poeksperymentuj.
Wkurzyła mnie dziś w przepisie niechlujność. Korekta nie spisała się. W spisie produktów występuje rukola a w opisie wykonania znów ta przeklęta rukiew wodna! Gdybym znów zostawiła garnek na dużym ogniu jak kazali, to kolejny raz by się spalił. Jak na „miłość boską” mam SZYBKO obrać i pokroić w kostkę 800g ziemniaków! Garnek również szybko zacząłby skwierczeć.
Kolejny raz natrafiam na nieuzasadniony przecinek prze „i”, co też mnie wkurza.
Wracając do potrawy, jeśli nie masz pora a chcesz urozmaicić tego typu posiłek, polecam mus z duszonych jabłek z majerankiem. Delikatne, szybkie do przygotowanie urozmaicenie dań mięsnych. Jedynie sałatka trudna do oceny. Jakoś nie pasowała mi tutaj… Lepszy mógłby okazać się seler lub marchewka z dodatkiem jabłka oczywiście, bo to motyw przewodni tego przepisu.
Deser idealnie zimowy ale nie najtańszy, bo morele, orzechy i cointreau. Ja uwielbiam jabłka wypełnione orzechami i miodem oraz kapturkiem, z ubitego z odrobiną cukru, białka..
Podsumowując: doskonały pomysł na szybki, domowy obiad. Doskonale znany w niejednym domu. Tu odmłodzony nowym porowym sosem i chrzanowymi ziemniaczkami.
Ocena: 8/ 10
4-6 porcji
Produkty:
Kiełbasa:
- 2x6 surowych, połączonych kiełbasek (ok. 400g) dobrej jakości - 19 zł
- 3 gałazki świeżej szałwii - 1,50 zł
- Sos:
- 2 pory - 3 zł
- kilka gałązek świeżej szałwii - 1 zł
- 1 ekologiczna drobiowa kostka bulionowa
- 1 czubata łyżka mąki
- 200 ml cydru dobrej jakości - miałam w zapasach ...
- Ziemniaki:
- 800g ziemniaków o zwartym miąższu - 1,20 zł
- spory kawałek masła
- 2 czubate łyżeczki chrzanu kremowego
- Sałatka:
- 4 kromki wieloziarnistego pieczywa chrupkiego Ryvita -0,80 zł
- ¼ opakowania (1/4 x 200g) serka kremowego - 0,50 zł
- 1 cytryna -0,80 zł
- 1 małe jabłko - 0,40 zł
- 50g umytej rukoli - 3,40 zł
- Przyprawy:
- oliwa
- oliwa extra vergine
- sól morska i czarny pieprz
- Jabłka:
- 4 lub 6 małych jabłek - 2 lub 3 zł
- 1 jajko - 0,50 zł
- 1 drobnego cukru trzcinowego
- 100g suszonych moreli - 6,20 zł
- 100g blanszowanych migdałów - 8 zł
- opcjonalnie: cointreau
- śmietana 12% lub jogurt naturalny - 2 zł
dodatkowe koszty: 5 zł
RAZEM: dla 4 osób 55, 30 od osoby: 13,82, dla 6 osób – 9,30 zł
Przygotowanie:
Na początku: Przygotuj wszystkie składniki i akcesoria. Włącz grill na pełną moc. Postaw duży garnek na małym ogniu. Zagotuj wodę w czajniku. Załóż do malaksera zwykły nóż.
Kiełbasa: Zgnieć duży kawałek papieru do pieczenia, zmocz go pod kranem i rozprostuj. Rozwiń poskręcane odcinki rozdzielające kiełbaski i przepychaj mięso pomiędzy nimi, tak żeby powstały 2 długie kiełbasy. Zwiń je razem na papierze do pieczenia, tworząc kształt jednego dużego ślimaka. Zepnij go patyczkami do szaszłyków, żeby się nie rozpadał. Zerwij listki szałwii i poutykaj je w szczeliny. Natrzyj kiełbasę oliwą i razem z papierem przenieś do brytfanki. Oderwij niepotrzebne kawałki papieru. Umyj ręce. Włóż brytfankę pod grill, na górną półkę piekarnika. Piecz ok. 10 min, aż kiełbasa przyrumieni się z wierzchu.
Jabłka: Usuń z jabłek gniazda nasienne. Natnij skórkę na owocach naokoło, w połowie wysokości. Wbij jajko do malaksera, dosyp 100g drobnego cukru trzcinowego, 100g suszonych moreli i 100g blanszowanych migdałów. Zmiksuj do połączenia składników. Za pomocą łyżki nadziej tą mieszanką jabłka. Resztę mieszanki rozłóż przy brzegach niezbyt dużego ceramicznego naczynia do zapiekania (upewnij się, że nadaje się ono do kuchenki mikrofalowej). Ułóż jabłka w naczyniu i bez przykrycia podgrzewaj przez 10 minut w mikrofalówce ustawionej na pełną moc.
Sos: Postaw dużą patelnię z pokrywką na małym ogniu.
Ziemniaki: Zwiększ ogień pod pustym garnkiem do dużego. Szybko pokrój ziemniaki na kawałki o grubości 1 cm, wrzuć je do garnka i zalej taka ilością wrzątku, by je pokrył. Posól ziemniaki i przykryj garnek.
Sos: Przetrzyj deskę do krojenia. Przytnij 2 pory, przekrój je wzdłuż na pół i dobrze wypłucz pod kranem. Pokrój pory w plasterki o grubości 1 cm i wrzuć na pustą patelnię. Dolej trochę oliwy i wrzątku. Przykryj i zwiększ ogień do średniego. Mieszaj od czasu do czasu.
Kiełbasa: Jeśli upłynęło już 10 minut, wyciągnij brytfankę z piekarnika, przewróć kiełbasę i wstaw z powrotem pod grill.
Sałatka: Połam 4 kromki pieczywa Ryvita na kawałki o wielkości kęsa. Grzbietem łyżeczki posmaruj każdy kawałek odrobiną serka kremowego. Ułóż je na półmisku i posyp drobno otarta skórką z ½ cytryny oraz odrobiną pieprzu. Odkrój spód jabłka, tak żeby stabilnie stało na desce i pokrój je w jak najcieńsze plasterki. Ułóż plasterki w stosik i pokrój w poprzek w zapałkę. Polej jabłka sokiem z ½ otartej cytryny, żeby nie pociemniały i przemieszaj.
Sos: Pokrój listki szałwii w cieniutkie paseczki i dorzuć je do porów. Dodaj pokruszona kostkę bulionową i 1 czubatą łyżkę maki. Dobrze wymieszaj i dolej 200 ml cydru. Kiedy cydr odparuje, dolej 200 ml wrzątku. Zmniejsz ogień do małego i poczekaj, aż sos osiągnie odpowiednia konsystencję.
Sałatka: Pomiędzy kawałkami chrupkiego chleba poukładaj kępki rukwii wodnej. Posyp całość pokrojonym jabłkiem. Obok połóż drugą połówkę cytryny. Skrop sałatkę odrobiną oliwy extra vergine i postaw na stole.
Jabłka: Wyciągnij z mikrofalówki naczynie z jabłkami. Jeśli z jabłek wydostało się nadzienie, wepchnij je z powrotem łyżeczką. Przełóż brytfankę z kiełbasą na dolną półkę piekarnika, a na górną włóż jabłka, żeby karmelizowały się przez ostatnie kilka minut.
Ziemniaki: Odcedź ziemniaki, włóż z powrotem do garnka i rozgnieć, dodając spory kawałek masła oraz szczyptę soli i pieprzu. Wmieszaj 2 czubate łyżeczki chrzanu kremowego i postaw garnek na stole.
Jabłka: Wlej śmietanę lub jogurt do dzbanuszka. Kiedy jabłka się przyrumienią, wyciągnij je z piekarnika. Jeśli chcesz osiągnąć spektakularny efekt , skrop jabłka cointreau i od razu ostrożnie podpal je zapałką. Kiedy płomień zgaśnie, podaj jabłka ze śmietana lub jogurtem.
Podawanie: Połóż brytfankę z kiełbasą na desce i postaw na stole razem z sosem z porów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)