Bardzo żałuję, że nie udało mi się kupić groszku cukrowego.
Jestem przekonana, że to ważny element tej potrawy. Chrupkość groszku nadałaby
bardziej azjatyckiego charakteru zupie. Niemniej smak świetny, pomimo kuminu
będącego składnikiem przyprawy 5-ciu smaków. Mam problem z makaronem jajecznym.
Owszem kupiłam chiński makaron, który przypomina jajeczny ale brak w nim … jajek. Nie mam wątpliwości,
że makaron ryżowy byłby równie dobry. Spokojnie więc możesz go zamienić.
Łosoś sam w sobie jest doskonały (w każdym razie dla mnie,
osoby „nierybnej”) ale sos bardzo go ubiera. Jest bardzo dobry. Zadziwia mnie
jednak stwierdzenie w opisie, które sugeruje sprawdzenie równowagi pomiędzy
smakiem słodkim i słonym? Przy podanym proporcjach i produktach, wyraźnie toczy
się walka pomiędzy smakiem kwaśnym i ostrym! Tak naprawdę walkę o przywództwo
toczy chili i limonka. Maleńka konsternacja wybiła mnie z rytmu, po trzykroć
przeanalizowałam produkty i utwierdziłam się w przekonaniu, że mam rację.
Uważaj tez na limonki. Mam wrażenie, że 2 to za dużo. Tradycyjnie już Jamie
przesadza z kwaśnym smakiem.
Potrawa ze względu na cenę mało codzienna ale zapisz sobie
ja w pamięci i kiedy zechcesz podjąć gości, będzie świetnym, orientalnym
akcentem. A kiedy pojawi się sezon na borówki, koniecznie zrób ten deser. Jest
fantastyczny. Nie często jadam lody. Rzadko sięgam po nie zimą ale wystawiłam pudełko
wcześniej aby nieco zmiękły i kiedy je nakładałam, waniliowy aromat moich
ulubionych lodów delikatnie zaczepiał receptory, które natychmiast reagowały potrzebą sięgnięcia po łyżeczkę. Cudowne połączenie smaków! I te sezamki na górze. Mniam… Tylko borówki nie pozostawiły wielu wrażeń, bo o tej porze roku są zupełnie jałowe.
Co innego mango. To jego czas! Być teraz w Brazylii......
Produkty:
Łosoś:
- kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm) – 0,80 zł
- 2 ząbki czosnku – 0,50 zł
- 1 mała czerwona cebula -0,70 zł
- ½ świeżej papryczki chili – 1,20 zł
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 limonki – 2,67 zł
- 4 filety z łososia (4x180g) ze skórą, bez łusek i ości – 17 zł
- chińska przyprawa pięciu smaków
- Sałatka:
- duży pęczek świeżej kolendry – 4,10 zł
- 400g fasoli mung – 6,20 zł
- 100g orzechów nerkowca – 5,99 zł
- płynny miód, do skropienia
- ½ świeżej czerwonej papryczki chili – 1,20 zł
- 1 małe dojrzałe mango – 3,49 zł
- sos sojowy
- olej sezamowy
- 1 limonka lub cytryna – 0,80 zł
- Zupa:
- 4 dymki
- 1-2 świeże czerwone papryczki chili – 1,20 zł
- 2 ząbki czosnku – 0,50 zł
- kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)-0,80 zł
- 1 łyżeczka chińskiej przyprawy pięciu smaków
- 3 łyżeczki skrobii kukurydzianej
- 900ml ekologicznego bulionu z kurczaka
- 200g strączków groszku cukrowego – u mnie fasolka – 1,50 zł
- sos sojowy, do smaku
- 200g cienkiego makaronu jajecznego – 4,97 zł
- Przyprawy:
- oliwa
- oliwa extra vergine
- sól morska i czarny pieprz
- Deser:
- 125g borówek amerykańskich – 6,29 zł
- 1 puszka (425g) liczi w syropie -4,30 zł
- 2 paczki sezamków – 2,20 zł
- 500 ml lodów waniliowych dobrej jakości – 7,65 zł
- gałązka świeżej mięty
- dodatkowe koszty: ok. 5 zł
RAZEM: 79,06 zł, od osoby: 4 osoby –19,80 zł , 6 osób: 13,17 zł
Przygotowanie:
Na początku:
Przygotuj wszystkie składniki i akcesoria. Włącz
piekarnik na 250⁰C.
Łosoś: Obierz
kawałek imbiru, 2 ząbki czosnku i małą czerwoną cebulę. Pokrój grubo i włóż do
blendera razem z ½ czerwonej chili i 1 łyżką sosu sojowego. Wyciśnij sok z 2
limonek i zmiksuj całość na rzadka pastę. Skosztuj, żeby sprawdzić czy jest
zachowana równowaga miedzy słodkim a słonym smakiem. Przełóż pastę do ceramicznego
naczynia do zapiekania lub niezbyt dużej metalowej formy. Wlej do naczynia
trochę oliwy i ułóż w nim łososia, skóra w górę. Posyp chińską przyprawą pięciu
smaków i pieprzem. Włóż łososia na górną półkę piekarnika na około 18 minut.
Sałatka: Odłóż kilka gałązek kolendry, aby ozdobić nimi
sałatkę. Z pozostałych zerwij listki i włóż je do dużej miski. Drobno posiekaj
łodyżki i dorzuć je do miski razem z kiełkami. Postaw dużą patelnię na małym
ogniu.
Zupa: Postaw duży
garnek na średnim ogniu. Przytnij i drobno pokrój 4 dymki. Wrzuć je do garnka z
paroma łyżkami oliwy. Pokrój 1-2 chili w cienkie plasterki i dorzuć do garnka.
Wymieszaj zawartość i wyciśnij 2 nieobrane ząbki czosnku. Obierz kawałek imbiru
i drobno zetrzyj. Dobrze wymieszaj całość.
Sałatka: Owiń
orzechy nerkowca w czystą ściereczkę i pokrusz je wałkiem lub uderzając nimi o
blat. Przesyp orzechy na rozgrzana patelnię, dolej trochę oliwy i wymieszaj.
Praż ,aż będą złote, mieszając od czasu do czasu.
Zupa: Dodaj do
garnka 1 łyżeczkę chińskiej przyprawy pięciu smaków i 3 łyżeczki skrobi
kukurydzianej. Dobrze wymieszaj. Wlej 900ml bulionu z kurczaka i dorzuć 200g
strączków groszku cukrowego. Zwiększ ogień do dużego i doprowadź do wrzenia
zawartość garnka. Skosztuj i dopraw sosem sojowym. Wrzuć makaron i przykryj.
Sałatka: Jeśli
orzechy są już złote, zdejmij patelnię z ognia. Polej orzechy miodem, wymieszaj
i odłóz na później.
Deser: Przewróć
deskę na drugą stronę. Weź małą garść borówek amerykańskich, przekrój je na pół
i wrzuć do dużej miski. Resztę borówek włóż w całości. Dodaj liczi z częścią
syropu. Wymieszaj i postaw na stole.
Sałatka: Pokrój ½
chili w cienkie plasterki. Obierz mango obieraczką do owoców, odetnij miąższ od
pestki, pokrój na małe kawałki i dorzuć do sałatki razem z chili w plasterkach.
Posyp sałatkę prażonymi orzechami w miodzie .Dopraw sosem sojowym, oliwą extra
vergine, olejem sezamowym i sokiem z 1 limonki lub cytryny. Wymieszaj rekami
(ale ostrożnie, bo orzechy mogą być jeszcze gorące).
Deser: Owiń
sezamki w czystą ściereczkę i uderzając nimi o blat, rozbij na proszek. Przesyp
go do miseczki i postaw na stole razem z lodami.
Podawanie: Postaw na stole
zupę i sałatkę. Wyciągnij łososia z piekarnika i upewnij się, że jest upieczony
w środku. Posyp pozostałymi listkami kolendry i od razu podaj. Za pomocą
szczypiec nałóż do miseczek makaron i warzywa z zupy. Wlej chochlą zupę, a na
wierzchu ułóż po kawałku łososia i polej go kilkoma łyżkami pysznego sosu z
brytfanki.
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńCo by nie było to ja bardzo lubię jeść taką rybę i w sumie czasami ją wykonam bez okazji. Również jestem zdania, ze bardzo smaczne produkty rybne są od https://mowisalmon.pl/produkty/ i ja właśnie najczęściej je zamawiam.
OdpowiedzUsuń