środa, 29 lutego 2012

ŁOSOŚ PO AZJATYCKU, ZUPA Z MAKARONEM, SAŁATKA Z KIEŁKÓW, DESER Z LICZI

Fenomenalna sałatka! Arcydzieło smakowe. Oczywiście dla tych, którzy lubią kolendrę. Genialne połączenie słodkości i delikatności mango, chrupkości i głębokiego smaku kiełków, bardzo „długiego”  i rześkiego aromatu kolendry ze słodkością orzechów w miodzie. Perfekcja. Uznaliśmy tak wszyscy. To znaczy prawie wszyscy, jako że Mały zmęczony po nieprzespanej nocy (bolące ucho) i zajęciach Taekwondo (czyli w Jego nomenklaturze „kłondo”) oznajmił w trakcie jedzenia, że „masz Mamo napisać, że mi dziś nic nie smakowało”. Wyjawić musze jednak prawdę. Chłopiec zajadał się ostrym makaronem, nawijając sobie go na pałeczki, wcinał łososia, jako że lubi i ryby ale przekorna natura kazała mu skomentować posiłek wskazując jego wady. Z tej samej przekory także pluł sałatką choć doskonale wiem , iż był to smak wpasowujący się w Jego kulinarne upodobania…

Bardzo żałuję, że nie udało mi się kupić groszku cukrowego. Jestem przekonana, że to ważny element tej potrawy. Chrupkość groszku nadałaby bardziej azjatyckiego charakteru zupie. Niemniej smak świetny, pomimo kuminu będącego składnikiem przyprawy 5-ciu smaków. Mam problem z makaronem jajecznym. Owszem kupiłam chiński makaron, który przypomina jajeczny  ale brak w nim … jajek. Nie mam wątpliwości, że makaron ryżowy byłby równie dobry. Spokojnie więc możesz go zamienić.
Łosoś sam w sobie jest doskonały (w każdym razie dla mnie, osoby „nierybnej”) ale sos bardzo go ubiera. Jest bardzo dobry. Zadziwia mnie jednak stwierdzenie w opisie, które sugeruje sprawdzenie równowagi pomiędzy smakiem słodkim i słonym? Przy podanym proporcjach i produktach, wyraźnie toczy się walka pomiędzy smakiem kwaśnym i ostrym! Tak naprawdę walkę o przywództwo toczy chili i limonka. Maleńka konsternacja wybiła mnie z rytmu, po trzykroć przeanalizowałam produkty i utwierdziłam się w przekonaniu, że mam rację. Uważaj tez na limonki. Mam wrażenie, że 2 to za dużo. Tradycyjnie już Jamie przesadza z kwaśnym smakiem.
Potrawa ze względu na cenę mało codzienna ale zapisz sobie ja w pamięci i kiedy zechcesz podjąć gości, będzie świetnym, orientalnym akcentem. A kiedy pojawi się sezon na borówki, koniecznie zrób ten deser. Jest fantastyczny. Nie często jadam lody. Rzadko sięgam po nie zimą ale wystawiłam pudełko wcześniej aby nieco zmiękły i kiedy je nakładałam, waniliowy aromat moich ulubionych lodów delikatnie zaczepiał receptory, które natychmiast reagowały potrzebą sięgnięcia po łyżeczkę. Cudowne połączenie smaków!  I te sezamki na górze. Mniam… Tylko borówki nie pozostawiły wielu wrażeń, bo o tej porze roku są zupełnie jałowe. Co innego mango. To jego czas!  Być teraz w Brazylii......
4 porcje
Produkty:
Łosoś:

  • kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm) – 0,80 zł
  • 2 ząbki czosnku – 0,50 zł
  • 1 mała czerwona cebula -0,70 zł
  • ½ świeżej papryczki chili – 1,20 zł
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 limonki – 2,67 zł
  • 4 filety z łososia (4x180g) ze skórą, bez łusek i ości – 17 zł
  • chińska przyprawa pięciu smaków
  • Sałatka:
  • duży pęczek świeżej kolendry – 4,10 zł
  • 400g fasoli mung – 6,20 zł
  • 100g orzechów nerkowca – 5,99 zł
  • płynny miód, do skropienia
  • ½ świeżej czerwonej papryczki chili – 1,20 zł
  • 1 małe dojrzałe mango – 3,49 zł
  • sos sojowy
  • olej sezamowy
  • 1 limonka lub cytryna – 0,80 zł
  • Zupa:
  • 4 dymki
  • 1-2 świeże czerwone papryczki chili – 1,20 zł
  • 2 ząbki czosnku – 0,50 zł
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)-0,80 zł
  • 1 łyżeczka chińskiej przyprawy pięciu smaków
  • 3 łyżeczki skrobii kukurydzianej
  • 900ml ekologicznego bulionu z kurczaka
  • 200g strączków groszku cukrowego – u mnie fasolka – 1,50 zł
  • sos sojowy, do smaku
  • 200g cienkiego makaronu jajecznego – 4,97 zł
  • Przyprawy:
  • oliwa
  • oliwa extra vergine
  • sól morska i czarny pieprz
  • Deser:
  • 125g borówek amerykańskich – 6,29 zł
  • 1 puszka (425g) liczi w syropie -4,30 zł
  • 2 paczki sezamków – 2,20 zł
  • 500 ml lodów waniliowych dobrej jakości – 7,65 zł
  • gałązka świeżej mięty
  • dodatkowe koszty: ok. 5 zł
RAZEM: 79,06 zł,  od osoby: 4 osoby –19,80 zł , 6 osób: 13,17 zł
Przygotowanie:
Na początku: Przygotuj wszystkie składniki i akcesoria.  Włącz  piekarnik na 250⁰C.
Łosoś:   Obierz kawałek imbiru, 2 ząbki czosnku i małą czerwoną cebulę. Pokrój grubo i włóż do blendera razem z ½ czerwonej chili i 1 łyżką sosu sojowego. Wyciśnij sok z 2 limonek i zmiksuj całość na rzadka pastę. Skosztuj, żeby sprawdzić czy jest zachowana równowaga miedzy słodkim a słonym smakiem. Przełóż pastę do ceramicznego naczynia do zapiekania lub niezbyt dużej metalowej formy. Wlej do naczynia trochę oliwy i ułóż w nim łososia, skóra w górę. Posyp chińską przyprawą pięciu smaków i pieprzem. Włóż łososia na górną półkę piekarnika na około 18 minut.
Sałatka:  Odłóż kilka gałązek kolendry, aby ozdobić nimi sałatkę. Z pozostałych zerwij listki i włóż je do dużej miski. Drobno posiekaj łodyżki i dorzuć je do miski razem z kiełkami. Postaw dużą patelnię na małym ogniu.
Zupa: Postaw duży garnek na średnim ogniu. Przytnij i drobno pokrój 4 dymki. Wrzuć je do garnka z paroma łyżkami oliwy. Pokrój 1-2 chili w cienkie plasterki i dorzuć do garnka. Wymieszaj zawartość i wyciśnij 2 nieobrane ząbki czosnku. Obierz kawałek imbiru i drobno zetrzyj. Dobrze wymieszaj całość.
Sałatka: Owiń orzechy nerkowca w czystą ściereczkę i pokrusz je wałkiem lub uderzając nimi o blat. Przesyp orzechy na rozgrzana patelnię, dolej trochę oliwy i wymieszaj. Praż ,aż będą złote, mieszając od czasu do czasu.
Zupa: Dodaj do garnka 1 łyżeczkę chińskiej przyprawy pięciu smaków i 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej. Dobrze wymieszaj. Wlej 900ml bulionu z kurczaka i dorzuć 200g strączków groszku cukrowego. Zwiększ ogień do dużego i doprowadź do wrzenia zawartość garnka. Skosztuj i dopraw sosem sojowym. Wrzuć makaron i  przykryj.
Sałatka: Jeśli orzechy są już złote, zdejmij patelnię z ognia. Polej orzechy miodem, wymieszaj i odłóz na później.
Deser: Przewróć deskę na drugą stronę. Weź małą garść borówek amerykańskich, przekrój je na pół i wrzuć do dużej miski. Resztę borówek włóż w całości. Dodaj liczi z częścią syropu. Wymieszaj i postaw na stole.
Sałatka: Pokrój ½ chili w cienkie plasterki. Obierz mango obieraczką do owoców, odetnij miąższ od pestki, pokrój na małe kawałki i dorzuć do sałatki razem z chili w plasterkach. Posyp sałatkę prażonymi orzechami w miodzie .Dopraw sosem sojowym, oliwą extra vergine, olejem sezamowym i sokiem z 1 limonki lub cytryny. Wymieszaj rekami (ale ostrożnie, bo orzechy mogą być jeszcze gorące).
Deser: Owiń sezamki w czystą ściereczkę i uderzając nimi o blat, rozbij na proszek. Przesyp go do miseczki i postaw na stole razem z lodami.
Podawanie:  Postaw na stole zupę i sałatkę. Wyciągnij łososia z piekarnika i upewnij się, że jest upieczony w środku. Posyp pozostałymi listkami kolendry i od razu podaj. Za pomocą szczypiec nałóż do miseczek makaron i warzywa z zupy. Wlej chochlą zupę, a na wierzchu ułóż po kawałku łososia i polej go kilkoma łyżkami pysznego sosu z brytfanki.
Deser: Po obiedzie przygotuj deser: włóż do 4 małych filiżanek po porcji lodów. Na lodach ułóż owoce i polej je sokiem z miski. Posyp listkami miety i sproszkowanymi sezamkami.


























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)