niedziela, 12 lutego 2012

RISOTTO Z GRZYBAMI, SAŁATKA ZE SZPINAKU, SERNICZKI Z MALINAMI

Opinie:
Po raz pierwszy testowałam poza swoim domem. Byliśmy zaproszeni do znajomych i zdecydowaliśmy, że potestujemy razem. I trudno będzie zapomnieć o tym doświadczeniu.  Wspaniała atmosfera, dobre wino i dużo śmiechu. Jak dobrze, że dzisiejsze danie wpasowało się w ten klimat. Potrawa była prosta ale wykwintna. Jako, że zastosowałam grzyby shitake, boczniaki i borowiki w całości, nabrała szlachetności.  Wszyscy biesiadnicy uznali, że należy się wysoka ocena i jak najlepsza opinia. Ja muszę  jednak dodać  kilka swoich uwag. Moczenie suszonych grzybów wydobywa ich aromat i zabrakło mi go tutaj.  Szczególnie, że były to borowiki, szczególnie bogate aromatycznie.  Warto poświęcić chwilę, by zalać je wrzątkiem i dopiero po chwili zmielić. Świetne  okazały się grzyby podpiekane w piekarniku. W naszym przypadku, jako że przygotowanie trwało nieco dłużej, grzybki siedziały pod grillem trochę za długo ale osiągnięty został efekt niezwykłej chrupkości. Nowe doświadczenie, które wpisuję do notesika kulinarnego.
Sałatka jak zwykle bardzo prosta ale przy -22⁰C, chciałoby się czegoś rozgrzewającego. Pewnie lepsza byłaby gotowana ciecierzyca albo marchewka na ciepło z orzechami. Ale już niedługo wiosna i na pewno wrócę do przepisu na tę sałatkę. Subtelne innowacje w przygotowaniu, czyli krojenie szpinaku, dodanie mięty i przygotowywanie sosu w miseczce, w której będzie podawana zielenina, powodują , że jest inna.  Na szczęście rozgrzaliśmy się deserem przygotowanym prze Asię. Genialna tarta na bardzo kruchym cieście z chili i gęstymi owocami na górze. Do tego niezwykła polewa mleczna z lekkim posmakiem likieru śmietankowego. Oczywiście wobec takiego poczęstunku gospodarzy, nie szykowałam już deseru. I tak nie mam dostępu do świeżych malin i nadal nie udało mi się kupić kremu cytrynowego (ani sosu custard). Kilka dni temu jednak zrobiłam w podobny sposób brzoskwinie z puszki. W filiżankach ułożyłam warstwę pokruszonych z masłem i orzechami ciastka korzenne, na nią wrzuciłam pokrojone w kawałki brzoskwinie, zalałam masą z serka homogenizowanego z cukrem pudrem  i  wanilią. Starłam gorzką czekoladę i ..gotowe. Szybki deser dla niespodziewanych gości.
Podsumowując: polecam tę potrawę nie tylko jako szybki obiad ale jako jedną ze składowych poczęstunku dla przyjaciół. Można dodać do tego mięso (idealnie wkomponował by się tu indyk w jakiejkolwiek postaci) by uzyskać  całkiem wystawną ucztę. Nie jest to danie należące do tanich  (ilość produktów wystarcz na max 5 osób) więc na codzienny obiad może niekoniecznie się nadaje ale w okresie, kiedy dostępne są świeże grzyby, koniecznie trzeba wrócić do tego przepisu. Dla mnie jednak najważniejsze będą wspomnienia z tego wieczoru, pełne radości, otwartości i sympatii.Cofnięcie zegarka o kilka godzin, byśmy nie szykowali się do wyjścia, jest dla mnie najpiękniejszym gestem gospodarzy z jakim się spotkałam. Dziękuję E!  Zachęcam do wspólnego gotowania, bo to bardzo łączące i relaksujące doświadczenie!
4 PORCJE
PRODUKTY:
Risotto:

  • 1 duża biała cebula – 0,20 zł
  • 1 łodyga selera naciowego – 0,40 zł
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu – 1,50 zł
  • 15g suszonych borowików – 5,30 zł
  • 300g ryżu do risotto -5,90 zł
  • ½ szklanki białego wina
  • 1 ekologiczna kostka bulionowa, warzywna lub drobiowa
  • 55g mieszanych grzybów takich jak polówka południowa, boczniak, shitake (u mnie:grzyby mung -10,79 zł, boczniak-4,19 zł, borowik cały-z zapasów…) – 14,98 zł
  • 1 ząbek czosnku -0,25 zł
  • mały pęczek świeżego tymianku – 2,98 zł
  • 50g masła – 1 zł
  • 40g parmezanu – 8 zł
  • ½ cytryny – 0,40 zł
  • ½ małego pęczka świeżej natki pietruszki – 1 zł
  • Sałatka:
  • 100g orzeszków piniowych (zastąpiłam nasionami słonecznika) – piniowe: 21 zł, słonecznik: 1,80 zł
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • ½ cytryny – 0,40 zł
  • 200g umytego młodego szpinaku – 5,90 zł
  • 3 duże gałązki świeżej mięty – 4,49 zł
  • 5 suszonych na słońcu pomidorów ze słoika- 2 zł
  • 1 średni ogórek- 2 zł
  • Przyprawy:
  • oliwa
  • oliwa extra vergine
  • sól morska i czarny pieprz
  • Serniczki:
  • 50g masła – 1 zł
  • 50g blanszowanych orzechów laskowych – 5 zł
  • 8 herbatników imbirowych -2 zł
  • 1 cytryna – 0,80 zł
  • 4 czubate łyżki kremu cytrynowego – brak..
  • 1 pojemniczek malin (ok. 150g) – o tej porze brak…
  • 250g niskotłuszczowego serka kremowego lub mascarpone – 5,89 zł
  • 1 łyżeczka pasty lub ekstraktu z wanilii
  • trochę mleka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • gorzka czekolada dobrej jakości (ok. 70% kakao), na wiórki
Dodatkowe przyprawy: 4 zł
RAZEM: 96,39 zł  ( z moja piniową oszczędnością:  77,98 )od osoby: 4 os – 24,09 zł (19,30 zł), 6 os – 16,06 zł (12,99 zł)
Przygotowanie:
Na początku: Przygotuj wszystkie składniki i akcesoria. Zagotuj wodę w czajniku. Postaw na średnim ogniu duży garnek o wysokich ściankach. Włącz grill na pełna moc. Włóż do zamrażalnika 4 szerokie, niskie szklanki. Załóż do malaksera zwykły nóż.
Risotto: Przekrój i obierz cebulę. Włóż ja do malaksera razem z selerem i suszonymi borowikami. Drobno zmiksuj pulsacyjnie. Wlej do garnka trochę oliwy, przełóż do niego zawartość malaksera i co chwila mieszaj.
Sałatka: Wsyp orzeszki piniowe na dużą patelnię do zapiekania, postaw na średnim ogniu i praż, od czasu do czasu mieszając, aż się przyrumienia. Przesyp je do miseczki.
Risotto: Zerwij i drobno posiekaj listki rozmarynu. Dodaj je do garnka. Dorzuć ryż i przez minutę dokładnie mieszaj. Następnie wlej wino i wkrusz kostkę bulionową. Mieszaj, aż wino się wchłonie. Posól, dolej kubek wrzątku i dobrze wymieszaj. Mniej więcej co minutę dolewaj do risotto trochę wrzątku lub – jeśli masz – bulionu. Łącznie zużyjesz około litra. Rób tak przez 16-18 minut, w tym czasie wykonując też inne czynności. Aby risotto było pyszne i kleiste, musisz wydobyć skrobie z ryżu i zadbać o to, by nie przywarł do garnka.
Postaw na dużym ogniu patelnię, na której prażyłeś orzeszki piniowe. Wypłucz świeże grzyby, porwij je i połowę wrzuć do garnka z risotto a połowę na rozgrzana patelnię ze sporą ilością oliwy, szczypta soli i pieprzu. Wyciśnij na patelnię 1 nieobrany ząbek czosnku. Dorzuć listki z kilku gałązek tymianku, wmieszaj je i zdejmij patelnię z ognia. Pozostałe listki rozmarynu wrzuć do risotto.
Serniczki: Wrzuć masło na średnią patelnię na dużym ogniu. Owiń orzechy laskowe i herbatniki imbirowe w czysta ściereczkę i szybko rozgnieć wałkiem do ciasta. Zmniejsz ogień pod stopionym masłem, dorzuć orzechy i herbatniki. Wymieszaj. Dodaj drobno otarta skórkę z cytryny i znów dobrze wymieszaj. Wyciągnij szklanki z zamrażalnika. Do każdej nałóż trochę mieszanki, delikatnie ją ugniatając.
Risotto: Włóż patelnię z grzybami pod grill na najwyższą półkę piekarnika. Piecz tak długo, aż zrobią się chrupiące. Pamiętaj o mieszaniu risotto.
Sałatka: Wlej 1 łyżkę octu balsamicznego, sok z ½ cytryny  i 3 łyżki oliwy extra vergine do ładnej miski, dodaj szczyptę soli i pieprzu oraz orzeszki piniowe. Dopraw do smaku. Pokrój szpinak i listki mięty w paski o grubości ok. 1 cm i dorzuć do miski. Grubo posiekaj suszone pomidory  i również dodaj je do środka. Zrób widelcem rowki wzdłuż ogórka, przekrój go wzdłuż i pokrój w ukośne paski o grubości 1 cm. Dorzuć do miski i postaw na stole. Wymieszaj dopiero w ostatniej chwili.
Serniczki:  Włóż do każdej szklanki 1 czubatą łyżeczkę kremu cytrynowego i dorzuć po kilka malin. Przełóż serek do miseczki. Dodaj pastę lub ekstrakt z wanilii i wlej trochę mleka. Wymieszaj, dodaj puder i znów wlej trochę mleka. Starannie mieszaj, aż masa będzie miękka i jedwabiście gładka. Nałóż ja do szklanek, posyp zestruganymi nożem wiórkami czekolady i postaw na stole.
Risotto:  jeśli grzyby są już złote i chrupiące, wyciągnij je spod grilla i wyłącz piekarnik. Wmieszaj do risotta masło, większość drobno startego parmezanu i wyciśnij trochę soku z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Risotto musi być luźne i kleiste. Jeśli jest zbyt gęste, dolej jeszcze trochę wody lub bulionu. Posiekaj natkę i połową posyp risotto a połową – grzyby. Przykryj risotto i postaw na stole razem z grzybami.
Podawanie: Rozłóż risotto do miseczek i nałóż na wierzch sporo grzybów. Wymieszaj i szybko dopraw sałatkę. Zetrzyj na wierzch risotta sporo sporo parmezanu.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------








1 komentarz:

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)