poniedziałek, 23 stycznia 2012

ULUBIONY MAKARON JOOLS, CHRUPIĄCA SAŁATKA Z CYKORII I RUKWII WODNEJ, TARTALETKI MIGDAŁOWE


Pierwszy obiad, który mi stanął na żołądku! Trochę wymuszony przepis na sos. Wystarczyłoby mielone mięsko podsmażone raz i dwa z dodatkami podanymi w tym przepisie. Jestem zawiedziona i ociężała.... Dobrze, że pojawił się dobry deser:-)


6 porcji
Produkty:

  • Makaron:
  • 4 dymki – 2,20 zł
  • 1 marchewka –
  • 1 łodyga selera naciowego – 0, 35 zł
  • 1 -2 czerwone papryczki chili – 3,40 zł
  • 6 surowych kiełbasek (ok. 400g) – 11,00 zł
  • 1 czubata łyżeczka nasion kopru włoskiego –
  • 1 łyżeczka suszonego oregano –
  • 500g makaronu penne – 3,79 zł
  • 4 ząbki czosnku – 1 zł
  • 4 łyżki octu balsamicznego –
  • 1 puszka (400g) krojonych pomidorów – 2,20 zł
  • kilka gałązek greckiej lub zwykłej bazylii – 1,50 zł
  •  Sałatka:
  • 2 czerwone cykorie – 4,99 zł
  • 100g mieszanki umytej rukoli i rukwii –rukola -  5,99 zł i roszponka – 5,99 zł
  • parmezan – 3 zł
  • 1 cytryna – 0,80 zł
  •  Przyprawy:
  • oliwa
  • oliwa extra vergine
  • sól morska i czarny pieprz
  •  Tartaletki:
  • 6 małych głębokich spodów z kruchego ciasta
  • 1 jajko-0,49 zł
  • 100g mielonych migdałów – 7,20 zł
  • 100 g masła – 2 zł
  • 90g drobnego cukru trzcinowego
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka pasty lub ekstraktu z wanilii
  • 175g dżemu malinowego dobrej jakości – 1 zł
  • 150g lekko ubitej śmietany 36% - 1,70 zł
dodatkowe koszty: 4 zł
RAZEM:  62,60 zł   od osoby: 4 osoby –15,65 zł , 6 osób – 10,43 zł
Przygotowanie:
Na początku: Przygotuj wszystkie składniki i akcesoria.   Włącz piekarnik na 190⁰C.Zagotuj wodę w czajniku. Postaw dużą patelnię na dużym ogniu. Załóż do malaksera  zwykły nóż.
Makaron: Przytnij dymki, marchewkę i seler. Pokrój warzywa na kawałki i zmiksuj w malakserze razem z chili (bez szypułek). Dodaj kiełbaski, 1 czubata łyżeczkę nasion kopru włoskiego i 1 łyżeczkę oregano. Dobrze zmiksuj i przełóż na rozgrzana patelnię z kilkoma łyżkami oliwy. Dokładnie rozprowadź grudki. Mieszaj od czasu do czasu, żeby masa się nie przypaliła. Postaw duży garnek na małym ogniu i napełnij wrzątkiem. Zagotuj wodę w czajniku.
Tartaletki:  Ułóż spody z ciasta na blasze do pieczenia. Przygotuj frangipane (masę migdałową): wbij jajko do miseczki i dodaj 100g mielonych migdałów, 100g masła i 90g cukru, skórkę otartą z ½ pomarańczy i łyżkę pasty lub ekstraktu w wanilii. Całość wymieszaj.
Włóż małą łyżeczkę dżemu do każdego spodu z ciasta. Na dżem nałóż czubatą łyżeczkę masy migdałowej, kolejną małą łyżeczkę dżemu i wreszcie kolejną czubatą łyżeczkę masy. Włóż blachę na środkową półkę piekarnika i ustaw minutnik na 18 minut.
Makaron: Jeśli trzeba, dolej wrzątku do garnka. Wodę posól, wrzuć makaron i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Sałatka: Odkrój gorzkie końce cykorii, odłam liście i przekrój serca na ćwiartki. Rozrzuć na półmisku, dodaj ukolę i rukiew. Wymieszaj rękami.
Makaron: Wyciśnij 4 nieobrane ząbki czosnku do masy z kiełbasek i wymieszaj 4 łyżki octu balsamicznego oraz pomidory z puszki. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolej nieco wody z gotującego się makaronu.
Sałatka: Odkrój nożem do sera lub obieraczką do warzyw kilka wiórków parmezanu na sałatkę i postaw ją na stole razem z butelka oliwy extra vergine, solą, pieprzem i cząstkami cytryny do doprawienia tuz przed jedzeniem.
Makaron: Odcedź makaron, zachowując niecałą szklankę wody. Przesyp makaron na patelnię z sosem i delikatnie wymieszaj dodając tyle wody z gotowania, by zyskał jedwabistą konsystencję. Skosztuj i, jeśli trzeba, dopraw. Przełóż do dużej miski i od razu podaj z reszta parmezanu do ścierania. Posyp kilkoma listkami bazylii.
Tartaletki: Kiedy upieką się na złoto, wyciągnij je i wyłącz piekarnik. Podawaj ciepłe, z porcją bitej smietany.
Opinie:
Popsułam blender! Głupi błąd i pękła strategiczna część. Wszystko przez kiełbaski, które zostawały na wierzchu i nie chciały się zmielić. Szkoda…Blendera szkoda a nie kiełbasek. 
Jak do tej pory najgorszy obiad. I akurat trafiło na niedzielę….  Po raz pierwszy od dwóch tygodni, czułam tę potrawę przez kilka godzin. Kiełbaski były bardzo dobrej jakości  ale to chyba właśnie one przysłużyły się niestrawności. Sałatkę od razu polałam sosem, bo nie mamy w zwyczaju doprawiać sobie samemu, zwłaszcza że nie ma tu żadnej filozofii: oliwa z oliwek, cytryna, sól i pieprz. Sałatkę zrobiłam z połowy opakowania rukoli i roszponki i oraz 1 cykorii – dzieci nie jedzą zbyt wiele zieleniny ale sposobem udało mi się wtłoczyć w nich rukolę i roszponkę. Cykorią pluli wszyscy oprócz mnie. Specyficzna goryczka jest nie do polubienia przez moją rodzinę. Następnym razem jednak namoczę liście w lodowatej wodzie. Może będzie lepiej.
Na szczęście deser uratował honor obiadu. Oczywiście wykorzystałam gotowe słodkie, kruche babeczki. Nadzienie migdałowe bardzo słodkie więc bita śmietana musi być bez dodatku cukru.
Ocena: 2/10 za deser 9/10.




1 komentarz:

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)