4 porcje
Produkty:
Ziemniaki:
700g małych
czerwonych ziemniaków lub młodych ziemniaków – 0,90 zł
kilka gałązek
świeżego rozmarynu
kilka
świeżych listków laurowych (świeżych brakL)
6 ząbków
czosnku – 1,50 zl
Szpinak:
pęczek dymki
-2 zł
3 ząbki
czosnku – 0,75 zł
kilka gałązek
świeżego tymianku
1 cała gałka
muszkatołowa -0,25 zł
duży kawałek
masła
400 g umytego świeżego szpinaku – 10,40 zł
100 ml
śmietany 12% - 0,51 zł
25 g
parmezanu – 3,90 zł
Kurczak:
suszone oregano
słodka papryka
w proszku
kawałek masła
4 piersi
kurczaka (4x180g) bez skóry – 16,00 zł
1 cytryna
-0,80 zł
300g
pomidorków koktajlowych na gałązkach – 3,30 zł
4 plasterki
wędzonego boczku – 2 zł
kilka gałązek
świeżego rozmarynu
Przyprawy:
oliwa
oliwa extra
vergine
sól morska i
czarny pieprz
Napój:
400g
truskawek świeżych lub mrożonych
Kilka
gałązek świeżej miety
½
cytryny – 0,40 zł
ok.
½ litra lodu w kostkach
drobny
cukier do smaku
dodatkowe
koszty: ok. 4 zł
RAZEM: 46,71 zł od osoby: 4
osoby – 11,67 zł
Przygotowanie:
Na początku:
Przygotuj wszystkie składniki i akcesoria. Zagotuj wodę w czajniku. Postaw średni garnek
na średnim ogniu, dużą patelnię na małym ogniu i duży, płytki garnek na średnim
ogniu. Włącz grill na pełną moc.
Ziemniaki: Umyj
ziemniaki i przekrój wzdłuż (lub, jeśli są małe, pozostaw w całości). Wrzuć je
do średniego garnka, posól i zalej wrzątkiem. Przykryj i gotuj intensywnie do
miękkości (12-12 minut).
Szpinak: Przykryj i drobno pokrój dymki. Wrzuć je do
płytkiego garnka i dodaj kilka łyżek oliwy. Wyciśnij 3 nieobrane ząbki czosnku
i dolej trochę wrzątku. Dodaj listki z kilku gałązek tymianku, drobno zetrzyj ¼
gałki muszkatołowej i dorzuć duży kawałek masła. Mieszaj od czasu do czasu
przez ok. 3 minuty.
Kurczak: Zwiększ
ogień pod patelnią do dużego. Weź duży arkusz papieru pergaminowego, posyp go
sporą szczypta suszonego oregano, solą, pieprzem oraz papryką i skrop oliwą. Na
rozgrzana patelnię wlej trochę oliwy i wrzuć kawałek masła. Połóż piersi
kurczaka na papierze i obtocz w przyprawach. Przełóż mięso na patelnię i smaż
przez 4-5 minut. W tym czasie wyrzuć papier i umyj ręce.
Szpinak: Wsyp
szpinak do garnka z dymką i poczekaj, aż zwiotczeje. Czasem trzeba to robić
partiami, ale trwa to krótko. Często mieszaj, żeby nic nie przywarło.
Kurczak: Weź
ładna brytfankę, wrzuć do niej pokrojoną w ćwiartki cytrynę i pomidorki na
gałazkach. Dołóż kurczaka razem z sokami z patelni. Wszystko ładnie ułóż
szczypcami, a na wierzchu piersi połóż boczek. Postaw patelnię na małym ogniu,
dodaj listki rozmarynu i przemieszaj, żeby pokryły się sokami. Dorzuć je do
brytfanki i wstaw ją pod grill na co najmniej 14 minut.
Ziemniaki: Upewnij
się , że są ugotowane. Odcedź je i zostaw na 1-2 minuty, żeby odparowały. Wlej
na patelnię po kurczaku trochę oliwy, wrzuć listki z kilku gałązek rozmarynu i
listki laurowe. Na ziołach rozłóż ziemniaki, skrop oliwą i posól. Wyciśnij 6
nieobranych ząbków czosnku i zwiększ ogień do dużego. Weź płaską pokrywkę z
garnka po ziemniakach i mocno je przyciśnij, żeby je rozgnieść. Poczekaj około
3 minut, aż się przyrumienią, wymieszaj i znów zgnieć.
Szpinak: Przemieszaj
szpinak i dolej do niego śmietanę. Zmniejsz ogień do małego. Dodaj drobno
starty parmezan i dobrze wymieszaj.
Ziemniaki: Co jakiś czas obracaj je i rozgniataj, żeby
równomiernie się przyrumieniły.
Napój: Oderwij szypułki z truskawek. Wrzuć owoce do
blendera razem z garścią lodu w kostkach, kilkoma listkami mięty i sokiem z ½ cytryny.
Zalej owoce taką ilością wody, żeby je pokryła i zmiksuj. W tym czasie napełnij
duży dzbanek do połowy lodem. Skosztuj napój i dosłódź, jeśli trzeba. Przelej
do dzbanka i wymieszaj drewniana łyżką. Postaw na stole.
Ziemniaki:
Ponownie je rozgnieć.
Podawanie: Wyciągnij brytfankę z
piekarnika. Sprawdź czy piersi są upieczone w środku. Postaw na stole brytfankę
z kurczakiem i szpinak w garnku. Przełóż ziemniaki na półmisek i częstujcie
się.
Opinie:
Nie mam się do czego przyczepić! A nie, jest jedna rzecz:
nie zapomnijcie posolić szpinaku. Pomimo parmezanu był za mało słony. Ale zawsze
można doprawić sie po swojemu więc to nie problem.
Pożywne, lekkie, zdrowe jedzonko. Jeśli ktoś chce jeszcze
lżej to można nie dodawać śmietany do szpinaku ale w takiej postaci jest
świetny.
Mięso mięciutkei i nie suche co często zdarza się pieczonym
filetom. Pomidorki wyglądają uroczo i dodają dużo wdzięku potrawie.
Jako, że zima u nas, napój średnio okazał się trafiony ale
to świetna rzeczj na lato, kiedy świeże truskawki tęsknie wypatrują kupujących… Jak
to jest, że zawsze o tej porze roku marzę o truskawkach pachnących i
soczystych, o pomidorowej ze świeżo zerwanych pomidorów o małosolnych ogórkach
ze straganu mojej dziewczyny z rynku a kiedy nadejdzie w końcu lato, beznamiętnie
patrzę na truskawki, wyrzucam przekiszone
ogórki i zapominam o zrobieniu przecierów pomidorowych na zimę… Ot ludzka
ułomność, czyli marzenie o tym co niedostępne i niedocenianie tego co na wyciągnięcie
ręki…
Podsumowując: polecam obiadek. Szybki, zdrowy i
estetyczny!!!Dzięki JamieJ
z tej propozycji obiadowej robiłam tylko kurczaka, który zachwycił wszystkich :) pyszny!!!
OdpowiedzUsuńzdjęcie tragiczne!!! Aż nie chce się jeść, a przecież to danie jest pyszne.
OdpowiedzUsuń