piątek, 20 stycznia 2012

PIECZONY KURCZAK, PODSMAŻONE ZIEMNIAKI, SZPINAK ZE ŚMIETANĄ, NAPÓJ TRUSKAWKOWY

Trafiony zatopiony! Udało się prawie zmieścić w czasie. Mam coraz większą wprawę w gotowaniu z książką w ręce. Zapewne możliwe jest zamknięcie się z gotowaniem w  pół godziny ale trzeba by nauczyć się przepisu na pamięć. A to nie wchodzi w rachubę, więc gotuję dłużej. Czyli "Gotuj z Magdą. Gotowe w 50 minut". Obiadek super. Zrobię go jeszcze nie raz!
4 porcje
Produkty:
Ziemniaki:
700g małych czerwonych ziemniaków lub młodych ziemniaków – 0,90 zł
kilka gałązek świeżego rozmarynu  
kilka świeżych listków laurowych (świeżych brakL)
6 ząbków czosnku – 1,50 zl
Szpinak:
pęczek dymki -2 zł
3 ząbki czosnku – 0,75 zł
kilka gałązek świeżego tymianku
1 cała gałka muszkatołowa -0,25 zł
duży kawałek masła
400 g  umytego świeżego szpinaku – 10,40 zł
100 ml śmietany 12% - 0,51 zł
25 g parmezanu – 3,90 zł
Kurczak:
suszone oregano
słodka papryka w proszku
kawałek masła
4 piersi kurczaka (4x180g) bez skóry – 16,00 zł
1 cytryna -0,80 zł
300g pomidorków koktajlowych na gałązkach – 3,30 zł
4 plasterki wędzonego boczku – 2 zł
kilka gałązek świeżego rozmarynu
Przyprawy:
oliwa
oliwa extra vergine
sól morska i czarny pieprz
Napój:
400g truskawek świeżych lub mrożonych
Kilka gałązek świeżej miety
½ cytryny – 0,40 zł
ok. ½ litra lodu w kostkach
drobny cukier do smaku
dodatkowe koszty: ok. 4 zł
RAZEM: 46,71 zł od osoby: 4 osoby – 11,67 zł
Przygotowanie:
Na początku: Przygotuj wszystkie składniki i akcesoria.  Zagotuj wodę w czajniku. Postaw średni garnek na średnim ogniu, dużą patelnię na małym ogniu i duży, płytki garnek na średnim ogniu. Włącz grill na pełną moc.
Ziemniaki:   Umyj ziemniaki i przekrój wzdłuż (lub, jeśli są małe, pozostaw w całości). Wrzuć je do średniego garnka, posól i zalej wrzątkiem. Przykryj i gotuj intensywnie do miękkości (12-12 minut).
Szpinak:  Przykryj i drobno pokrój dymki. Wrzuć je do płytkiego garnka i dodaj kilka łyżek oliwy. Wyciśnij 3 nieobrane ząbki czosnku i dolej trochę wrzątku. Dodaj listki z kilku gałązek tymianku, drobno zetrzyj ¼ gałki muszkatołowej i dorzuć duży kawałek masła. Mieszaj od czasu do czasu przez ok. 3 minuty.
Kurczak: Zwiększ ogień pod patelnią do dużego. Weź duży arkusz papieru pergaminowego, posyp go sporą szczypta suszonego oregano, solą, pieprzem oraz papryką i skrop oliwą. Na rozgrzana patelnię wlej trochę oliwy i wrzuć kawałek masła. Połóż piersi kurczaka na papierze i obtocz w przyprawach. Przełóż mięso na patelnię i smaż przez 4-5 minut. W tym czasie wyrzuć papier i umyj ręce.
Szpinak: Wsyp szpinak do garnka z dymką i poczekaj, aż zwiotczeje. Czasem trzeba to robić partiami, ale trwa to krótko. Często mieszaj, żeby nic nie przywarło.
Kurczak: Weź ładna brytfankę, wrzuć do niej pokrojoną w ćwiartki cytrynę i pomidorki na gałazkach. Dołóż kurczaka razem z sokami z patelni. Wszystko ładnie ułóż szczypcami, a na wierzchu piersi połóż boczek. Postaw patelnię na małym ogniu, dodaj listki rozmarynu i przemieszaj, żeby pokryły się sokami. Dorzuć je do brytfanki i wstaw ją pod grill na co najmniej 14 minut.
Ziemniaki: Upewnij się , że są ugotowane. Odcedź je i zostaw na 1-2 minuty, żeby odparowały. Wlej na patelnię po kurczaku trochę oliwy, wrzuć listki z kilku gałązek rozmarynu i listki laurowe. Na ziołach rozłóż ziemniaki, skrop oliwą i posól. Wyciśnij 6 nieobranych ząbków czosnku i zwiększ ogień do dużego. Weź płaską pokrywkę z garnka po ziemniakach i mocno je przyciśnij, żeby je rozgnieść. Poczekaj około 3 minut, aż się przyrumienią, wymieszaj i znów zgnieć.
Szpinak: Przemieszaj szpinak i dolej do niego śmietanę. Zmniejsz ogień do małego. Dodaj drobno starty parmezan i dobrze wymieszaj.
Ziemniaki: Co  jakiś czas obracaj je i rozgniataj, żeby równomiernie się przyrumieniły.
Napój:  Oderwij szypułki z truskawek. Wrzuć owoce do blendera razem z garścią lodu w kostkach, kilkoma listkami mięty i sokiem z ½ cytryny. Zalej owoce taką ilością wody, żeby je pokryła i zmiksuj. W tym czasie napełnij duży dzbanek do połowy lodem. Skosztuj napój i dosłódź, jeśli trzeba. Przelej do dzbanka i wymieszaj drewniana łyżką. Postaw na stole.
Ziemniaki: Ponownie je rozgnieć.
Podawanie: Wyciągnij brytfankę z piekarnika. Sprawdź czy piersi są upieczone w środku. Postaw na stole brytfankę z kurczakiem i szpinak w garnku. Przełóż ziemniaki na półmisek i częstujcie się.
Opinie:
Nie mam się do czego przyczepić! A nie, jest jedna rzecz: nie zapomnijcie posolić szpinaku. Pomimo parmezanu był za mało słony. Ale zawsze można doprawić sie po swojemu więc to nie problem.
Pożywne, lekkie, zdrowe jedzonko. Jeśli ktoś chce jeszcze lżej to można nie dodawać śmietany do szpinaku ale w takiej postaci jest świetny.
Mięso mięciutkei i nie suche co często zdarza się pieczonym filetom. Pomidorki wyglądają uroczo i dodają dużo wdzięku potrawie.
Jako, że zima u nas, napój średnio okazał się trafiony ale to świetna rzeczj na lato, kiedy świeże truskawki tęsknie wypatrują kupujących… Jak to jest, że zawsze o tej porze roku marzę o truskawkach pachnących i soczystych, o pomidorowej ze świeżo zerwanych pomidorów o małosolnych ogórkach ze straganu mojej dziewczyny z rynku a kiedy nadejdzie w końcu lato, beznamiętnie patrzę na  truskawki, wyrzucam przekiszone ogórki i zapominam o zrobieniu przecierów pomidorowych na zimę… Ot ludzka ułomność, czyli marzenie o tym co niedostępne i niedocenianie tego co na wyciągnięcie ręki…
Podsumowując:  polecam obiadek. Szybki, zdrowy i estetyczny!!!Dzięki JamieJ

Ocena: 9/10

2 komentarze:

  1. z tej propozycji obiadowej robiłam tylko kurczaka, który zachwycił wszystkich :) pyszny!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. zdjęcie tragiczne!!! Aż nie chce się jeść, a przecież to danie jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)