czwartek, 26 stycznia 2012

SZWEDZKIE KLOPSIKI RYBNE, ZAPIEKANE MŁODE ZIEMNIAKI, SAŁATKA Z KIEŁKÓW, PIKANTNA SALSA

Udało mi się kupić wyjątkowo pięknego łososia. Gruby, wyraziście pomarańczowy, świeżutki....Płakałam szatkując go w malakserze i robiąc z niego ...pulpety. Obiecuję, że już nigdy tego nie zrobię!!!! Nie sprofanuję łososia - przyrzekam. A klopsy to świetny pomysł ale z mintaja, morszczuka lub dorsza!

4 porcje
Produkty:
Ziemniaki:
500 g małych młodych ziemniaków – 0,60 zł
½ cytryny – 0,40 zł
mały pęczek mieszanych ziół, np. tymianku i rozmarynu – 4,49 zł
Klopsiki:
2 kromki czerstwego chleba –
2 filety z łososia (2x150g), bez skóry i ości – 12,90 zł
1 filet z łupacza (300g), bez skóry i ości -8,00 zł
1 stek z łososia (200g) – 8,60 zł
1 cytryna – 0,80 zł
mały pęczek świeżej natki pietruszki – 1,50 zł
1 ząbek czosnku – 0,25 zł
Salsa:
1 świeża czerwona papryczka chili – 1,70 zł
1 świeża zielona papryczka chili – 1,70 zł
4 dymki – 2,20 zł
4 dojrzałe czerwone lub żółte pomidory -  4 ,70 zł
czerwony ocet winny
½ ogórka – 0,91 zł
1 żółta papryka – 1,83 zł
1 czerwona papryka – 1,90 zł
2 limonki – 3,00 zł
mały pęczek świeżej bazylii – 4,49 zł
Przyprawy:
oliwa
oliwa extra vergine
sól morska i czarny pieprz
Sałatka:
100 g kiełków lucerni lub/i rzodkiewki – 2,30 zł
1 opakowanie chrupkiego pieczywa lub carta di musica ( polecam białą macę bo pieczywo musi być cienkie, carta di musica to cieniutkie placki pieczone na kamieniu do pizzy)- 2 zł
mały pęczek świeżej mięty – 3,20 zł
2 dojrzałe awokado – 2,25 zł
1 pojemniczek rzeżuchy   (u mnie kiełki rzodkiewki) - 2,30 zł
1 cytryna – 0,80 zł
dodatkowe koszty: 3 zł
RAZEM:  75,82 zł   od osoby: 4 osoby –18,95 zł
Przygotowanie:

Na początku: Przygotuj wszystkie składniki i akcesoria.   .Zagotuj wodę w czajniku. Włącz piekarnik na 220⁰C. Załóż do malaksera  zwykły nóż.
Ziemniaki: Wrzuć ziemniaki do dużej miski z ½ cytryny i przykryj podwójna warstwą folii spożywczej. Podgrzewaj w mikrofalówce na pełnej mocy, aż będą ugotowane (7-10 minut).
Klopsiki:  Drobno zmiksuj chleb w malakserze. Oderwij Duzy kawałek folii aluminiowej. Wysyp na nia okruszki i odłup na później. Wrzuć do malaksera wszystkie ryby. Dodaj drobno otartą skórkę z 1 cytryny i listki natki (łodyżki wyrzuć). Wsyp dużą szczyptę soli i pieprzu. Z grubsza zmiksuj pulsacyjnie.
Ziemniaki: Zerwij listki ziół i drobno posiekaj. Wyciągnij ziemniaki z mikrofalówki, sprawdź nożem czy są ugotowane i zdejmij folię. Dodaj zioła, dużą szczyptę soli i pieprzu oraz kilka łyżek oliwy. Dobrze wymieszaj. Przełóż ziemniaki do żaroodpornego naczynia i włóż na górną półką piekarnika. Piecz aż się przyrumienią i zrobią chrupiące.
Klopsiki: Przełóż masę rybną na półmisek i dodaj 2 czubate łyżki okruchów chleba. Wymieszaj rękami i podziel na 4 części. Do formowania kotlecików możesz wykorzystać okrągła foremkę do wycinania ciasta. Możesz też rękami ulepić 4 kule i spłaszczyć je, tworząc kółka jednakowej grubości. Ułóż klopsiki na folii i równomiernie pokryj je okruchami.
Postaw dużą patelnię na średnim ogniu i wlej na nia sporo oliwy. Zgnieć nasadą dłoni ząbek czosnku i wrzuć go na patelnię. Kiedy zacznie skwierczeć, ostrożnie przenieś szpatułką klopsiki na patelnię. Smaż przez około  7 minut, robiąc w tym czasie salsę. Kiedy będą złote od spodu, przewróć je i smaż na złoto przez kolejne 7 minut.
Salsa: Szybko umyj miskę malaksera. Wrzuć do niej chili bez nasion i szypułek oraz przycięte dymki. Dodaj całe pomidory oraz szczyptę soli i pieprzu. Wlej trochę czerwonego octu winnego. Bardzo drobno zmiksuj pulsacyjnie. Skosztuj i ewentualnie dopraw. Przełóż na półmisek.
Przekrój ogórek wzdłuż i drobno posiekaj. Przekrój papryki na pół, oczyść z nasion i drobno posiekaj. Przekrój papryki na pół, oczyść z nasion i drobno posiekaj. Wymieszaj z resztą salsy na półmisku, dodając sok z 2 limonek. Zerwij małe listki bazylii i odłóż na później, resztę posiekaj i dodaj do salsy.
Klopsiki: Powinny  być już usmażone na złotobrązowo, więc łopatką do ryb ostrożnie je przewróć.
Sałatka: Wrzuć kiełki do innego półmiska i posyp pokruszonym chrupkim pieczywem. Drobno posiekaj listki mięty (bez łodyżek) i posyp kiełki. Przekrój awokado na pół i łyżką przełóż duże kawałki miąższu na półmisek. Posyp ściętą rzeżuchą, posól, popieprz i postaw na stole z butelka oliwy extra vergine i połówkami cytryny.
Ziemniaki: Wyciągnij je z piekarnika i postaw na stole.
Klopsiki: Łopatka do ryb przełóż je na salsę. Posyp małymi listkami bazylii i posól. Postaw na stole z butelką schłodzonego białego wina.
Opinie:
Zbyt mało jemy ryb… Jamie prezentuje tu ciekawy sposób na rybę ale przyznam się, że piekielnie mi było żal mielić łososia! A był cudny. Pan w sklepie prezentował mi go z każdej strony i mówił, że nie często miewają tak piękne łososie. Gdyby wiedział, że chcę go..zmielić, pewnie by się zapłakałJ
Łupacz nie do kupieniaL Nie wiedziałam jaką rybę na zastępstwo wybrać bo nie poczytałam o niej przed wyjściem do sklepu. Miotałam się chwilę i wybrałam dorsza. Jak się okazało był to doskonały wybór, jako że łupacz  to ryba przypominająca dorsza właśnie.
Uważajcie na ilość salsy. Jest jej zdecydowanie za dużo. Połowa porcji wystarczy. I pilnujcie ostrości. Zróbcie najpierw z 1 papryczki chili a potem w razie potrzeby dodajcie drugą. Salsa powinna być ostra ale wtedy wystarczy zrobić jej troszeczkę. Klopsy fajne ale jak to klopsy nie powalają na kolana. W przyszłości powrócę do kotlecików rybnych ale nie z łososia na miłość boską! Pokombinuje z innych delikatnych w smaku ryb- na pewno będzie to dorsz. Wojtek junior zjadł pół kotlecika, Dobrosia prawie całego a początkowo myślała, że to …kurczak. Seniorowi wolałam nie przyznawać się , że to był łosoś… Takie kotlety to świetny sposób na przemycenie ryby, jeśli nie szczególnie za nią przepadacie.
Ciekawa sałatka. Nie miałam rzeżuchy ale kiełki lucerny z macą – ciekawe. Awokado uwielbiamy na szczęście, bo to bogactwo wartości odżywczych.
Podsumowując: nie powaliło nas jakoś szczególnie ale było bardzo zdrowo. Ciekawe, nowe pomysły na rybę i kiełki… Ale to nie jest tani obiad. Można zastąpić łososia swoją ulubioną rybą, może to być sam dorsz lub dorsz i sola. Trzeba popróbować… A salsa koniecznie z połowy produktów! Wtedy uda się obniżyć koszty.
Ocena: 7/10




3 komentarze:

  1. W sumie takich dań jeszcze nie miałem okazji jeść jeśli chodzi o rybę, ale jestem przekonany, że na pewno niedługo je zrobię. Na tą chwilę bardzo podobają mi się również gofry belgijskie z łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/gofry-belgijskie-z-lososiem-wedzonym-i-kwasna-smietana/ które po prostu smakują obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)