4 porcje
Produkty:
Ziemniaki:
500 g małych
młodych ziemniaków – 0,60 zł
½ cytryny –
0,40 zł
mały pęczek
mieszanych ziół, np. tymianku i rozmarynu – 4,49 zł
Klopsiki:
2 kromki
czerstwego chleba –
2 filety z
łososia (2x150g), bez skóry i ości – 12,90 zł
1 filet z
łupacza (300g), bez skóry i ości -8,00 zł
1 stek z
łososia (200g) – 8,60 zł
1 cytryna –
0,80 zł
mały pęczek
świeżej natki pietruszki – 1,50 zł
1 ząbek
czosnku – 0,25 zł
Salsa:
1 świeża czerwona
papryczka chili – 1,70 zł
1 świeża
zielona papryczka chili – 1,70 zł
4 dymki – 2,20
zł
4 dojrzałe
czerwone lub żółte pomidory - 4 ,70 zł
czerwony ocet
winny
½ ogórka – 0,91
zł
1 żółta
papryka – 1,83 zł
1 czerwona
papryka – 1,90 zł
2 limonki – 3,00
zł
mały pęczek
świeżej bazylii – 4,49 zł
Przyprawy:
oliwa
oliwa extra
vergine
sól morska i
czarny pieprz
Sałatka:
100
g kiełków lucerni lub/i rzodkiewki – 2,30 zł
1
opakowanie chrupkiego pieczywa lub carta di musica ( polecam białą macę bo
pieczywo musi być cienkie, carta di musica to cieniutkie placki pieczone na
kamieniu do pizzy)- 2 zł
mały
pęczek świeżej mięty – 3,20 zł
2
dojrzałe awokado – 2,25 zł
1
pojemniczek rzeżuchy (u mnie kiełki rzodkiewki) - 2,30 zł
1
cytryna – 0,80 zł
dodatkowe
koszty: 3 zł
RAZEM: 75,82 zł od osoby: 4 osoby –18,95 zł
Przygotowanie:
Na początku:
Przygotuj wszystkie składniki i akcesoria.
.Zagotuj wodę w czajniku. Włącz piekarnik na 220⁰C. Załóż do malaksera zwykły nóż.
Ziemniaki: Wrzuć
ziemniaki do dużej miski z ½ cytryny i przykryj podwójna warstwą folii spożywczej.
Podgrzewaj w mikrofalówce na pełnej mocy, aż będą ugotowane (7-10 minut).
Klopsiki: Drobno zmiksuj chleb w malakserze. Oderwij
Duzy kawałek folii aluminiowej. Wysyp na nia okruszki i odłup na później. Wrzuć
do malaksera wszystkie ryby. Dodaj drobno otartą skórkę z 1 cytryny i listki
natki (łodyżki wyrzuć). Wsyp dużą szczyptę soli i pieprzu. Z grubsza zmiksuj
pulsacyjnie.
Ziemniaki: Zerwij
listki ziół i drobno posiekaj. Wyciągnij ziemniaki z mikrofalówki, sprawdź
nożem czy są ugotowane i zdejmij folię. Dodaj zioła, dużą szczyptę soli i
pieprzu oraz kilka łyżek oliwy. Dobrze wymieszaj. Przełóż ziemniaki do
żaroodpornego naczynia i włóż na górną półką piekarnika. Piecz aż się
przyrumienią i zrobią chrupiące.
Klopsiki: Przełóż
masę rybną na półmisek i dodaj 2 czubate łyżki okruchów chleba. Wymieszaj
rękami i podziel na 4 części. Do formowania kotlecików możesz wykorzystać
okrągła foremkę do wycinania ciasta. Możesz też rękami ulepić 4 kule i
spłaszczyć je, tworząc kółka jednakowej grubości. Ułóż klopsiki na folii i
równomiernie pokryj je okruchami.
Postaw dużą patelnię na średnim ogniu i wlej na nia sporo
oliwy. Zgnieć nasadą dłoni ząbek czosnku i wrzuć go na patelnię. Kiedy zacznie
skwierczeć, ostrożnie przenieś szpatułką klopsiki na patelnię. Smaż przez
około 7 minut, robiąc w tym czasie
salsę. Kiedy będą złote od spodu, przewróć je i smaż na złoto przez kolejne 7
minut.
Salsa: Szybko
umyj miskę malaksera. Wrzuć do niej chili bez nasion i szypułek oraz przycięte
dymki. Dodaj całe pomidory oraz szczyptę soli i pieprzu. Wlej trochę czerwonego
octu winnego. Bardzo drobno zmiksuj pulsacyjnie. Skosztuj i ewentualnie dopraw.
Przełóż na półmisek.
Przekrój ogórek wzdłuż i drobno posiekaj. Przekrój papryki
na pół, oczyść z nasion i drobno posiekaj. Przekrój papryki na pół, oczyść z
nasion i drobno posiekaj. Wymieszaj z resztą salsy na półmisku, dodając sok z 2
limonek. Zerwij małe listki bazylii i odłóż na później, resztę posiekaj i dodaj
do salsy.
Klopsiki: Powinny być już usmażone na złotobrązowo, więc
łopatką do ryb ostrożnie je przewróć.
Sałatka: Wrzuć
kiełki do innego półmiska i posyp pokruszonym chrupkim pieczywem. Drobno
posiekaj listki mięty (bez łodyżek) i posyp kiełki. Przekrój awokado na pół i
łyżką przełóż duże kawałki miąższu na półmisek. Posyp ściętą rzeżuchą, posól,
popieprz i postaw na stole z butelka oliwy extra vergine i połówkami cytryny.
Ziemniaki: Wyciągnij je z piekarnika i postaw na stole.
Klopsiki: Łopatka do ryb przełóż je na salsę. Posyp małymi listkami
bazylii i posól. Postaw na stole z butelką schłodzonego białego wina.
Opinie:
Zbyt mało jemy ryb… Jamie prezentuje tu ciekawy sposób na
rybę ale przyznam się, że piekielnie mi było żal mielić łososia! A był cudny. Pan
w sklepie prezentował mi go z każdej strony i mówił, że nie często miewają tak
piękne łososie. Gdyby wiedział, że chcę go..zmielić, pewnie by się zapłakałJ
Łupacz nie do kupieniaL
Nie wiedziałam jaką rybę na zastępstwo wybrać bo nie poczytałam o niej przed
wyjściem do sklepu. Miotałam się chwilę i wybrałam dorsza. Jak się okazało był
to doskonały wybór, jako że łupacz to
ryba przypominająca dorsza właśnie.
Uważajcie na ilość salsy. Jest jej zdecydowanie za dużo.
Połowa porcji wystarczy. I pilnujcie ostrości. Zróbcie najpierw z 1 papryczki
chili a potem w razie potrzeby dodajcie drugą. Salsa powinna być ostra ale
wtedy wystarczy zrobić jej troszeczkę. Klopsy fajne ale jak to klopsy nie
powalają na kolana. W przyszłości powrócę do kotlecików rybnych ale nie z
łososia na miłość boską! Pokombinuje z innych delikatnych w smaku ryb- na pewno
będzie to dorsz. Wojtek junior zjadł pół kotlecika, Dobrosia prawie całego a
początkowo myślała, że to …kurczak. Seniorowi wolałam nie przyznawać się , że
to był łosoś… Takie kotlety to świetny sposób na przemycenie ryby, jeśli nie
szczególnie za nią przepadacie.
Ciekawa sałatka. Nie miałam rzeżuchy ale kiełki lucerny z
macą – ciekawe. Awokado uwielbiamy na szczęście, bo to bogactwo wartości
odżywczych.
Podsumowując: nie powaliło nas jakoś szczególnie ale było
bardzo zdrowo. Ciekawe, nowe pomysły na rybę i kiełki… Ale to nie jest tani
obiad. Można zastąpić łososia swoją ulubioną rybą, może to być sam dorsz lub
dorsz i sola. Trzeba popróbować… A salsa koniecznie z połowy produktów! Wtedy
uda się obniżyć koszty.
Ocena: 7/10
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńW sumie takich dań jeszcze nie miałem okazji jeść jeśli chodzi o rybę, ale jestem przekonany, że na pewno niedługo je zrobię. Na tą chwilę bardzo podobają mi się również gofry belgijskie z łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/gofry-belgijskie-z-lososiem-wedzonym-i-kwasna-smietana/ które po prostu smakują obłędnie.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń