4 – 6 porcji
Produkty:
Sandwich:
- mały pęczek świeżej bazylii – 3 zł
- 500 g mielonej wołowiny – 9,98 zł
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- ½ cytryny – 0,40 zł
- 1 jajko – 0,50 zł
- 8 plasterków wędzonej pancetty – 2 zł
- 2 bochenki ciabatty – 4 zł (u mnie były to grube bagietki, bo jak na złość nie udało mi się kupić ciabatty)
- 4 plasterki sera jarlsbergost – (ten ser to dość miękki, dojrzewający żółty ser o lekko słodkim smaku)-2 zł
- Kapusta:
- ½ główki małej czerwonej kapusty – 0,50 zł
- 1 czerwona cebula – 0,20 zł
- mały pęczek świeżej mięty – 4,49 zł
- 1 świeża czerwona papryczka chili – 1,70 zł
- 2 cytryny – 1,60 zł
- ½ ogórka – 0,91 zł
- 2 pomidory – 2,35 zł
- 2 awokado – 4,50 zł
- garść świeżych listków bazylii – 3 zł
- 110g mieszanki sałat – 5,99 zł
- 1 łyżeczka musztardy angielskiej –
- 1 ½ łyżki czerwonego octu winnego –
- 50g fety – 1 zł
- oliwa
- oliwa extra vergine
- sól morska i czarny pieprz
- 6 bananów (ok. 900g) obranych, pokrojonych w plasterki i włożonych w woreczku do zamrażalnika co najmniej 6 godzin wcześniej – 4,38 zł
- 250g niskotłuszczowego jogurtu naturalnego – 1,39 zł
- 1 łyżka płynnego miodu –
- 2-3 garści wiórków kokosowych –
- 8 chrupiących ciasteczek – 0,90 zł
dodatkowe
koszty: 3 zł
RAZEM: 51,79 zł od osoby: 4 osoby –12,94 zł, 6 osób – 8,63 zł
Przygotowanie:
Na początku:
Przygotuj wszystkie składniki i akcesoria. Włącz piekarnik na 160⁰C.Wyciągnij banany z
zamrażalnika. Postaw dużą patelnię do zapiekania na średnim ogniu. Załóż do
malaksera tarczę do cienkich plastrów.
Przygotuj 4 małe szklanki na lody i upewnij się, że masz na nie miejsce w
zamrażalniku..
Sandwicz: Pokrój
grubo bazylię i wrzuć ją do dużej miski. Dodaj mieloną wołowinę, musztardę
francuską, szczyptę soli i pieprzu oraz skórkę otartą z 1 cytryny, żółtko i 1
łyżkę oliwy. Skrop oliwą patelnię do zapiekania. Rękami dobrze ugnieść i
wymieszać masę mięsną. Podziel ją na 4 części. Każdą z części podziel znów na 4
części. Uformuj 16 kulek ( łatwiej to robić dłońmi zmoczonymi w wodzie). Gotowe
kulki ułóż na patelni. Umyj ręce. Smaż mięso prze 12-14 minut, od czasu do
czasu potrząsając patelnią, aż klopsiki równomiernie się przyrumienią.
Kapusta: Odetnij dolną część głąba kapusty i odrzuć
zewnętrzne liście. Przekrój kapustę wzdłuż na 4 części i poszatkuj ją w
malakserze. Obierz cebulą i przekrój na pół. Poszatkuj w malakserze cebulę,
górną połowę pęczka mięty i chili (bez szypułki).
Sandwicz: Ułóż
plasterki pancetty na patelni, naokoło klopsików. Włóż patelnię do piekarnika a
na niższej półce połóż ciabatty.
Kapusta: Przesyp
poszatkowane warzywa do dużej miski. Dodaj kilka łyżek oliwy, sok z 2 cytryn i
sporą szczyptę soli. Całość wymieszaj.
Sałatka: Na
naprawdę dużej desce posiekaj grubo ½ ogórka i pomidory. Przekrój na pół oba
awokado i wyciągnij z nich pestki. Przełóż łyżką miąższ awokado na posiekane
warzywa i siekaj dalej. Dodaj bazylię i kontynuuj siekanie. Na wierzchu połóż
liście sałat i zrób w ich środku zagłębienie. Włóż do niego łyżeczkę musztardy
angielskiej, dodaj szczyptę soli, dolej 5 łyżek oliwy i 1 ½ łyżki czerwonego
octu winnego. Całość znów posiekaj i wymieszaj. Jeśli trzeba, dolej więcej
oliwy. Na wierzchu pokrusz fetę.
Lody: Szybko umyj
miskę malaksera w zimnej wodzie. Załóż zwykły nóż i miksuj zamrożone banany z
jogurtem i miodem, aż do uzyskania gęstego kremu. Wsyp wiórki kokosowe do dużej
miski. Łyżką deserową przekładaj porcje lodów do miski, obtaczaj je w wiórkach
i przekładaj do szklanek. Szklanki włóż do zamrażalnika.
Sandwicz: Wyciągnij
z piekarnika patelnię z klopsikami i pieczywo. Rozkrój ciabatty, rozłóż je i
skrop oliwą extra vergine. Na obu dolnych częściach ułóż po 2 plasterki sera,
trochę kapusty oraz połowę klopsików i chrupiących plasterków pancetty.
Podawanie: Połóż na stole sandwicze i siekaną sałatkę. Przykryj
ciabatty górną częścią, przekrój na pół i zajadajcie . Na deser podaj lody z
chrupiącymi ciasteczkami.
Opinie:
Wolę tradycyjne pulpeciki z dodatkiem namoczonej bułki
pszennej. Są mięciutkie i delikatniejsze od zaproponowanych w tym
przepisie. Moja rodzina nie jest przyzwyczajona do pieczywa na obiad. No chyba,
że dodam je do jednogarnkowej wersji posiłku, czyli żurku, kapuśniaku czy gulaszowej.
Czerwona kapusta w tej formie jest twarda. Koniecznie trzeba podgotować ją w gorącej wodzie, potem szybko zalać zimną (lodowatą) wodą i dodać odrobinę octu, żeby utrzymać kolor. A później doprawić po swojemu. Ja lubię z cukrem i jabłuszkiem. Wersja Jamiego na ostro jest ciekawa i orientalna ale jak zwykle- za ostro i za dużo
cytryny. Nie dodałam soku z 2 tylko z połowy, bo spodziewałam się protestów
Seniora. I nie wyobrażam sobie więcej. Uwielbiam cytrynę ale nie w ilościach
hurtowych. Cytryna ma wzbogacać smak a nie zdominować pozostałe.
Sałatka fajna. Taka siekana wersja greckiej. Zadziwia mnie
jaka rolę potrafi pełnić awokado. Tu akurat wiąże ze sobą wszystkie składniki i
w połączeniu z olejem tworzy sos. Ten aksamitny smak awokado mnie powala. Awokado zawiera dużo tłuszczu i czasem ludzie nie chcą go zbyt dużo jeść ale warto wiedzieć, że są to jednonasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżać stężenie złego cholesterolu (LDL). Oprócz tego jest cennym źródłem kwasu foliowego (chroni płód przed wadami układu nerwowego a dorosłych przed nowotworami i chorobami serca). Poza tym zawiera witaminę E - witaminę młodości! Awokado po rozkrojeniu szybko ciemnieje. I tu ciekawostka. Połówka, w której zostawimy pestkę nie zbrązowieje tak szybko jak ta bez pestki. Sposobem, który zapobiega brązowieniu jest sok z cytryny. I jeszcze jedna uwaga. W sklepach trudno trafić na właściwy etap dojrzałości awokado. Zwykle jest bardzo twarde lub zbyt miękkie. Nie kupuj bardzo miękkiego bo może być podgniłe Jeśli kupimy twarde to wystarczy je zawinąć w gazetę i odłożyć na kilka dni.
Lody świetne! Po 6 godzinach banany nie były mocno
zamrożone, bo leżały na wierzchu w szufladzie zamrażarki i nie zamrażałam ich
bardziej. To był bardzo dobry deser ale syty, więc można na 4 osoby wykorzystać
2/3 banany. Lepiej mieć niedosyt niż się zapchać. Będę do niego wracać.
Ocena: za obiad 3/10, za deser 9/10.
Ocena: za obiad 3/10, za deser 9/10.
A ja bardzo lubię czerwoną kapustę właśnie w takiej, twardej postaci i duuużo soku z cytryny :) Broń Boże, żeby ją zadręczać jakże polskim "obgotowywaniem"! Jak się chce po polsku, "z cukrem i jabłuszkiem" to po co sięgać po Jamiego? Klopsiki faktycznie są bardziej miękkie z namoczoną bułką, ale czy zawsze muszą być takie same? W wielu kuchniach do klopsików nie dodaje się namoczonej bułki i ta "inność" jest bardzo fajna. Nie słuchaj Babci ani nawet Seniora ;) nie daj się! Gotuj dalej! Czekam i pozdrawiam. Aino70. P.S. Widzę, że już teraz jesteś cwana i wszystko sobie wcześniej przygotowujesz, wypróbowujesz i ustawiasz, no i nagrzewasz ten piekielny piekarnik :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz Aino70:-))Pewnie to moje eksperymentowanie wzięło się stąd, że ja straszna kulinarna patriotka jestem.Ale bardziej teoretyk ze mnie bo włoska kuchnia mnie powala a i sushi od czasu do czasu wciągnę. Pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuńrobiłam ten obiad z książki Jamiego :) i dla mnie nie był do końca udany. Sałatka TAK!!! ale reszta taka sobie.
OdpowiedzUsuńNo to podobnie, choc mi ta sałatka kompletnie nie odpowiada.
OdpowiedzUsuń