Składniki:
200 g mąki pszennej
150 g mocno schłodzonego masła
jajko
łyżeczka cukru pudru
szczypta soli
kilka łyżek lodowatej wody
Na nadzienie:
1 kg twardych jabłek (najlepiej szara reneta)
15 dag masła
15 dag cukru pudru
łyżeczka cynamonu
sok z cytryny
Masło pokrój na małe kawałki. Wszystkie składniki ciasta połącz i szybko zagnieć. Włóż ciasto do woreczka foliowego i odłóż na pół godziny do lodówki.
Jabłka obierz i pokrój w ćwiartki lub ósemki. Na patelni, rozgrzej masło z cukrem. Kiedy zacznie się karmelizować, przełóż na formę do tarty. Na karmelu ułóż jabłka.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i przełóż na jabłka. Brzegi podwiń do środka.
Wstaw formę do piekarnika i piecz przez 20 minut w 200°C, a następnie 20 minut w 160°C. Na formie ułóż duży talerz i zdecydowanym ruchem przekręć ciasto na talerz.Podawaj na ciepło z lodami waniliowymi.
Wstaw formę do piekarnika i piecz przez 20 minut w 200°C, a następnie 20 minut w 160°C. Na formie ułóż duży talerz i zdecydowanym ruchem przekręć ciasto na talerz.Podawaj na ciepło z lodami waniliowymi.
wygląda przepysznie ;D
OdpowiedzUsuńJablka w kazdej postaci moge jesc o kazdej porze dnia i nocy...
OdpowiedzUsuńSerdecznosci
Judith
Pyszna propozycja!
OdpowiedzUsuńPiękność i smakowitość!
OdpowiedzUsuńUwielbiam klasykę,zwłaszcza w kuchni!
OdpowiedzUsuńJabłuszka w pysznym cieście.
Pięknie moja Magdo!
Nie ma to jak klasyka! uwielbiam tartę tatin:))
OdpowiedzUsuńUwielbiam i bardzo często robię i zaraz po jabłkach moim drugim owocem są morele:-). Twoja Madziu, wygląda perfekcyjnie i zapewne też tak smakuje:-)
OdpowiedzUsuńTarta tatin to przepyszna klasyka, w najlepszym wydaniu. Udała Ci się super! Na blogu Kass widziłam Twoją "deklarację" :-) przynależności do blogerskiej grupy 40+. Z dużą radoscią odnotowuję, że jest nas coraz więcej:-)
OdpowiedzUsuńkiedyś zrobiłam coś podobnego z ciasta francuskiego i ananasa :)
OdpowiedzUsuńMadziu, wygląda perfekcyjnie:-)
OdpowiedzUsuńAle pięknie wygląda.....jabłka z cynamonem to jeden z piekniejszych zapachów:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Ola
mniam mniam :) pyszniutkie ciasto :)
OdpowiedzUsuńszara reneta w karmelu i cynamonie - poezja :)
OdpowiedzUsuńpyszne mus być:) takie połączenia smaku pycha:D:D
OdpowiedzUsuńale bym zjadłam teraz taką mniammmm, rozpływam się w zachwycie :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się rewelacyjnie, na pewno tak też smakuje:)
OdpowiedzUsuńfajna tarta :))) zjadłbym trochę :))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i dziękuję za dodanie się do mojej jabłuszkowej akcji,
Olinka - Smakowy Raj
świetna, nigdy nie robiłam takiej odwracanej
OdpowiedzUsuńskosztowałabym z chęcią :)
Jabłka są jednymi z moich ulubionych owoców i zjem wszystko, co jest z nimi podane: )
OdpowiedzUsuńAle Twoja tarta wygląda bardzo apetycznie i z chęcią zjadłabym kawałek.