Czarny bez, czyli Sambucus nigra, to doskonale znany składnik leków homeopatycznych i roślina, która jak żadna inna daje się wykorzystać na wiele sposobów. Dzięki zawartości śluzów roślinnych, kwiaty rozrzedzają wydzielinę oskrzelową. Mają też działanie moczopędne i oczyszczające. Działają napotnie.Z kwiatów przyrządzić możemy wspomnianą w tytule posta, hyćkę, czyli syrop a na jego bazie, nalewkę. Tu o pomoc zwrócę się do mojego przyjaciela Michała:) Z kwiatów także piekę placki i obiecuję, że lada dzień podam przepis na takowe. Suszę też kwiaty i w razie przeziębienia wykorzystuję do naparu, który łączę w równych proporcjach z kwiatami lipy oraz do płukania gardła. Kiedy lato nieubłaganie dobiega końca, wybieram się na zbiory owoców czarnego bzu. Z nich przyrządzam sok, który także pijemy w stanach grypopodobnych. Mają bowiem działanie napotne, moczopędne, przeciwgorączkowe i przeciwbólowe.
Muszę zaznaczyć, że w czarnym bzie, występuje śladowa ilość sambunigryny, która jest dla ludzi trująca. Jednak zarówno gotowanie, jak i suszenie, usuwa właściwości trujące.
Nie wolno jeść surowych owoców!!!
Składniki:
ok. 100 baldachów kwiatów czarnego bzu
ok. 1,5 kg cukru
woda, kilka litrów , w zależności od naczynia
cytryna - 2 sztuki
Obetnij 100 baldachów z kwiatami czarnego bzu. Uważaj na pyłek, on jest bardzo ważny, więc staraj się jak najmniej wzruszać kwiatkami. Zostaw na kilka godzin w misce lub koszu, by pozbyć się owadów. Zasyp 1 kg cukru, dodaj plasterki z jednej cytryny i zostaw na noc. Następnego dnia zalej wrzątkiem tak mocno, by wszystkie kwiatki pozostawały pod wodą. Zostaw w ciepłym miejscu na dwie doby, mieszając co jakiś czas. Po dwóch dniach przelej sok do garnka, odcedzając przez gazę lub sitko. Do syropu dodaj pół kilograma cukru, plasterki drugiej cytryny i gotuj na malutkim ogniu ok 1 godziny. Wyparz słoiczki i buteleczki. Przelej sok do słoików, zamknij i postaw dnem do góry. Kiedy ostygnie jest gotowy do schowania w spiżarni.
w jakich warunkach przechowywac ten syrop? jaki jest termin do spozycia?
OdpowiedzUsuńJA przechowuję w spiżarni/pralni. Mam jeszcze słoiczki z zeszłego roku. Cały czas jest dobry Moniko.
Usuńjaki jest temin wznosci do spozycia tego syropu? ile go trzeba spozywac aby uodpornic organizm?
OdpowiedzUsuńNie wiem Moniko czy dłużej niż jeden sezon utrzyma właściwości.
UsuńJa nie podaje go codziennie z misją uodparniania ale stosuję go podczas infekcji.
Robiłam i miodek majowy z mniszka i syrop z kwiatu czarnego bzu. Polecam też kompilację obu przepisów: miodek z kwiatów czarnego bzu:)
OdpowiedzUsuń