poniedziałek, 25 marca 2013

Brownie w skorupce

Mam nadzieję, że spodobaja sie Wam moje jajka z babka w środku. Ja zwariowałam dla nic ajkiś czas temu. Brak profesjonalnego rękawa dał mi sie we znaki niestety i napełnianie jajek z rękawa zrobionego z papieru, okazało sie pracą niezwykle żmudną i zegarmistrzowską. A może to takie ćwiczenie pokory w związku z wejściem w Wielki Tydzień?
Tak przygtowane jajko moze byc atrakcja świątecznego śniadania, kiedy podczas rozbijania jajka, okaże sie że nie ma tam nic, czego mozna się w jajku spodziewać:)
Inspiracja:larecetadelafelicidad.

Składniki:

12 dużych lub 16 mniejszych wydmuszek
200 g czekolady deserowej i 50 gorzkiej
125 g miękkiego masła
3 dużych jajek
200 g cukru
125 g mąki
szczypta soli

W szerszej części jajka zrób dziurkę. Otwór  poszerz tak, by  zmieściła się w nim końcówka rękawa cukierniczego. Przy pomocy wykałaczki wymieszaj zawartość w środku jajka i wylej. Skorupkę  wypłucz i umieść w solance (100g soli na litr wody) na przynajmniej 30 minut. Potem jajka  dokładnie wysuszysz. Czekoladę wraz z masłem rozpuśćj. Jajka ucieraj z cukrem na puszystą masę a po chwili dodaj przestudzoną czekoladę z masłem. Dodaj sól i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Do gotowych wydmuszek wlewaj strzykawką olej i obracamy nimi tak, by olej rozlał sie dokładnie po wnętrzu jajek. Nadmiar wylej.  Wydmuszki ustaw w foremce wypełnionej folią aluminiową. .Nakładaj ciasto do rękawa cukierniczego i ostrożnie napełniaj każdą wydmuszkę do 3/4 wysokości. Mój rękaw ostatnio pękł i robiłamgo sama, z papieru.... Jeśli podczas pieczenia ciasto wyleje się ze skorupek, należy je  usunąć po wyjęciu z piekarnika, a same jajka umyć wilgotną ściereczką.
Napełnione jajka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 st C i pieczemy przez 15-20 minut. 








12 komentarzy:

  1. Są świetne, pamiętam rok temu były w wielkanocnym wydaniu "Kuchni" - ja robiłam białą wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Magda,
    ja też mam te jajka za sobą.
    Chciałam zmierzyć się,jak wiele innych osób.
    Twoje jajka są śliczne!
    I te urocze kokardki.
    Bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mialabym cierpliwosci /smiech/...
    Serdecznosci
    Judith

    OdpowiedzUsuń
  4. Prima Aprilis :):):) - idealne na Poniedziałek Wielkanocny ... tak się nam w tym roku skumulowało wszystko :):):)
    / Pytałaś Madziu o mój mail - ankawell@gmail.com /

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne takie jaja :) Piękna aranżacja!

    OdpowiedzUsuń
  6. aaa też widziałam te jajeczka, super są:)chętnie bym zobaczyła je na wielkanocnym stole u siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. hah, ale słodkie! genialnie się prezentują, cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Madziu ale Ty pomysłowa jesteś, okazuje się że coraz więcej mamy ze sobą wspólnego:-). Robiłam te jajeczka kilka dni temu:-), na szczęście mam rękaw cukierniczy więc nie było tak źle:-). Musiałam je robić w nocy bo Klara jak zobaczyła wydmuszki to aż jej się oczka zaświeciły, bo w jej rączkach żywot wydmuszki to 1 sekunda:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. kurcze niezła jesteś Magdo! podziwiam i Ciebie i jajeczka :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)