czwartek, 15 listopada 2012

Obrazkowa tarta i nominacja

Zwykle moje tarty mają kruchy spód. Tym razem jednak podpatrzyłam przepis w książce "Gotowe w 30 minut" Reader's Digest. Bardzo spodobała mi się tarta w formie obrazu.Jest propozycją dla osób lubiących wyjadać por z zupy. Regularnie robi to Duży i to dla Niego chciałam zrobić tę tartę. Okazało się jednak, że i reszta rodziny zajadała się nią z apetytem. Przepis zmieniłam, bo był...ubogi. Dodałam masy śmietanowo-jajecznej, która połączyła ze sobą wszystkie składniki.
Brzegi też zrobiłam podwójne, bo pod wpływem masy, rozpływały się trochę. Jeśli chcesz, możesz zrobić jakiekolwiek nadzienie, grunt żeby wykorzystać pomysł na kształt tarty. Nie zawsze musi być okrągła..A taka obrazkowa jest bardzo apetyczna...

Składniki:
7-8 cienkich porów
arkusz gotowego ciasta francuskiego
150 ml śmietany 18%
jajko
mozzarella tarta ok 120 g
sól, pieprz
musztarda sarepska

Piekarnik rozgrzej do 220⁰C. Przytnij pory do równej długości i starannie umyj. Ugotuj przez 10 min w gorące, osolonej wodzie.  Ciasto rozłóż na pergaminie na blasze i przytnij do wielkości jaka będzie odpowiadała ułożonym równo, koło siebie porom. Z pozostałych, odciętych kawałków ciasta uformuj brzegi. Ma wyglądać jak obrazek z ramką. Na chwilę -10 min włóż do piekarnika.. Po wyjęciu uformuj brzegi jeszcze dwoma łyżkami - jeśli będzie trzeba. Zmieszaj jajko ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem.
Pory odcedź i odciśnij z wody. Ułóż na cieście jeden przy drugim. Posmaruj musztardą. Posyp częścią sera i delikatnie łyżka po łyżce polewaj masą jajeczno-śmietanową. Ponownie posyp serem i włóż do piekarnika na 20 minut. .

A tu szpinakowy obrazek:

I ramka solo:




Bardzo dziękuje. To wiele dla mnie znaczy dziewczyny...
Co do pytań, musiałabym odpowiedzieć na 77!!! Które wybrać? Pozwólcie zatem, że na blogu we wpisach, będę zamieszczać więcej informacji o sobie.A jako, że gaduła ze mnie, nie przyjdzie mi to z trudnością.
Jeszcze raz dziękuję. 
Nominuje wszystkie ukochane blogi, na których staram się bywać często. Część z prowadzących jest mi bardzo bliska... A za nowo powstałe  trzymam kciuki i życzę dużo sił w pokonywaniu trudności i zwątpień. Nie rezygnujcie za szybko!!!!

33 komentarze:

  1. choć lubię por to niestety to danie u mnie nie przejdzie, bo mój Tomek nie jada niestety tego warzywa wogóle:(((ale myślę że mogłabym zastąpić por szapragami, w sezonie i też wyszłaby pyszna, obrazkowa tarta:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z porami fajnie wygląda ale faktycznie niewiele osób lubi por. Dzisiaj robię taką samą ze szpinakiem.

      Usuń
  2. Tarta z porami - pyszności!
    Obrazkowa brzmi dodatkowo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tez mam te ksiazke. Tylko przyznaje, ze dlugo juz do niej nie zagladalam :)) Taka tarta musi byc pyszna. Niestety nie dla mnie bo ja za porem nie przepadam. Robilam kiedys podobna ze szparagami i byla pyszna :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez u mnie stała na półce dość długo a muszę przyznać, że całkiem fajna.Oj , tęsknię za szparagami....

      Usuń
  4. Z przyjemnością informuję, że nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog http://edytkagotuje.blogspot.com/2012/11/libster-blog.html Serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w zabawie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha! Narobiłaś mi ochoty na właśnie taką tartę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. super i bardzo lubie te zdjecia wszystkich produktow - takie do ogarniecia co potrzeba by dane danie zrobic:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że podoba Ci się mój pomysł na nadrobienie jakości zdjęć gotowych potraw:) Czasem mam dość tego ustawiania, sprzątania najdrobniejszych pyłków ale moja zasada to konsekwencja! Dziękuję, że to doceniłaś....

      Usuń
  7. tarta jak z obrazka ! ja uwielbiam z porem, choć robię na kruchym spodzie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez zawsze bazowałam na kruchym ale muszę powiedzieć że chyba bardziej lubię na tym francuskim właśnie...

      Usuń
  8. mmm.. zapowiada się baardzo smacznie, uwielbiam szpinak ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, dobrze doprawiony, z dodatkiem czosnku, jajka, gałki i jakiegoś sera, powala z nóg!

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. Cieszę się Marto, por po macoszemu traktowany jest często, czyż nie? Warto to zmienić!

      Usuń
  10. Piękna te relacja z pieczenia tarty Madzia*

    OdpowiedzUsuń
  11. To może my dzisiaj tak sobie na kolację tę tartę ? :):) wszyscy bardzo lubimy pory ...
    ramka z ciasta - moje dziecka będą chciały ułożyć sobie w niej jakiś obrazek , a potem go zjeść :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wczoraj znów ja robiłam. Miałam pół godziny na przygotowanie szybkiego dania dla gościa.Jest niezawodna!

      Usuń
  12. oj, a ja wczoraj napisałam posta i też Cię nominowałam :D więc czekam na te więcej informacji o Tobie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci kochana. Będę pisac o sobie, obiecuję. Może o tym jak byłam na diecie zgodnej z grupą krwi ale nie tej, którą mam?:))))) To boska opowieść!Sciskam.

      Usuń
  13. Genialny przepis! Super blog!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. No , taka tarta bardzo chetnie dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam por, chętnie skuszę się na Twoją propozycję tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam tarty a Twoja to naprawdę rewelacyjny pomysł i pod wzgledem nadzienia i kształtu:-). Nie mam dzisiaj pomysłu na obiad wię skuszę się na tarte:-). Dzięki za odwiedziny!
    ps. podoba mi się u Ciebie więc zostaje:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Olimpio:) Zapraszam jak najczęściej!!!

      Usuń

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)