Brzegi też zrobiłam podwójne, bo pod wpływem masy, rozpływały się trochę. Jeśli chcesz, możesz zrobić jakiekolwiek nadzienie, grunt żeby wykorzystać pomysł na kształt tarty. Nie zawsze musi być okrągła..A taka obrazkowa jest bardzo apetyczna...
Składniki:
7-8 cienkich porów
arkusz gotowego ciasta francuskiego
150 ml śmietany 18%
jajko
mozzarella tarta ok 120 g
sól, pieprz
musztarda sarepska
Piekarnik rozgrzej do 220⁰C. Przytnij pory do równej długości i starannie umyj. Ugotuj przez 10 min w gorące, osolonej wodzie. Ciasto rozłóż na pergaminie na blasze i przytnij do wielkości jaka będzie odpowiadała ułożonym równo, koło siebie porom. Z pozostałych, odciętych kawałków ciasta uformuj brzegi. Ma wyglądać jak obrazek z ramką. Na chwilę -10 min włóż do piekarnika.. Po wyjęciu uformuj brzegi jeszcze dwoma łyżkami - jeśli będzie trzeba. Zmieszaj jajko ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem.
Pory odcedź i odciśnij z wody. Ułóż na cieście jeden przy drugim. Posmaruj musztardą. Posyp częścią sera i delikatnie łyżka po łyżce polewaj masą jajeczno-śmietanową. Ponownie posyp serem i włóż do piekarnika na 20 minut. .
A tu szpinakowy obrazek:
I ramka solo:
Zostałam nominowana do Liebster Blog przez: Edytę Lj, wspaniałe torty, kucharkę Zen, Marilyn, Anetę Wojciechowską,Renatę Pawłowską,Ewelinka
Bardzo dziękuje. To wiele dla mnie znaczy dziewczyny...
Co do pytań, musiałabym odpowiedzieć na 77!!! Które wybrać? Pozwólcie zatem, że na blogu we wpisach, będę zamieszczać więcej informacji o sobie.A jako, że gaduła ze mnie, nie przyjdzie mi to z trudnością.
Jeszcze raz dziękuję.
Nominuje wszystkie ukochane blogi, na których staram się bywać często. Część z prowadzących jest mi bardzo bliska... A za nowo powstałe trzymam kciuki i życzę dużo sił w pokonywaniu trudności i zwątpień. Nie rezygnujcie za szybko!!!!
choć lubię por to niestety to danie u mnie nie przejdzie, bo mój Tomek nie jada niestety tego warzywa wogóle:(((ale myślę że mogłabym zastąpić por szapragami, w sezonie i też wyszłaby pyszna, obrazkowa tarta:)))
OdpowiedzUsuńZ porami fajnie wygląda ale faktycznie niewiele osób lubi por. Dzisiaj robię taką samą ze szpinakiem.
UsuńTarta z porami - pyszności!
OdpowiedzUsuńObrazkowa brzmi dodatkowo smacznie.
No tak, jemy oczami i kuszącymi nazwami:)
UsuńTez mam te ksiazke. Tylko przyznaje, ze dlugo juz do niej nie zagladalam :)) Taka tarta musi byc pyszna. Niestety nie dla mnie bo ja za porem nie przepadam. Robilam kiedys podobna ze szparagami i byla pyszna :))
OdpowiedzUsuńTez u mnie stała na półce dość długo a muszę przyznać, że całkiem fajna.Oj , tęsknię za szparagami....
UsuńZ przyjemnością informuję, że nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog http://edytkagotuje.blogspot.com/2012/11/libster-blog.html Serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w zabawie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPycha! Narobiłaś mi ochoty na właśnie taką tartę :)
OdpowiedzUsuńTa ze szpinakiem była jeszcze lepsza!
Usuńsuper i bardzo lubie te zdjecia wszystkich produktow - takie do ogarniecia co potrzeba by dane danie zrobic:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że podoba Ci się mój pomysł na nadrobienie jakości zdjęć gotowych potraw:) Czasem mam dość tego ustawiania, sprzątania najdrobniejszych pyłków ale moja zasada to konsekwencja! Dziękuję, że to doceniłaś....
Usuńtarta jak z obrazka ! ja uwielbiam z porem, choć robię na kruchym spodzie
OdpowiedzUsuńJa tez zawsze bazowałam na kruchym ale muszę powiedzieć że chyba bardziej lubię na tym francuskim właśnie...
Usuńmmm.. zapowiada się baardzo smacznie, uwielbiam szpinak ;)
OdpowiedzUsuńO tak, dobrze doprawiony, z dodatkiem czosnku, jajka, gałki i jakiegoś sera, powala z nóg!
Usuńfajny przepis i podoba mi sie dodatek porów
OdpowiedzUsuńCieszę się Marto, por po macoszemu traktowany jest często, czyż nie? Warto to zmienić!
UsuńWspaniała tarta :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Natalio. Obie były doskonałe...
UsuńPiękna te relacja z pieczenia tarty Madzia*
OdpowiedzUsuńAlu, dziękuję:)
UsuńTo może my dzisiaj tak sobie na kolację tę tartę ? :):) wszyscy bardzo lubimy pory ...
OdpowiedzUsuńramka z ciasta - moje dziecka będą chciały ułożyć sobie w niej jakiś obrazek , a potem go zjeść :):)
Wczoraj znów ja robiłam. Miałam pół godziny na przygotowanie szybkiego dania dla gościa.Jest niezawodna!
Usuńoj, a ja wczoraj napisałam posta i też Cię nominowałam :D więc czekam na te więcej informacji o Tobie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci kochana. Będę pisac o sobie, obiecuję. Może o tym jak byłam na diecie zgodnej z grupą krwi ale nie tej, którą mam?:))))) To boska opowieść!Sciskam.
UsuńGenialny przepis! Super blog!!!
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki! zapraszam...
UsuńNo , taka tarta bardzo chetnie dla mnie!
OdpowiedzUsuńProszę, częstuj się:))
UsuńUwielbiam por, chętnie skuszę się na Twoją propozycję tarty :)
OdpowiedzUsuńCieszę się ogromnie!!!Pozdrawiam.
UsuńUwielbiam tarty a Twoja to naprawdę rewelacyjny pomysł i pod wzgledem nadzienia i kształtu:-). Nie mam dzisiaj pomysłu na obiad wię skuszę się na tarte:-). Dzięki za odwiedziny!
OdpowiedzUsuńps. podoba mi się u Ciebie więc zostaje:-)
Witaj Olimpio:) Zapraszam jak najczęściej!!!
Usuń