sobota, 13 października 2012

Papirusowy kurczak z rukolą, gruszką, balsamicznymi śliwkami i orzechami

Lubię rukolę w połączeniu z konkretnym dodatkiem i aromatycznym akcentem. Dziś takim konkretem jest pierś kurczaka pieczona w papirusie Winiar a aromatycznym dodatkiem śliwki skąpane w occie balsamicznym.


Składniki:
2 piersi z kurczaka
papirus do smażenia "Soczysta pierś z kurczaka z czosnkiem"
suszone śliwki - 6 sztuk
ocet balsamiczny - 80 ml
rukola
orzechy włoskie - garść
gruszka - 1/2 szt
oliwa z oliwek - 50 ml

Piersi kurczaka umyj i osusz. Przekrój wzdłuż na dwie części aby nie były grube. Uderz kilka razy tłuczkiem przez folię aby były jeszcze delikatniejsze. Papirus rozłóż na desce i połóż na nim mięso. Przykryj drugą częścią i trochę przyduś od góry. Patelnie teflonową bez tłuszczu podgrzej na kuchence. Kiedy będzie gorąca, połóż na niej mięso w papirusie i smaż po kilka minut z każdej strony. Uważaj, żeby się nie przypaliły!
Rukolę umyj i osusz. Rozłóż na półmisku. Gruszkę pokrój w cienkie plastry i rozłóż na rukoli. Śliwki zalej octem i gotuj na niewielkim ogniu przez chwilę aż sos troszkę zgęstnieje.
Usmażonego kurczaka połóż na desce i pokrój w niewielkie paski. Rozłóż na rukoli. śliwki rozgnieć widelcem w sosie i jeśli są za duże przekrój na pół. Rozłóż je na sałatce. Polej odrobiną oliwy.





5 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie! obawiam się że i smakuje dobrze... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I am actually thankful to the owner of this site who has shared this
    enormous paragraph at at this place.

    Feel free to visit my blog post - soil compaction soil (www.unz.com)

    OdpowiedzUsuń
  3. It's a shame you don't have a donate button! I'd without a doubt donate to this excellent blog!
    I suppose for now i'll settle for bookmarking and
    adding your RSS feed to my Google account. I look forward to brand new updates and will share this site with
    my Facebook group. Talk soon!

    my web-site; webcam mature

    OdpowiedzUsuń

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)