Wspaniałym dodatkiem są ciasteczka z parmezanu, które gorąco polecam przepis tutaj ...
Składniki:
- 1,5 kg pomidorów (najlepiej Lima)
- czosnek 2/3 ząbki
- wywar warzywny (u mnie z kostki warzywnej)
- bazylia, najlepiej świeża
- oregano suszone
- sól
- cukier
- oliwa
Pomidory w całości włóż do naczynia do zapiekania. Czosnek pokrój w plasterki i pokryj nimi pomidory, polej niewielką ilością oliwy. Piecz w piekarniku nastawionym na 200⁰C przez godzinę.
Kiedy troszkę ostygną, zdejmij skórkę i włóż do garnka, rozgnieć widelcem. Zalej wywarem (najpierw ok 1,5 litra a potem dolewaj wedle potrzeb smakowych), dodaj listki bazylii, suszone oregano i trochę cukru. Przetrzyj przez sito lub zmiksuj. Gotuj chwilę i dopraw solą lub cukrem.
Przygotuj ciasteczka parmezanowe lub grzanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)