czwartek, 6 września 2012

Zupa z pieczonych pomidorów z ciasteczkami z parmezanu

 Prosta i efektowna zupa pomidorowa we włoskim wydaniu. Gości od niedawna na moim stole i stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnego kremu pomidorowego, który serwuję z lanymi kluseczkami i świeżym koperkiem lub ryżem i świeżą pietruszką. Pieczenie pomidorów powoduje, że jest ona nieco cięższa w smaku i taka południowa...
Wspaniałym dodatkiem są ciasteczka z parmezanu, które gorąco polecam przepis tutaj ...



Składniki:

  • 1,5 kg pomidorów (najlepiej Lima)
  • czosnek 2/3 ząbki
  • wywar warzywny (u mnie z kostki warzywnej)
  • bazylia, najlepiej świeża
  • oregano suszone
  • sól
  • cukier
  • oliwa


Pomidory w całości włóż do naczynia do zapiekania. Czosnek pokrój w plasterki i pokryj nimi pomidory, polej niewielką ilością oliwy. Piecz w piekarniku nastawionym na 200⁰C przez godzinę.
Kiedy troszkę ostygną, zdejmij skórkę i włóż do garnka, rozgnieć widelcem. Zalej wywarem (najpierw ok 1,5 litra a potem dolewaj wedle potrzeb smakowych), dodaj listki bazylii, suszone oregano i trochę cukru. Przetrzyj przez sito lub zmiksuj. Gotuj chwilę i dopraw solą lub cukrem.
Przygotuj ciasteczka parmezanowe lub grzanki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło mi Cię gościć na moim blogu. Jestem wdzięczna za wszelkie wpisy i cieszą mnie blogowe znajomości.
Życzę przyjemności w dalszej podróży w sieci:)